Genetik kısım ise anne ya da babadan geçen kellik genleridir. Yanlış inanışın aksine kellik geni sadece anne tarafından gelmez, baba tarafından da gelebilir. 30'lu yaşlarda %30; 40'lı yaşlarda dökülme oranı %40; ellili yaşlarda ise erkeklerin genetik dökülme ile karşılaşma oranı % 50 gibidir.
İnsan vücudunda bulunan kıllanmanın genetik olabileceği bilinen tıbbi bir gerçektir. Vücudun hangi bölgelerinde hangi özelliklerde renklenme, kıllanma ve kılların yoğunluğu genetik kodlanma sonucunda oluşur. Genetik özellikler ırk, cinsiyet ve yaş gibi temel faktörlere bağlıdır.
Nuri Soysal Zaman gazetesine yaptığı açıklamada, "Erkeklerde saç oranı testosteron (erkeklik) hormonuna bağlı. Bu hormonun seviyesini yüzde 90 oranında anneden geçen genler belirler. Bu nedenle kellik öngörüsü için annenin ailesindeki erkeklere, babaya değil dayıya bakılmalı." dedi.
Genel kelliğe sebep olan genler otozomiktir. Yani; eşit oranda anne veya baba tarafından geçebilir.
Saç geni anne ve babadan ortak paylar halinde alınsa da baskın gen annenin geni olur. Saç dökülmesi, saçkıran, erkek tipi saç dökülmesi gibi konularda hangi ebeveynin geninin alındığı merak edilebilmektedir. Saç geni çoğunlukla anneden çocuğa aktarılır.
İlgili 41 soru bulundu
Kız çocukları için anne ile babanın boyu toplanıp 13 çıkarılıyor, erkek çocuklarda ise 13 ekleniyor ve ikiye bölünüyor. Uzmanların “Yüzde 90 tutuyor” dediği bu büyüme hedefinde, oranlar tutmadığı takdirde bazı önlemlerin alınması gerekiyor.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Cinsiyet babadan gelen kromozomlar arasında yer aldığı için bebeğinizin cinsiyetini babanın genleri belirlemektedir.
Taşıyıcı Annelik ve Bebeğin Genleri
Bu yöntem ile dünyaya gelen bebekler, anne ve babalarının genetiğini taşırlar. Onlar bebeğin biyolojik anne ve babalarıdır. Bu sebeple, bebek genetik olarak taşıyıcı annesine değil, anne ve babasına benzeyecektir.
Kıvırcık saç, düz saça baskın olduğundan kıvırcık saçlı birey AA ve düz saçlı birey aa olur. Mendel'in de yaptığı gibi bireyler arasında çaprazlama yapılır.
Saç şeklini çok büyük bir oranda genetik şifrelerimiz belirliyor. Kıvırcık saç geni, düz saç genine baskındır. Buna rağmen çevrenizde gördüğünüz insanlar daha çok düz saçlı olabilir. Saçın tipi, çoklu allel genler tarafından belirlenir.
Erkeklerde daha sık olarak görülen saç dökülmesi, 25 yaşına kadar erkeklerin % 20 - 25'ini, 40 yaşına kadar % 35 - 40'ını, 50 yaşına kadar % 45 - 50'sini etkiler. Saç dökülmesi iki farklı aşamada gerçekleşir. Birinci aşama 20'li yaşlarda veya bazı kişilerde biraz daha önce başlar ve 35 – 40 yaş arasında sona erer.
Saç şekli genetik/dna/biyolojik bir şey olduğu için baskın olan gene er yada geç dönüşecektir en doğal haline.. Tabii kısa süreli olarak çeşitli bakın ürünleri ile (keratin vs) şekli değişebilir..
Ama bu doğru değil. Mastürbasyonun kelliğe neden olduğunu iddia etmek yanlıştır.ve bu bizim uzman doktorlar. Hiçbir durumda ilişkili değildirler, çünkü buna neden olan hormon androjenetik alopesi mastürbasyonu etkileyen ile aynı şey değildir.
Vücudumuzdaki kılların artmasına,ın en sık nedeni genetik faktörlerdir. Bunun yanı sıra hormonal nedenler, ilaçlar kılların artmasına neden olur. Ailevi özellik olarak kıl artışı bir hastalık değildir. genetik bir özelliktir ve bizim ırkımızda sık görülen bir şikayettir.
Genelde erkeklerde gelişir, ara sıra kadınlarda da olabilir. Vellus kılı zaten çocuklukta bölgede mevcut olmasına rağmen, göğüs kılı terminal saçtır. Ergenliğe bağlı olarak yükselen androjen seviyelerinin bir etkisi olarak gelişir. Baş kıllarından farklı olarak, ikincil bir cinsel özelliktir.
Cilt rengi, poligenik bir kalıtımdır. Siyah ten karakteristiği baskın gen kaynaklıdır. Bu yüzden siyah tenli bir baba ile beyaz tenli bir annenin çocuğu da yüksek ihtimalle koyu ten ile doğacaktır. Ancak koyu ten ile açık ten allellerinin sayısı birbirini dengeliyorsa doğacak çocuklar, melez ten rengi ile doğarlar.
Çocuk annede ve babada bulunan genlerden birer tane alır. An- nede ve babada bulunmayan bir gen çocukta da bulunmaz. Babada ve annede bulunan değişik karakterdeki genlerin birleşmesi halin- de yüzlerce kombinasyon olasılığı vardır.
Bugün için zekanın %40 ila 60'ının kalıtsal olduğu geri kalanının çevreye bağlı olarak geliştiği ya da gerilediği kabul ediliyor. Bir çocuk çok yüksek IQ ile doğsa bile bunu beslemediği takdirde körleşme olasılığı çok yüksek.
Genlerin çeşitli özelliklerine göre anne ve babadan aktarım oranları değişkenlik gösterebilir. Kimi genler daha çok anneden aktarılırken kimileri ise babadan aktarılar. Totalde bakıldığında hem anneden hem de babadan büyük ölçüde gen aktarılır. Dolayısıyla soy her ikisinden de geçer.
Bir bebek gen yapısının %60'ını babasından, %40'ını ise annesinden alır. Göz rengi, saç şekli, boyu, yüz hatları ve zekası gibi hem fiziksel hem zihinsel özellikler genler aracılığı ile bebeğe geçer.
Genelde genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelmesine rağmen babadan gelen genler, %60 aktif iken anneden gelen genler ise %40 aktif oluyor.
Erkeklerin yalnızca bazılarının spermleri eşite yakın miktarda X ve Y kromozomuna sahiptir ve bu da çocuğunun kız ya da erkek olma ihtimalinin eşit olduğu anlamına gelir. Y kromozomlarında X kromozomlarından daha az gen vardır, erkek çocuklarının çoğunlukla annelerine benzemelerinin sebebi de budur.
Bebeğimiz dünyaya geldiğinde doğal olarak onu kendimize benzetmeye çalışırız. Göz ve saç rengi gibi kalıtsal özelliklerin yanı sıra, genlerle liderlik, ruhsal yapı gibi genetik özelikler geçebilir. Çocuk her iki ebeveynden izler taşır. Yüzü size, saçları büyük annenizinkine, gözleri babasının gözlerine benzeyebilir.
Daha önce de bahsettiğimiz gibi kromozomlar aracılığıyla genlerin yarısı anneden, yarısı da babadan geliyor ve bu durum her zaman böyle. Yani eğer kız veya erkek çocuğun kimleri kimden geçer diye merak ediyorsanız, cevabımız her iki durumda da hem anneden hem babadan.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri