Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir. Bu nedenle turp besin değeri yüksek bir sebzedir.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
C vitamini aynı zamanda cildiniz ve kan damarlarınız için gerekli olan kolajen oluşumu için katkı sağlar. Kırmızı turpta bunların yanı sıra az miktarda Kalsiyum, K vitamini, B3 vitamini, B6 vitamini, fosfor, potasyum, magnezyum, bakır, çinko, manganez, B2 vitamini, sodyum ve folik asit de bulunur.
C vitamini, folik asit, potasyum ve lif oranı bakımından güçlü özellikleri bulunan bitkinin, yaklaşık 100 gramında 15 kalori vardır. Bu değerin büyük bir bölümünü karbonhidratlar oluşturmaktadır.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
İlgili 23 soru bulundu
Kan şekerinde oynama yapmayan kırmızı turp, uzun süre tok tutan bir özelliğe sahiptir. Ayrıca mide bulantısını da geçirir. Besin değeri yüksek: Kırmızı turp E, A, C, B6, K vitaminlerini içerir. Ayrıca antioksidan, lif, çinko, potasyum, magnezyum, bakır, kalsiyum, demir ve manganez bakımından da zengindir.
Bilimsel çalışmalar, beyaz turpun iltihaplanmayı azalttığını, eklem romatizmasına ve kalp sağlığına olumlu etki sağladığını göstermiştir. Karaciğer Sağlığını Destekler: Beyaz turp, karaciğer sağlığı için faydalı olan sülfür içerir ve karaciğerle ilgili rahatsızlıklara karşı koruma sağlar.
Kansızlıktan şikayet edenlere yardımcı olur. Turp, içerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı en az ıspanak kadar etki eder.
Bu amaçla bir çay kaşığı turp tohumunun su yardımıyla yutulması öneriliyor. Yapılan bilimsel çalışmalarda tohumların oksidatif hasarı giderici (antioksidan), kansere karşı koruyucu (kemopreventif), iltihap giderici (antienflamatuvar) etkileri bulunduğu ortaya konulmuş.
Turpun Faydaları
Bronşit, öksürük gibi şikayeti olan kişiler için siyah turp çok yararlıdır. Beyaz turpun ağrı kesici bir özelliği vardır. Yaşlanmayı önler. Kana oksijen sağlar.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Karatay, C vitamininin sadece meyvelerde değil sebzelerde de çok miktarda bulunduğunu belirterek, "Turpta çok miktarda C vitamini var.
Sülfürlü bileşiklerden zengin yapısıyla turp; vücutta antioksidan sistemlerin çalışmasını destekler ve bu sistemde önemli rolü bulunan karaciğere destek sağlar, karaciğeri kuvvetlendirir.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Kırmızı Turp Nasıl Yenir? Diyet yapanların genellikle tuzsuz, dilimleyerek ara öğün olarak kullandığı turp aslında farklı çeşitlerde de tüketilebilir. Yeşil sap kısımlarıyla yenmesi önerilen turpun bu yeşil kısımları sebze çorbalarına ilave edilebiliyor.
Turp aynı zamanda metabolizmayı hızlandırmasıyla diyetlerde sıkça tercih edilen sebzelerden biri olmuştur. Mide bulantısını geçiren ve uzun süre tokluk hissi veren turp kan şekerini etkilemez.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Kalp damar sisteminin korunmasında rol oynayanturp, antioksidan özelliği sayesinde kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin düşürülmesine katkıda bulunmaktadır. Kırmızı turpta, folik asit ve flavonoid içeriği yüksektir. Tansiyonu düşürme etkisi olan potasyum, turpta çokça bulunmaktadır.
Turp, antioksidan özellikleri sayesinde vücudu zararlı maddelerden arındırmaya yardımcı olur. Aynı zamanda içerdiği C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir. Bal ise doğal bir antibakteriyel ve antiviral özelliğe sahiptir.
Turp yaprakları, hafıza sorunlarına iyi gelebilir. Bu yapraklardan elde edilen antioksidan özler, akciğerde serbest radikallerin birikmesinden kaynaklanan oksidatif stres hasarından koruyabilir. Turp yeşillikleri, oksidatif stresi azaltabilir. Turp yapraklarının faydaları, test tüpü ve hayvan araştırmalarına dayanır.
Kara turpun faydaları. Akciğeri kuvvetlendirir, iştah açar, hazmı kolaylaştırır, sinirleri yatıştırır, kan yapar, karaciğer hücrelerini yeniler, astım ve bronşit öksürük üstünde etkilidir. Romatizmaya iyi gelir, kanı temizler.
Kış aylarında bol bol tüketilen ve bağışıklık sistemini güçlendiren siyah turp, bal ile özel olarak karıştırılıp tüketildiğinde en şiddetli öksürüğü dahi kısa sürede kesmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri