Kışı soğuk geçen diğer bölgelerimizde ise ilkbaharda havaların ısınmasıyla şubat - mart aylarında ekim yapılabilir.
Uzun yetişme süresi boyunca güneşli, sıcak ve kuru bir hava ile yeterli toprak nemi ister. Bu nedenle diğer yazlık sebzelerde olduğu gibi ilkbaharda soğuk tehlikesi kalktıktan sonra toprak ısısının 15°C'nin üzerine çıktığı zaman tohum ekimi yapılmalıdır.
Hasat süresi 55-60 gündür. Turşuluk ve taze tüketim için üretimi yapılır.
Ekim Zamanı: Şamama kavunu, toprak sıcaklığının 15-18°C olduğu ilkbahar döneminde ekilebilir. Soğuğa ve dona karşı hassastır, bu nedenle don riski geçtikten sonra ekim yapılmalıdır.
Kavun tohumunda ekim ayı bölgeye göre değişiklik gösterir. Akdeniz ve Ege bölgelerinde nisan ayının ilk yarısında kavun tohumu dikimi yapılabilir. Marmara ve Trakya'da dikim nisan ayının ikinci yarısında yapılmalıdır. Orta, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde ise mayıs ayının ilk yarısı dikim için uygundur.
İlgili 18 soru bulundu
Tarlaya direkt ekim Karadeniz Bölgesi'nde Nisan'ın ikinci yarısında yapılmalıdır. Ekim iki şekilde yapılır: 1- Ocak Usulü Ekim: Sıra arası 1,5-2m sıra üzeri 1-1,5m olacak şekilde ocaklar belirlenir.
Nisan sonu veya mayıs başı ekim yapılabiliyor. Peki karpuz hangi ayda ekilir? Ekime uygun dönem toprak ve hava sıcaklığına göre belirleniyor. İdeal karpuz ekim zamanı, toprağın sıcaklığının en az 12 derece olması gerekiyor.
Kırkağaç Kavununun Nisan ayı sonu itibariyle ekimi yapılırken, Ağustos ayının 15'inden sonra da hasatına başlanır. Hasat olgunluğuna ulaşan kavunlar sabah erken saatlerde hasat edilir ve depolanacakları alanlara yorganlara sarılarak götürülür.
-Dış Mekan İçin Ekim Zamanı; İlkbahar,Yaz. -İç mekanda dört mevsim ekim yapabilirsiniz. -Tohumlar toprağa çok gömülmemelidir, 1 cm kadar altına ekilmelidir.
Ülkemizde bu toprak sıcaklığına ulaşılması ilkbahar aylarını buluyor. Dolayısıyla kavun tohumu ekimi için de ilkbahar ayları öneriliyor.
Kavun (Cucumis melo), kabakgillerden sürüngen gövdeli bitki türü ve bu bitkinin iri meyvesidir. Olgunlaşmamış hali de meyve olarak tüketilir ve bu haldeki meyvesine kelek denir.
Kavunun eti yaklaşık olarak % 91 oranında su içerir. Bu nedenle kavun bitkilerinin tatlı, iyi şekillendirilmiş meyve üretebilmeleri için yüksek derecede suya ihtiyaçları vardır. Bitkiler nemli olmalıdır, ancak aşırı sulama yapılmamalıdır. Aşırı nem, çimlenmede sorunlara neden olabilir.
Kavundan Hallice Turşuluk Kelek
Halk arasında farklı anlamlarda kullanılsa da kelek olgunlaşmamış kavun anlamına gelen ve tadı salatalık ile kavun arasında olan bir meyvedir.
Ağustos ayı, karnabahar, lahana, fasulye, börülce ve roka ekiminin yapıldığı aydır. Bu sebzelerin tohumları, Ağustos ayı boyunca toprağa ekilebilir. Ağustos ayında önceden ekilen kabak, marul ve salatalıklar fidelenir. Bu fideler yeni toprağa aktarılmalıdır.
Kavun, sıcak iklimlerde yetişen bir meyvedir ve genellikle yaz aylarında yetişir. Ülkemizde kavun genellikle Haziran ve Eylül ayları arasında hasat edilir.
Kavanoza sirke limon tuzu tuzu şeker ekleyin. Üzerine suyu dökün. 10 gün sonra turşunuz hazır afiyetle yiyin.
Karpuz ekimi için de en uygun dönem Nisan sonu ya da Mayıs başıdır.
Ekim veya Dikim
Genelde araziye ekim ilkbaharın ortalarında yapılmaktadır. Çıkıştan sonra ocakta fidelerden uygun olan iki adedi bırakılır. Daha sonra bir adet bitki bırakılır. Fide Yetiştirerek Dikim Karpuz tarımında erkencilik için fide ile yetiştiricilik yapılabilir.
Ananas Tohumu Kaç Günde Çimlenir? Ananas tohumu genel olarak geç çimlenir Bu süre 4 hafta veya 1,5 ayı bulabilir. Büyümesi ise 1,5 ila 2 yıl arasında değişim gösterebilmektedir.
Ülkemizde kavun yetiştiriciliği büyük bir çoğunlukla susuz olarak yapılmakla beraber özellikle çok kurak dönemlerde sulama yapılabilir. Kavun bitkisi, büyüme ve meyvelerin olgunlaşma devresinde bol suya ihtiyaç gösterir.
Karpuz tohumu ekimi ilkbaharda dikim yapılabilmek için kapalı ve ılık bir ortamda dikilmektedir. Karpuz ekimi yapıldıktan sonra ilkbahar aylarında fide haline geldikten sonra toprağa dikilmektedir. Karpuz hasadı geç hasat olarak haziran temmuz aylarında yapılmaktadır.
Ekime mayıs ayının ilk haftası başlanıp, toprak sıcaklığının 10-12 C olduğu zaman yapılır. Ürgüp'te doğrudan toprağa ekim yöntemi ekimi ve dikimi yapılır. Ekim ocak vari ekim olup,3-5 cm derinliğe her ocağa 2-4 adet tohum kullanılır.
Domates tohumu için en çok verim alınabilecek ve en ideal aylar, Ekim aylarının Mart, Nisan ve Mayıs ayları olduğu biliniyor. Domates, yaz aylarında ekilmesi gereken bir yaz sebzesidir. Bu aylarda ekilen domatesin tadı da oldukça lezzetli olacaktır.
Biber Tohumu Ne Zaman Ekilir ve Dikilir? Biber tohumu da pek çok bitkide olduğu gibi ilkbaharda ekilir. biber tohumu genellikle Mayıs ayının son günleri yahut Nisan ayının başlarında ekilir. Bulunduğumuz bölgenin iklim koşullarına göre de bu zaman değişiklik göstere bilmektedir.
Her bir yuvanın derinliği 2-2,5, yuvaların sıra üzeri mesafesi 40-50, sıralar arası 120-130 cm olmalıdır. Tohumların çimlenme yüzdesini ve hızını artırmak istiyorsanız bir gün suda bekletebilirsiniz. Az sayıda tohum ekecekseniz nemli beze sararak da bekletebilirsiniz. Tohumları ocaklara yerleştirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri