Turşunuzu hazırlarken yeterli miktarda tuz kullanmamışsanız ya da fazla tuz kullanmışsanız yapısı bozulur ve turşu suyu bunalık hale gelir. Üzerinde de zaman içerisinde beyaz bir tabaka oluşmaya başlar.
Turşunun suyu bulanmaya başladığında, üzerinde göz göz beyaz bir tabaka oluştuğunda akla birçok soru gelir. Bu tabaka, turşuda çürüme başladığına işaret eder ve turşu eski lezzetini kaybeder.
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
Tuz miktarının az olmasından kaynaklanır. Turşunun üzerinde zar şeklinde yoğunlaşan maya organizmaları sebzelerin yumuşamasına neden olur. Maya tabakasının temizlenmesi ve tuz ilavesi ile yumuşama önlenebilir.
Bulanık turşu suyunu düzeltmek için en olay yol turşunun üzerine 1 bardak kadar mor lahana eklemek olacaktır bu basit yöntemle hem turşunuz daha lezzetli hale gelecek hem de turşu suyunuz pembe bir renkte olacaktır.
İlgili 43 soru bulundu
Eğer turşu suyu içerisinde az derecede ya da çok fazla tuz konduğu vakit, bulanıklık gibi bir durum ortaya çıkar. Bu da zaman içerisinde turşusu suyunun tabakasında beyazlaşma meydana getirir. Oluşan beyaz tabaka ise turşu suyunun lezzetini bozabilir.
Uzmanlar, turşu kurarken mutlaka sirke kullanmanızı tavsiye ediyor. Turşu suyu bulanıklığı bazen normal bir durum da olabilir. Turşu fermantasyon sürecinde iken laktik asit bakterileri ürediğinde turşu suyunda bulanıklıklar görülebilir. Ancak bu bulanıklık turşu kurulduktan 4-5 gün sonra kaybolur ve gayet normaldir.
Turşunuzun suyu bulanıyor, üzerinde kalın, beyaz, üzeri göz göz olmuş bir tabaka oluşmaya başlamış. Bazen de turşuyu açtıktan ve tüketmeye başladıktan sonra oluşuyor bu tabaka. Ne yazık ki bu tabaka bir turşuda oluşmuşsa fazla çürüme olmuş demektir. Bu yüzden turşular lezzetini kaybeder ve tüketilemez hale gelir.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Turşunun tuz, ekşi ve sirke miktarı görecelidir. Ben kendi damak tadıma göre videoda yazılı olarak miktarları belirttim. Beyaz sirke kokusundan çok hoşlanmiyorsaniz 1/3 oranında sirkenizi azaltabilirsiniz. Ya da kavanozunun 1/4 ünü üzüm sirkesiyle doldurup da aynı tarifi uygulayabilirsiniz.
Turşu nasıl kurulur sorusu ile ilgili belki de en önemli detay bu. Kapatmadan önce de turşunuzu kapağı hafif aralık olacak şekilde 1 saat bekletin. Bu da turşusunu kurduğunuz malzemenizin arasında hala kalmış olabilecek havanın dışarı çıkmasını sağlayacaktır. Artık kavanozunuzun kapağını kapatabilirsiniz.
Belirlenen sürelerden erken açılması durumunda, turşunun lezzeti olmayacaktır. Bireyler lezzetli bir turşu yapabilmek için kaç günde olgunlaşacağını merak edebiliyor. Turşular 2 haftalık bir süre zarfında olgunlaşıyor. 2 hafta ağzı kapalı kalan turşular açılarak kolayca tüketilebilir.
Turşu tuzsuz, hafif ekşili ve kıtır kıtır oluyor.
Turşunun köpürmesi, nohut gibi yardımcılar sayesinde fermantasyonun hızlı olduğunun kanıtıdır. Bu durumda endişelenmeniz gereken bir şey yok.
Aksi halde, turşu ya yenemeyecek kadar tuzlu, ya da az tuzlu olur. Tuz oranının az olması ise istenmeyen zararlı canlıların üremesine ve yumuşamaya neden olur. Turşu yapımında sebzeler, %4-5 tuzlu suda ekşimeye bırakılır.
Tuzuna dikkat edin
Tuzu az eklenen turşu; yumuşar, esner, suyu bulanıklaşır ve kararır. Tuzu fazla olan turşuların ise olgunlaşma süresi uzar, tadı fazla tuzludur ve özellikle salatalık gibi sebzelerin turşularının içinde fazla su birikmesine neden olur.
Kapakta Şişme veya Patlama: Turşunun kapağı şişmiş veya patlamışsa, içindeki gazlar nedeniyle bozulmuş olabilir. Küf veya Yüzey Değişikliği: Turşunun yüzeyinde küf veya anormal bir görünüm varsa, bu bozulma belirtisi olabilir.
Turşu malzemelerinde çürümeler başlarsa bu da onun bozulduğunu gösterir. Bozulma nedenlerinden bir diğeri de turşuların doğrudan gün ışığı alması ya da oda sıcaklığında yaşanan dengesizlikler. Bu durumda da turşu suyunun rengi değişir. Beyaz ya da bakır renkli bir hal alır.
Turşu suyunun üzerinde oluşan beyazlıklar küf tabakasıdır. Bu beyazlıklar sağlığa faydalı bakteri oranının bozulduğu anlamına gelmektedir. Turşu suyu üzerinde beyazlıklar oluştuğunda tüketmekten kaçınılmalıdır.
Beyaz sirke ile turşu yapmanın sakıncası yoktur. İstediğiniz sebzeleri koyduğunuz bidon ya da kap içine yeterli miktarda beyaz sirke ekleyerek turşunun oluşması beklenmelidir.
Musluk suyu, turşunun rengini etkiliyor ve suyunun bulanmasına yol açıyor. Bu durumu ortadan kaldırmak için, tarifte musluk suyu yerine mutlaka içme suyu kullanın. Son olarak turşu suyunun bulanmasını önlemek için, yapım ve saklama aşamalarında kapağını hava almayacak şekilde kapatmanız gerekiyor.
Uzmanlar, turşu kurarken mutlaka sirke kullanmanızı tavsiye ediyor. Turşu suyu bulanıklığı bazen normal bir durum da olabilir. Turşu fermantasyon sürecinde iken laktik asit bakterileri ürediğinde turşu suyunda bulanıklıklar görülebilir. Ancak bu bulanıklık turşu kurulduktan 4-5 gün sonra kaybolur ve gayet normaldir.
Turşu Suyu Kaç Kalori ve Turşu Suyu Tekrar Kullanılır mı? Turşu bittikten sonra kalan su, eğer bir bulanıklaşma yoksa tekrar kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri