Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Birçok farklı sirke türü olması turşu yaparken kişilerin kararsızlık yaşamalarına neden olur. Genelde turşu yapılırken en popüler olan sirke türü üzüm sirkesidir. Ancak faydalarından dolayı elma sirkesine de oldukça ilgi gösterilmektedir. Elma sirkesi turşu yaparken çok rahat bir şekilde kullanılabilir.
Salatalık Turşusu İçin Malzemeler :
1 çay bardağı elma sirkesi. 1 çay kaşığı toz şeker. 1 tatlı kaşığı kaya tuzu.
Üzüm Sirkesi ile Elma Sirkesi Arasındaki Farklar
Üzüm sirkesinin protein değeri, elma sirkesine göre daha yüksektir. Elma sirkesi besin değeri çok düşükken; üzüm sirkesinin besin değeri daha yüksektir. Üzüm sirkesi mide problemlerine iyi gelirken; elma sirkesi mide hassasiyeti olanlara çok tavsiye edilmez.
İlgili 37 soru bulundu
Elma sirkesi, doğal sağlık için tercih edilen en popüler sirke türüdür. Birçoğu bilimsel kanıtlarla desteklenen çok sayıda faydası vardır.
Sirke anasını ve meyveleri süzdürün. Kalan sıvı kısmı kavanozun içine yeniden aktarın ve bir miktar bal ile kaya tuzu ilave ederek karıştırın. Üzerini yeniden tülbent ile kapatın ve oda sıcaklığında 20 gün kadar daha bekletin. Bu sürecin sonunda üzüm sirkeniz hazır.
Kaya tuzu ve sarımsak turşunun uzun ömürlü ve sert olmasında en önemli etkenlerdir. Diri bir turşu için malzemeler ufakça delinmelidir. Turşu suyu için içme suyu dışında bir su kullanılmamalıdır.
Sirkesiz turşu hazırlamanın iki farklı yöntemi var. Eğer evinizde evde kendi yaptığınız yoğurdun suyu ya da peynirizin suyu varsa bunlarla salamura suyu hazırlayabilirsiniz. Eğer bu tarz bu su yoksa sadece içme suyu ve kaya tuzu da kullanabilirsiniz.
NOT:Her bir litre su için 2 yemek kaşığı kaya tuzu 1 çay bardağı sirke elma da olur. Üzüm de 1 tatlı kaşığı limon tuzu isteğe bağlı sayı da sarımsak. Afiyet olsun.
Turşu fermente edilmediğinde, onlara keskin bir tat vermek için sirke kullanılır. Sirke bir fermantasyon işlemiyle yapılsa da, yalnızca çiğ elma sirkesi gibi çiğ ve pastörize edilmemiş sirkeler, yararlı bakterileri sağlayan ana kültürün bileşenlerini korur.
Kornişon Turşu Tarifi İçin Malzemeler
3 Kg kornişondan yaptım. 2 sb elma 1 sb üzüm sirkesi koydum (üzüm sirkem az olduğu için). Mükemmel oldu. Suyu, salatalığından da güzel oldu.
Beyaz sirke, asetik asit ve sudan oluşan fermente bir sıvıdır. Genellikle yemek hazırlama sürecinde, turşu-konserve yapımında, ev temizliğinde ve tarımsal faaliyetlerde kullanılır.
Elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi turşu yapımında kullanılan bir sirke türüdür. Elma sirkesi ile yapılan turşunun kıvamı, üzüm sirkesi ile yapılan turşuya göre daha yumuşak olur. Bu nedenle, elma sirkesi ile yapılan turşu, daha taze ve sulu bir kıvama sahiptir.
Tam Ölçüleriyle Turşu Kurma Tarifi İçin Malzemeler
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi.
Öncelikle 1 litre suyu hazırlamalısınız. Bu su kaynamış su olmalıdır. Kaynamış suyun içerisine yarım su bardağı sirke katmalısınız. Daha sonra sırayla yarım limon suyu, 3 yemek kaşığı tuz (Bu tuz turşularda kullanılan tuz olmalıdır.
Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Limon tuzu ve sirke koyun
Turşu hazırlanırken asitlik oranı düşük olan sebzelere (özellikle taze fasulye, bamya vb) limon tuzu eklemek, tuz miktarını çok artırmadan turşu oluşumunu sağlamaya yardımcı olur. Aynı zamanda turşunun rengini korur.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritiliyor. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebiliyor.
Turşu suyu yaparken genellikle suyun içerisine tuz, limon tuzu, sirke, şeker konulur. Turşu suyunun miktarına göre malzemeler karıştırılır. Mide hassasiyeti olan kişiler genellikle sirke yerine limon suyu da kullanabilirler. Ayrıca turşu suyunun içine sofra tuzu yerine kaya tuzu yani iri tuz kullanılabilir.
Turşu suyu yapımı için sirke ve tuz oranı doğru kullanılmalıdır. Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz.
Tuz daha da yavaşlatıyor. Fermentasyonu uzatıyor. 4- Sirkeye tuz atılmazsa şarap ya da alkol olması mümkün değil.
Efendimiz bir gün ailesinden ekmeğin yanına katık ister. Sirkeden başka katık yok denildiğinde sirkenin getirilmesini ister ve “Sirke ne güzel katık, sirke ne güzel katık” buyurur. Hz. Muhammed sabah ve akşam yemek yerdi.
Sadece meyveyle, sadece alkolle, meyvelere maya ekleyerek, şeker ekleyerek, nohut ya da bulgur gibi dolaylı şeker kaynağı ekleyerek, maya ve şekeri birlikte ekleyerek ve bunların onlarca farklı versiyonuyla sirke yapabilirsiniz. Hiçbiri daha iyi ya da daha doğru değildir. Hepsi uygulanabilir, uygulanan yöntemlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri