İşte o püf noktaları... Hazırladığınız turşu suyunun içerisine birkaç kişniş tohumu ekleyin. Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir.
Turşularda, hamur işlerinde, körili soslarda ve tavuk yemeklerinde de kişniş bolca tercih edilir.
Salatalık turşusunun içerisine kaynar su koyuluyor olması sizi şaşırtmasın, bu halde yapılan turşusunun tadı daha kıtır kıtır ve lezzetli oluyor.
Her bir kavanoza 2 şer çay bardağı sirke dökün. Üzerlerine 1 er kaşık kişniş dökün. 1 kabın içerisine 2 su bardağı tuz, 1 yemek kaşığı limon tuzu dökerek karıştırın.
Küçük acı biberler, suyunun aromasını arttırır. Maydanoz, dereotu, kişniş, hardal tohumu, defne yaprağı, tane karabiber hatta karanfil ve çubuk tarçın damak tadınıza göre kullanabileceğiniz turşuya renk ve tat veren ürünlerdir. Turşu için ideal süre iki, üç hafta iyi bir turşunun olması için yeterli.
İlgili 40 soru bulundu
Kişniş turşulara oldukça güzel aroma veren bir baharat, bunu turşularda toz değil tohum olarak kullanıyorum. Kullanacağınız az miktarda kişniş bile oldukça farklı lezzetler yakalamanızı sağlayacaktır. Biz birer litrelikten toplam 2 litrelik kavanozlara kurduk turşuyu. 7-8 gün içinde kıtır kıtır nefis bir turşu oldu.
Taze kişniş nasıl tüketilir? Kişniş, yemeklerde çorbalara, köri sosa ve özellikle Asya yemeklerine dahil edilebilir. Sapları da yaprakları da tüketilebilen kişnişin sapları daha acı bir tat vermektedir. Birçok kişi bu yüzden yemeklerde saplarını kullanmamayı tercih eder.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Dolayısıyla 1 kilo turşuya 1,5 ya da 2 yemek kaşığı kaya tuzu atabilirsiniz.
Yine tuz az gelirse bu defa da malzemeler yeterince korunmuyor ve yumuşamalara neden oluyor. Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz.
Adile Naşit ve Münir Özkul'un başrollerini paylaştığı Neşeli Günler filminin unutulmaz sahnesi, repliği; “Turşu limondan mı yapılır sirkeden mi?” İşin erbaplarına göre en ideal olanı üzüm sirkesi… Normal tuz yerine, iri kaya tuzu kullanın. Böylelikle turşularınız kararmayacak ve lezzetinden bir şey kaybetmeyecektir.
Turşu suyu yaparken genellikle suyun içerisine tuz, limon tuzu, sirke, şeker konulur. Turşu suyunun miktarına göre malzemeler karıştırılır. Mide hassasiyeti olan kişiler genellikle sirke yerine limon suyu da kullanabilirler. Ayrıca turşu suyunun içine sofra tuzu yerine kaya tuzu yani iri tuz kullanılabilir.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Kişniş Nasıl Kullanılır? Geleneksel olarak, sindirimi kolaylaştırdığı için gaz giderici etkisiyle özellikle fasulye ve benzeri sindirimi güç yemeklerde kullanılır. Bunun yanında kişniş, likor ve biraların tatlandırılmasında, çeşitli çorba, sos ve etlerde de yaygın olarak kullanılmaktadır.
Maydanoz, kişnişe benzerliğiyle bilinir ve zaman zaman karıştırılabilir. Kişnişin tadını en iyi şekilde taklit etmesini istiyorsanız, maydanozun üzerine toz fesleğen ve toz kekik eklenmesi önerilir.
SOĞAN VE SİRKE
2-3 adet kuru soğanın kabuğunu soyun ve sirke içerisine koyun. Daha sonra bu soğan ve sirke karışımını, hazırlamış olduğunuz turşuya ekleyip 3-4 hafta bekletin. Süre sonunda turşudaki tuz oranının azaldığına şahit olacaksınız.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Bu noktada size nefis bir püf noktamız var. Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır.
Turşu Yaparken Şeker Konur mu? Turşu Yaparken Şeker Konulmasının amacı turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlamaktır. Bunun için turşunuzun içerisine 2 ya da 3 adet küp şeker atabilirsiniz.
Bu durumu engellemenin ilk yolu bu dengeyi kurmaktan geçiyor. 1 litre suya 3 yemek kaşığı kaya tuzu ve 1 çay bardağı sirke oranı yeterli olacaktır.
Eğer 1 kilo biber turşusu yapmak istiyorsanız yarım su bardağı ya da 1 su bardağından biraz daha az sirke koymanız gerekir.
Çoğu insan kişnişi ekşi, limon/misket limonu tadına sahip olarak algılar, ancak yapılan bir ankette katılımcıların yaklaşık dörtte biri kişniş yapraklarının tadını bulaşık deterjanı gibi algılamıştır.
Kişniş yaprakları daha yuvarlak, maydanoz yaprakları sivridir. Ancak ikisini birbirinden ayırmanın en iyi yolu onları koklamaktır. Maydanoz taze, hafif bir bitki kokusuna sahipken, kişniş çok daha güçlü, baharatlı, narenciye aromasına sahiptir.
Kizni diye de bilinen kişniş, bilimsel adıyla Coriandrum sativum L'dir. Aynı zamanda Çin maydanozu olarak da bilinir. Daha çok rutubetli ortamları seven bu bitkinin tohumu kurutularak toz haline getirilir ve baharat ya da ilaç niyetiyle kullanılır. Maydanozgillerden olan kişnişin yaprakları maydanoz bitkisini andırır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri