Özel yazı; eş, dost, akraba veya arkadaşların kendi aralarında yazdıkları yazılardır. Öz geçmiş, kutlama, davetiye, baş sağlığı ve geçmiş olsun yazıları bunlar arasındadır.
Bu tür yazılar serbestçe ve isteğe bağlı olarak yazılır. Belli bir standardı yoktur. Ancak şekil ve içerik yönünden alıcı tarafından hoş karşılanması arzu edilir. Bu sebeple özel yazılarda uygun bir edebî dil kullanılmaya dikkat edilir.
- Karar: Oy çokluğu ya da oy birliği ile elde edilen sonucun yazıldığı metin türlerine karar adı verilmektedir. İfade edilen tüm resmi yazı türleri için kullanılan ve her türe özgü olan bir yazılış kuralı vardır. Bu kuralların bilinmesi günlük yaşamda kişilerin kendilerini resmi olarak anlatmalarını kolaylaştıracaktır.
İlgili 38 soru bulundu
Form Yazıları
Kamu kurum ve kuruluşlarında veya özel kurumlarda aynı konuda sürekli olarak yazılan yazılar için oluşturulan matbu kâğıtlara form yazıları denir. Form yazılarında sonradan doldurulacak yerler boş bırakılır ve gerektiğinde kullanılmak üzere çoğaltılır.
İş yazıları (iş mektupları), kişiler ile kurumlar ya da kurumların birbirleri ile yapmış oldukları işler ile ilgili yazmış oldukları yazıların tamamıdır. Bu yazıların konuları ne olursa olsun, mutlaka ya bir iş ya da bir hizmet söz konusudur.
b) Resmi yazı, kamu kurum ve kuruluşları ile tüzel kişiler arasında iletişimleri sağlamak amacıyla yazılan yazıları ifade eder. imza ile fiziksel ortamda yürüttükleri süreci ifade eder.
DİLEKÇE: Bir isteği bildirmek için yazılıp resmi veya özel kuruluşlara gönderilen yazılara dilekçe denir.
Yazılı anlatım düşünce ve olay yazıları olmak üzere ikiye ayrılır. Düşünce yazılarında sayısal verilerden yararlanma ve tanık gösterme gibi düşünceyi geliştirme yolları kullanılır. Olay yazıları ise serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur.
Olay çevresinde oluşan ve göstermeye dayalı olan düzyazı türleri: Tiyatro, meddah, orta oyunu, dram. Bilgilendirici/öğretici düzyazı türleri: Makale, gezi yazısı, eleştiri, fıkra, mektup, anı, biyografi, otobiyografi, sohbet, deneme, röportaj, haber metinleri.
Resmi belgelerde başlık
Başlık, belgeyi yollayan kurumu ifade eder. Bu nedenle belgenin en üst ortasına yazılır. En üste T.C. ibaresi yazılır.
Ehliyet, Çek – Senet düzenleme (ve tüm kambiyo senetleri), Araç Plakası, Kimlik (Nüfus cüzdanı) gibi resmi kimlikler, eğitim kurumları tarafından verilen diplomalar, noterlik tarafından düzenlenen vekaletname ve kısaca resmi makamlar tarafından düzenlenmesi gereken tüm resmi belgeledir.
Madde 7 — Resmî yazışmalarda A4 (210x297 mm) ve A5 (210x148 mm) boyutunda kağıt kullanılır. Madde 8 — Bilgisayarla yazılan yazılarda "Times New Roman" yazı tipi ve 12 karakter boyutunun kullanılması esastır. Rapor, form ve analiz gibi özelliği olan metinlerde farklı yazı tipi ve karakter boyutu kullanılabilir.
KİŞİYE ÖZEL: İçerdiği bilgi itibarıyla KİŞİYE GİZLİ derecesiyle korunması gerekmeyen, ancak ait olduğu kişi ve bilmesi gerekenler dışındaki kişiler tarafından bilinmesi istenmeyen bilgi için kullanılır.
İLGİ NASIL YAZILIR? İlgi, iki yana yaslı olarak yazılan ve birden fazla olduğunda belgelerin tarih sırasına göre kronolojik düzenlendiği alandır. İlgi tutulan belgenin muhatapta olmaması durumunda, belge muhataba ek olarak iletilmelidir.
MADDE 13- (1) “Konu:” yan başlığı, “Sayı:” yan başlığının bir alt satırına yazılır. Belgenin konusu, yazı alanının dikey orta hizasını geçmeyecek biçimde kelimelerin baş harfleri büyük olarak ve sonuna herhangi bir noktalama işareti konulmaksızın yazılır (Örnek 3).
Resmi Yazı : Kamu kurum ve kuruluşlarının kendi aralarında veya gerçek ve tüzel kişilerle iletişimlerini sağlamak amacıyla yazılan yazı, resmi belge ve elektronik belgeyi ifade eder.
Ancak iş başvuru dilekçeleri kurumlar tarafından yapılan ilanlar sonrasında yazılan ve resmi bir yapısı olan yazışmalardır. Bunun yanında iş isteme mektupları, herhangi bir ilan veya duyuruya gerek duyulmaksızın herhangi bir kuruluşa yazılan yazılardır. gibi genel bilgiler verilmelidir.
Buna göre teyit mektubu, telefonla, telgrafla, herhangi bir iletişim veya bilişim aracıyla veya diğer bir teknik araçla ya da sözlü olarak kurulan sözleşmelerle yapılan açıklamaların içeriğini doğrulamak maksadıyla taraflardan birinin diğe- rine gönderdiği, varması gerekli irade beyanını ihtiva eden yazılı bir belgedir ...
MEKTUP: Birbirinden ayrı yerlerde bulunan kişi veya kurumlar arasında özel veya resmî haberleşmeyi sağlayan yazı türüne“mektup” denir. Mektuplar “edebî mektuplar”, “özel mektuplar”, “resmî mektuplar”, “iş mektupları” ve “açık mektuplar” olmak üzere temelde beşe ayrılır.
Edebi metin türleri; olay, düşünce(fikir) ve bildirim yazıları olarak üçe ayrılıyor. Bildirme yazılarını; biyografi, otobiyografi, haber, röportaj, reklam, dilekçe oluşturuyor.
Öğretici metinlere: makale, fıkra, deneme, eleştiri, anı, biyografi, otobiyografi, söylev, mektup, söyleyişi, mülakat, röportaj, gezi yazısı ve haber yazısı gibi örnekler verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri