Turp yaprakları, güzelce temizlendikten sonra garnitür olarak salatalara eklenebilir. Çiğ veya pişmiş olarak çorba ve güveçlere eklenebilir.
Turp otu bitkisi yaprakları ve dallarıyla beraber yenir.
Bu bitkilerde hormon, ilaç ya da gübre olmadığı için hem çok sağlıklı hem de çok lezzetlidir.
Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir.
Turp yaprakları gelişi güzel doğranır kaynayan suda sapları yumuşayana kadar kaynatılır. Kavurmak için , tencereye sıvı yağı ve yemeklik doğranmış soğanları koyup tuzunu da ekleyerek ocağa alalım kapağını kapatıp iyice kavuralım. yanmaması için arada karıştıralım.
Turp yaprakları, yorgunluğu azaltmaya yardımcı olan ve özellikle anemi ve düşük hemoglobin düzeylerinden muzdarip insanlar için iyi olan bir sürü demir sağlar. Özellikle hamilelik döneminde düşen demir seviyenizi yükseltemeye yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
Ancak turp yapraklarını farklı yemeklerde kullanabilirsiniz ve onları herhangi bir yeşil yapraklı sebze gibi hazırlayabilirsiniz. Turp yapraklarını kullanarak hazırlayabileceğiniz bazı yiyecekler şunlardır: Salatalar: Marul veya ıspanak gibi turp yapraklarını da herhangi bir salataya ekleyebilirsiniz.
Turp yaprakları iyice yıkanıp ince ince kıyılır üzerine ince kıyılmış soğanlar ilave edilir, hazırladığımız sosu üzerine döküp iyice karıştırdıktan sonra servise hazır. Afiyet olsun. Bu salata kahvaltılarda süper oluyor isteğe göre içine haşlanmış yumurta da ekleyebilirsiniz…
Yaprakların kalın damarlarını bıçakla düzgünce kesin ve bir kısmını tencerenin dibine yerleştirin.Dilerseniz büyük 1-2 adet yaprak da koyabilirsiniz. İkiye ayırdığınız yaprakları 1'er tatlı kaşığı iç harçtan doldurup sarın. Yaprak çok büyük ise 4'de bölün.Etli sarmaları biraz kalın yapın.
Salatasını tercih eden kişilere direkt zeytinyağı, limon ve turp otunu karıştırarak tüketebilir. Ancak normal salata gibi çiğ olarak değil turp otunu haşlayarak yapmalısınız. Çiğ tüketilen turp otu size acımsı geleceği için bu şekilde tüketmekten keyif alamayabilirsiniz.
Kırmızı turp, karaciğer ve mide problemlerine fayda sağlarken gaz şikayetlerine karşı da etkilidir. Siyah turp, bronşit, öksürük gibi sorunlar yaşayan bireylere fayda sağlarken, beyaz turpun güçlü ağrı kesici özelliği bulunmaktadır.
İçerdiği yüksek oksalat sebebiyle turpun fazla miktarda tüketilmesi vücutta mineral kaybına yol açar. Çünkü oksalatlar, demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına neden olur. Gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıkları olan kişiler turp tüketmemelidir.
Turp otlarının sap ve yaprak kısımlarını ayırıp güzelce yıkayın. Sap kısımları yapraklarına göre daha sert olduğu için ilk olarak sap kısımlarını kaynar suya atın. 1-2 dakika sonra yapraklarını ekleyin. Tamamını canlı bir yeşil alıncaya kadar haşlayın.
Kan basıncını kontrol eder: Kırmızı turpta, tansiyonu düşürmeye yarayan potasyum mevcuttur. Bağışıklığı güçlendirir: C vitamini içeriği yüksek olan turp soğuk algınlığı ve öksürükten koruyucudur. Temel bağışıklık sistemini güçlendirmek için düzenli bir şekilde tüketilmesi gerekir.
- Turpun bir diğer faydası da kan basıncını kontrol etmesidir. Kan basıncını düzenleyen turp yüksek tansiyonu düşürmede kullanılan potasyum açısından da zengindir.
Kırmızı turp filizi (Sakura Cress) yenilebilen bir bitkidir. Yoğun kırmızı lahana tadındadır. Koyu kırmızı rengi ile birçok yemek çeşidi için eşsiz bir tamamlayıcıdır.
Ayrıca fındık turpun yaprakları da çok faydalı olduğundan yapraklarını da tüketmeyi unutmayın. Fındık Turp Yaprağı Salatası; Turp yaprakları güzelce yıkandıktan sonra ince ince doğranır ve üzerine ince kıyılmış soğanlar ve turplar ilave edilerek karıştırılır.
Zeytinyağlısı ve salatasından ziyade turp otunun yemeğinin de güzelliğini biliyor muydunuz? İşte tam size göre bir lezzet!
Zeytinyağı ile sarımsak ve soğanları kavurun. Biraz pişmeye başladığında irice doğradığınız turp otunu da tencereye ekleyin ve kavurmaya devam edin. Biraz kavurunca hardalı, baharatları ekleyin ve su ilave edin. Arada bir karıştırarak otu pişirin.
Tencerede kaynayan su içerisinde 5 dakika haşlanır.
* Aşırı tüketilmesi sonucunda barsakları hızlandırıcı etki yaparak ishale sebep olabilir. * Turp yüksek oranda oksalat içerir. Oksalatlar, vücuttan demir ve kalsiyum gibi değerli minerallerin atılmasına yol açar. Yüksek oranda turp tüketimi, mineral kaybına neden olarak yarar yerine zarar getirir.
Havuç yaprağı ise salatalara eklenmek için kullanılabilir. Kuş ve evcil hayvan yemi olarak veya harç yapımında havuç tozu kullanabilirsiniz.
Alerjik hastalıklara da iyi gelir
Siyah turp tüketildiğinde kanı zararlı maddelerden de arındırır. Bunun haricinde halsizliğe bağlı gözüken şikayetleri de ortadan kaldırır.
Faydaları saymakla bitmeyen turp; antioksidan, çinko, demir, magnezyum, E, A, C, K ve B6 vitaminleri yönünden zengin içeriğiyle kış mevsiminde bağışıklığınızı güçlendirerek sizi hastalıklara karşı korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri