Turp otu, Ege Mutfağında sıklıkla kendine sofrada yer bulan, haşlanarak tüketilen yabani otlardan biridir.
Kırmızı turplar düdüklü tencerede kaynatılır. Kabukları soyulup ve bir kabın içine küp küp doğranır. Şeker ve yoğurt ilave edilerek karıştırılır. Afiyet olsun.
Turp Otu Toplanır iyice yıkanır doğranır Tencerede Kaynayan Suya Atılır yeşil Kalması için Ağzı Açık Haşlanır çok haşlanmaz Yumuşaması Yeterlidir Sos için Zeytin yağı limon tuz kara biber pul biber Afiyet olsun.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Soğuk havalar yavaş yavaş etkisini göstermeye başlamışken genel olarak salata sebzesi olarak tükettiğimiz turpun tam da zamanı. Boylarına, tadına, renklerine ve olgunlaşmaları göre çeşitlilik gösteren turp bazen pişirilerek, bazense soğuk servis edilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yıkanan turp otumuz 10 dakika kadar haşlanır. Haşlandıktan sonra süzülür.
Kaynamış su dolu tencereye biraz tuz atılır. Turp otları kapağı açık olacak şekilde 12-15 dk. kadar haşlanır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
Bağışıklık sistemini güçlendirmesi; soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi özellikle kış mevsimi hastalıklarından koruması, kabızlığı önlemesi ve kilo kontrolünü sağlamada etkili olması turpun faydaları arasında gösteriliyor. Faydalarından daha fazla yararlanmak için turpun taze tüketilmesi gerekiyor.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Tadı rokaya benzer. Haşlanarak yenir. Fakat çiğ olarak tüketildiğinde tadı hafif acımsı ve baharatlıdır.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
Kalbi korur: Kırmızı turp, kalbin düzgün çalışmasını sağlayan ve kalp-damar hastalıkları riskini azaltan antosiyonin için iyi bir kaynaktır. Ayrıca kırmızı turpta folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur.
Diyabet Riskini Azaltabilir
Turp, glisemik indeksi düşük bir bitkidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmez. İnsülin direncine karşı kalkan görevi görür. Turpun içerisinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunan glukozinolat ve izotiyosiyanat bileşikleri bulunur.
Örneğin domates, biber, patlıcan, salatalık, kabak, mısır, patates ve soğan gibi sebzeler oda sıcaklığında; brokoli, havuç, ıspanak, marul, pazı ve turp gibi sebzeler buzdolabında tutulmalıdır.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Turp, solunum yolundaki mukusun temizlenmesinde antimikrobiyal özelliklere sahiptir. Yüksek antosiyanin seviyelerine sahip olduğundan vücuttan iltihabı uzaklaştırmada etkilidir.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir.
Rendelenmiş turpları ve havucu, doğradığımız maydanozu derince bir kaseye alalım. Üzerine limonun suyunu sıktıktan sonra zeytinyağını gezdirelim. tuzu da ilave ettikten sonra salatamızı güzelce karıştıralım. Servis tabağına aldığımız salatamız servise hazır.
Öncelikle turp ve havucu soyarak rendenin iri tarafı ile rendeleyelim. Geniş bir kasede süzme yoğurt, normal yoğurt ve tuzu çırpalım. Rendelenmiş havuç ve turpları ekleyerek karıştıralım. Servis tabağına aldığımız salatamızı dilediğimiz gibi süsleyip servis edelim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri