Turbo revizyonu, turbolu araçlarda kullanılan turbo şarj sisteminin tamir edilmesi veya yenilenmesi işlemidir. Turbo şarj, motorun performansını artırmak için kullanılan bir sistemdir. Turbo şarj sistemi, egzoz gazı ile çalışan bir turbini kullanarak motorun silindirlerine daha fazla hava basıncı sağlar.
Aracın arızasının turbo kaynaklı olduğu tespit edildikten sonra sökme işlemi başlar. Turbo sökülerek parçalarına ayrılır. Bu parçalar arasında kullanılabilir durumda olanlar çeşitli temizlenme aşamalarından sonra yeniden takılacaktır. Ultrasonic, kumlama ve kimyasal temizlik aşamalarından sonra yeniden montaj yapılır.
Bazı durumlarda, turbo tamiri birkaç saat içinde tamamlanabilirken, diğer durumlarda tamir işlemi birkaç gün sürebilir.
İşin maddi kısmının yanı sıra yol göstermesi açısından da turbo revizyonu oldukça faydalıdır. Tecrübeli bir turbo ustası tarafından incelenen turbonun neden arızalandığı tespit edilebilir ve bu sorunların önlemi alınarak yeni turbonun zarar görmesi engellenir.
Turbo arızası, erken teşhis edilip tamir edilmediğinde hem motor performansında kayıplara hem de aracın uzun ömürlülüğüne zarar verebilir. Bu nedenle, turbo arızaları yaşandığında veya şüphelenildiğinde uzman bir tamirciye başvurulmalı ve gerekli tamiratın yapılması sağlanmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Turbo mili, yüksek sıcaklıklar ve yüksek hızlar nedeniyle yıpranabilir ve aşınabilir. Bu durum, turboşarjın verimliliğini azaltabilir ve araç performansını düşürebilir. Turbo mili hasarlı olduğunda, tamir edilebilir veya değiştirilebilir.
Turbonun arızalanması,
Motordaki yanma verimini düşürür, motor çekişi düşer, yakıt sarfiyatı artar. Turbo arızası motora direkt olarak ciddi zarar vermez fakat, yetersiz hava beslemesi ve kötü yanma, motorda titreşimli çalışmaya sebep olacağından, piston-biyel-supap sistemi üzerinde olumsuz etkisi olacaktır.
Dizel araçlarda turbonun bozulması, araç verimliliğinin düşmesine ve uzun vadede de motorun dolaylı olarak zarar görmesine neden olur. Motor silindirlerine yeterli hava gitmediği için, motor daha fazla zorlanır. Bu durum, özellikle yük altında aracın daha fazla ses çıkarmasına yol açar.
1- Turbodan Ses Gelmesi (ıslık sesi / ötme) : En çok karşılaşılan şikayetlerden bir tanesidir.Turbo balansının bozulduğuna işarettir. Sesin turbodan geldiğine emin olunarak ivedilikle turbo sökülüp tamir edilmelidir. Gecikme turbonun dağılmasına ve masrafın katlanmasına neden olacaktır.
En yaygın neden, turboşarjın arızalı olmasıdır. Turboşarj arızalıysa ve düzgün çalışmazsa, motorun çalışması için gerekli olan takviye basıncını üretemez. Bu durum motorun güç kaybetmesine ve sonunda durmasına neden olur. Daha yaygın neden tıkanmış bir atık kapısıdır.
Turboya sahip bir aracınız varsa bu aracınızın turbo bakımı, aracınızın kullanım aşamasında başlamaktadır. Turbo-şarja sahip aracınız çok yüksek motor devirlerinde çalışmasından dolayı bu durum motor yataklarında aşınmaya neden olarak, yıpranmaya, bozulmaya, otomobil performansının olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Turbonun ömrünü uzatmak için, düzenli aralıklarla bakım yapılmalıdır. Bakım işlemleri arasında yağ değişimi, hava filtresi değişimi, turbo şarjın temizlenmesi vb. bulunur.
Motorda başka arıza varsa giderilecek. Motorun yağı tekrar dökülecek ,sızıntılara bakılacak, talaş varsa tekrar yeni yağ konup aynı işlem tekrarlanacak.
Turbolarda meydana gelmesi muhtemelen arızaları ve sebeplerini anlamak için öncelikle araçlarda turbo ne zaman devreye girer konusuna bakmak gerekiyor.Bu her ne kadar aracın modeline ve yaşına bağlı olarak değişim gösteren bir durum olsa da ortalama 1500 ila 1750 devir sonrasında turbo devreye giriyor.
Turboya gelen yağlama kanallarında ve yatak yuvası yağlama deliklerinde aşırı karbon birikmesinden dolayı tıkanmaların meydana gelmesi. Motor çalıştırılıp soğuk olduğunda ani olarak yüksek hızlara çıkartılırsa turbo miline yeterli yağ ulaşmaz ve zarar görür.
Dizel Araçlarda Turbo yağ terlemesi nasıl belli olur? Genelde intercooler hortumu turbo hortumu gibi parçalara bakılarak bu kısımlarda yağ kaçağı varsa akla turbonun yağ bastığı gelir. .
- Aracın yaşı ve kilometresi: Her ne kadar turbolar aracın kullanım ömrü boyunca dayanacak şekilde tasarlanmış olsalar da zamanla aşınmaları ve arıza çıkarmaları mümkündür. Bir turboşarj tipik olarak 150.000 ila 250.000 kilometre arasında sorunsuzca kullanılabilir.
Egzozdan Gelen Gri Duman: Bariz şekilde görülebilecek bir arıza belirtisidir. Motorun zorlanmasıyla beraber egzozdan gri duman ve yanık yağ kokusu atılır. Turbo içerisinde yağ kaçağı olduğu anlamına gelmektedir. Bu durum sırasında aracınız motor devrini hızlıca arıttıracaktır.
Turbo nun kompresör kısmından intercooler'a giden ve intercooler'dan emme manifolduna gelen hava hortum ve borularında çatlak, yırtık olmamasına, bağlantı elemanlarında gevşeklik olmamasına dikkat edin. Burada oluşabilecek bir hava kaçağı, turbonun bastığı havanın kaçmasına sebep olabilir, çekiş düşer, yakıt artar.
Turbo tamiri, turbo şarj sisteminin çalışma prensiplerine bağlı olarak farklı zamanlarda yapılabilir. Ancak, genel olarak, turbo tamiri 100.000 kilometre ile 150.000 kilometre arasında yapılması önerilir. Bu süreçte, turbo şarj sisteminin performansını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir.
Parçacıdan temin edilebilecek turbo temizleyici sıvı veya karbon temizleyicilerle kurum bağlamış türbin kanatçıklarını, değişken kanatçıkları ve kanatçık tablası ve türbin muhafazasının içi temizlenir. Kurumlar çıkmıyorsa, bir teneke kutuda solvent içinde bir kaç saat bekletilebilir.
Sonuç olarak, turbonun yağ yakması, motorunuzun sağlığını ve performansını olumsuz etkileyebilecek bir sorundur. Bu nedenle, turboşarjınızı düzenli olarak kontrol edin, kaliteli yağ kullanın ve motorunuzu iyi bakım yapın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri