Kırmızı turp daha çok diyet döneminde kullanmayı tercih edebileceğiniz besinlerden yer biridir. Sağlığınıza birçok faydasının yanı sıra beslenme programlarınıza ekleyip düzenli olarak tükettiğinizde, vücudunuzdaki yağ depolarını azaltacak ve zayıflama söz konusu olacaktır.
İçerdiği yüksek oranda C vitamini, folik asit ve potasyum ile birlikte lif oranı güçlü olan sebze, karaciğer sağlığı ve mideyi temizlemesi açısından da önemi büyüktür. Metabolizmayı hızlandırması açısından etkili olan ve kişilerin diyet listelerinde yer alan sebze, kilo verme konusunda destekleyici bir rolü bulunuyor.
Düzenli tüketimde ve diyet beslenmelerinde, kırmızı turp size kilo vermenizde yardımcı olur. Soğuk algınlığı, grip, nezle ve boğaz yolu hastalıklarında kırmızı turp ve bal tüketimi sizi sağlığınıza kavuşturacaktır.
İlgili 35 soru bulundu
Fazla miktarda tüketilmesi bağırsak hareketlerini artırarak ishale sebep olabilir. Turpun gaz yapıcı özelliği vardır. Bu nedenle dikkatli tüketilmelidir. İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar.
SAĞLIKLI KİŞİ İÇİN İDEAL PORSİYON: Günde 1 kâse turp salatası olarak tüketmek yeterlidir. Turp, bürüksel lahanası, karnabahar, brokoli gibi sebzeler ile aynı soydan geldiği için bu sebzeleri tüketen kişinin aynı gün turp tüketmesine gerek yoktur.
YOĞURT VE TURP İKİLİSİ ZEHİRLENME RİSKİNİ ARTIRABİLİR
Yemeklerin yanında aynı anda tüketilen yoğurt ve turp, midede yanma ve ekşimeye yol açıyor. Bu durum beslenme ve sindirim açısından sorun anlamına geldiği için ayrı ayrı tüketilmeleri, vücudun yapısı açısından daha doğru bulunuyor.
Havuç ve turp benzeri yiyeceklerin geceleri çiğ halleriyle tüketilmesi iştahın kontrol edilmesine yardımcı olabileceği gibi metabolizmanızın hızlanmasına destek olur. Ayrıca bu besinler metabolizmanızın güçlü yapıya sahip olmasına yardımcı olurken, bağışıklık sisteminin güçlenmesi konusunda destekçidirler.
Soğan, sarımsak, havuç, turp, karalahana, roka, lahana ve karnabahar da gaz yapan sebzeler arasında bulunur. Kuruyemiş: Kuruyemişler sahip oldukları faydalı yağlar ve vitaminler sayesinde sağlığa olumlu katkıları olan besinlerdir. Ancak özellikle lif tüketimi düşük olan kişilerde gaza sebep olabilir.
Turp Tüketmenin Riskleri
Genel olarak tüketilmesi güvenilir bir besin olan kırmızı turp çok fazla tüketilirse sindirim sisteminde sorunlara neden olabilir. Bu sorunlar arasında gaz, şişkinlik ve kamplar yer alır.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Gaz şikayetine dikkat
Ancak turp içerdiği kükürtlü bileşikler sebebi ile gastrit, ülser, crohn, ülseratif kolit vb şikayetleri olan kişilerde ishal, gaz şikayeti, kramp komplikasyonlarını artırıcı faktörü unutulmamalı; beslenme uzmanı kontrolünde porsiyon miktarı belirlenerek tüketilmelidir.
Sindirim sistemini güçlendirici etkisi olan turp aynı zamanda iştah açıcı özelliğe sahiptir.
Beyaz turp içerisinde yüksek lif oranı olduğu için yiyen kişiyi uzun süre tok tutar. Bu da zayıflamak isteyen kişilere yardım eden bir faydasıdır. Uzun süre tokluk hissi olduğu için kişi yemek ihtiyacı hissetmez. Yani beyaz turpun zayıflamaya yardımcı olan bir yanı vardır.
Kırmızı Turp Kalori Değeri: Bu besinin 100 gramında 16 kcal kalori, ayrıca besinin 1 Adet (İri) yani 230 gramlık miktarında Kırmızı Turp 37 kalori bulunmaktadır.
Kış salatalarının olmazsa olmazıdır turp. Genelde rendelenmiş havuçla birlikte kullanılır, sirke ya da taze sıkılmış limon suyuyla birlikte anlam kazanır. C vitamini bakımından oldukça zengindir, hastalıklara karşı savaşır, içerdiği lif oranı sayesinde sindirimi kolaylaştırır.
Turp mezesini kebap gibi et yemekleri yanında servis edebilirsiniz. Mezenize dilediğiniz baharatları ekleyebilir, damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz.
İçeriğindeki C vitamini sayesinde turp, bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir. Soğuk algınlığı, öksürük, bronşit gibi hastalıklara karşı koruyucudur. Yüksek lif içeriği sayesinde uzun süreli tokluk hissi sağlar. Bu nedenle kilo kontrolü için idealdir.
Beyaz turba oranla biraz daha acı olan kırmızı turp, kıtır kıtır sade tüketime uygun olduğu gibi çeşitli salata tariflerinin de gözdeleri arasında yer alır.
Siyah turbu yıkayın, tepesini kesip kapak çıkarın. İçini kabak oyacağıyla oyun, alttan 1-2 ufak delik açın. İçini oyduğunuz turbu bardağa oturtun, içine bal koyun ve 1 gece soğuk bir yerde dinlendirin. Bardağa saldığı suyu yetişkinler için 1 kaşık çocuklar için 1 tatlı kaşığı şeklinde aç karnına tüketin.
Turp, kış mevsimi sebzesidir. Aralık ve Ocak ayında hasat edilir.
- Turp otu, düşük kalorili olmasına rağmen uzun süre tok tutmaktadır. Buna bağlı olarak da kilo vermeye yardımcı olmaktadır. Özellikle diyet yapanların tuzsuz halde hazırladıkları limonlu turp otu salatası, sağlıklı ve kalıcı kilo vermesine yardımcı olmaktadır.
Turpun kabukları soyulur, havuç kazınır. Yıkanır. İkiside rendelenir.
Kan şekerini yavaş yükselttiği için şeker hastalarının da rahatlıkla yiyebileceği glisemik indeksi oldukça düşük bir sebzedir. Kan şekerinizde oynama yapmayacağı gibi uzun süre tok tutar. Grip, nezle, öksürük, soğuk algınlığı gibi kış hastalıklarına karşı koruma sağlaması da turp faydaları arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri