Tutkal üretiminde kullanılan üre-formaldehit yapay reçinesi taşkömürü, su ve havadan kimyasal yöntemle elde edilir. Üre ve formaldehit, polikondenleşme yolu ile yapay reçine haline getirilir. Üre, kapağı iç basınçla kapanan yüksek basınçlı kurşun veya gümüş kaplı kazanlarda amonyak ve karbondioksitten elde edilir.
Tarihçe olarak tutkal, hayvansal dokulardan elde edilen protein kolloidlerini kastetmektedir. Bu anlam, bir cismi başkasına ekleme olanağı sağlayan tutkal benzeri bütün karışımları içermek üzere genişletilmiştir. Şu an tutkal üretiminde sentetik kauçuk'lar yaygın uygulanır.
Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu bir karıştırma tenceresinin içerisine alın. Bütün malzemeleri iyice karıştırın. Kısık ateşte ocağa koyarak sürekli karıştırın. Nişasta bir süre sonra tabanda toplanma yapabilir.
Yapıştırıcıların sağladığı yapışma olayı aslında kimyasal bir tepkimedir. Tabiatta evini yapan arı, kayalara ve gemilerin su altındaki kesimlerine tutunan midye gibi doğal yollar ile çok iyi yapıştırıcı üreten çok sayıda canlıya rastlamak mümkündür. Yapıştırıcılar, iki maddeyi birleştiren moleküllerdir.
Yapıştırıcılar gevşek olarak organik (bitüm, hayvan ve bitki yapıştırıcısı, polimer) ve inorganik (kireç, çimento, jips, sıvı cam, vb.) Olarak sınıflandırılır.
İlgili 24 soru bulundu
Yapışkan tabaka genellikle dokuma kumaş, plastik (polivinil klorür, polietilen veya poliüretan) veya lateks şerittir.
Dikenli bir bitki olan gevenin gövdesi ve kökü üzerinde açılan çiziklerden salgılanan maddeden kitre elde edilir. Bunun yanı sıra nişasta içeriği zengin patates, bakla, buğday, pirinç gibi birçok bitkiden doğal yapıştırıcı yapılabilir.
Bilinen en güçlü ve etkili yapıştırıcı olan Evobond Glue Süper Hızlı 502 Japon Yapıştırıcısı, hızlı ve etkili bir çözüm sunuyor. Az gramajlı olmasına rağmen ürünün ufacık bir damlası bile yapıştırmaya yetiyor. Yapıştırıcıyı kullanırken yüzeyin pürüzsüz ve kuru olması gerekiyor.
Kısaca ifade etmek gerekirse Japon yapıştırıcısı, siyanoakrilat isimli bir kimyasal maddeden üretilen yapıştırıcı çeşididir. Uygulandığı yüzeylerde hızlı ve dayanıklı bir yapışma sağlayan siyanoakrilat maddesi, Japon yapıştırıcısını diğer yapıştırıcı çeşitlerinden ayırmakta.
Bir adet siyanoakrilat (cyanoacrylate) ve bir adet aerosol aktivatör'den oluşur. Yüksek yapışma gücüne ve hızlı ilk tutunma özelliğine sahiptir. Hızlı Yapıştırıcı tam bir `AN´ kala yardımcısıdır. Uygulandıktan sonra saniyeler içerisinde malzemeleri bir birine yapıştırır.
Su bazlı vinil asetat homo polimer esaslı, çiçek ve maket yapımında, kağıt, karton, kumaş ve ahşap malzemelerin yapıştırılmasında kullanılan bir yapıştırıcı. Yapıştırılacak yüzeyler toz, kir ve yağlardan temizlenmelidir.
Hayvansal tutkal, hayvanların kemiği ve derisinden yapılan, koyu mor, kahverengi renk tonunda, suda çözdükten sonra kullanılan jelatinsi bir yapıştırıcı. Çoğunlukla piyasada granül şeklinde satışı yapılır. Sıcak suda çözülerek kullanılır.
Bu tür su bazlı yapıştırıcıları üretmek için polivinil asetat ve etilen vinil asetat polimerleri ile su karıştırılarak parlak beyaz bir sıvı karışım elde edilir. Yapıştırıcı uygulandıktan ve kurumaya bırakıldıktan sonra kağıt, ahşap ve plastik için de kullanılan şeffaf, esnek bir bağ oluşturur.
Gluten tutkalı ,organik tutkal veya "sıcak protein tutkal" diye de bilinir. Ağaç işlerinde en çok kullanılan glüten tutkalı türü, boncuk biçiminde olanıdır. Net 250 gr Ürün İçerir.
Emay Lateks Tutkalı kauçuk esanslı bir yapıştırıcıdır. En önemli özelliği, tutkal sürülüp kurutulan yüzeylerin çok uzun zaman sonra bile üstüste getirildiğinde yapışmasıdır. Emay Lateks Tutkalı yapışma özelliğini uzun zaman muhafaza eden bir tutkaldır. Kutular, zarflar ve poşetlerin yapıştırılmasında kullanılır.
Masif tutkalları; masif tutkallar, bally - mermer, hızlı yapıştırıcılar, boncuk tutkallar, deniz tutkalı olarak beş farklı şekilde adlandırabiliriz. İskelet tutkalı ve mobilya ahşap yapıştırıcı olan ürün özellikle iskelet çatma işlerinde kullanılan ürünlerdendir.
Japon yapıştırıcısı ya da süper zamk olarak bilinen yapıştırıcının Amerikalı mucidi 94 yaşında öldü. Harry Coover, İkinci Dünya Savaşı sırasında bir meslektaşı ile birlikte silahlarda kullanılacak sağlam bir plastik geliştirmeye çalışırken zamkın bileşiğini oluşturdu.
Kullanım yerleri farklılık gösterir. Gözenekli ve gözenekli olmayan yüzeylerin yapıştırılmasında, plastik (PVC, ABS, polistren, polistrol), ahşap, metal, çini, porselen, seramik, deri, kauçuk, mantar, mukavva vs. malzemelerin yapıştırılmasında kullanılabilir.
Ülkemizde satışa sunulduğu ilk yıllarda bir pazarlama taktiği olarak ortaya çıktığı düşünülen Japon yakıştırması, zaman içinde dilimize tamamen geçerek bu yapıştırıcılara isim olmuş durumda. Süper yapıştırıcı ilk kez ABD'li bilim insanı Dr. Harry W. Coover tarafından sentezlendi.
Reçine ve sertleştiriciden oluşan epoksi yapıştırıcılar, plastik malzemelerin birleştirilmesinde en etkili yöntemlerden biridir. Epoksi yapıştırıcılar güçlü ve dayanıklı bir bağ oluşturarak malzemelerin sağlam bir şekilde tutunmasını sağlar.
BRİO Epoksi Suya Dayanıklı Yapıştırıcı, çift bileşenli yüksek yapıştırma gücüne ve suya dayanıklılığa sahip epoksi yapıştırıcıdır. Oda sıcaklığında sertleşir ve çatlama yapmaz. Su ve çeşitli kimyasallara karşı dayanıklıdır.
PLUSLOK® 2480 kauçuk takviyeli siyah renkli hızlı yapıştırıcıdır şok darbelere sarsıntılara karşı diğer şeffaf yapıştırıcılara göre daha dirençli ve dayanıklıdır 120 dereceye kadar ısıya dayanır.Orta-yüksek yoğunlukta bir ürün olup 3-5 dakika içinde yapıştırma işlemini tamamlar.
Tavşan Tutkalı
Tavşanın derisinden veya kemikle- rinden elde edilen bu renksiz, hafif dirençli ve düşük akışkanlıktaki tutkal, uzun yıllardan beri yapıştırıcı ve sağlamlaştırıcı olarak kullanıl- maktadır.
Mısır nişastası, su, sirke ve mısır şurubunu karıştırarak evde yapabileceğiniz bir yapıştırıcı hazırlayabilirsiniz. Malzemeleri bir tencereye alın ve iyice karıştırın. Daha sonra, kısık ateşte sürekli karıştırarak ısıtın. Nişasta tabanda toplanabilir, ancak karıştırmaya devam ederek tutkalı homojen hale getirin.
Polimer bazlı yapıştırıcı, polimer adı verilen büyük moleküllerden oluşan yapıştırıcı malzemelerdir. Polimerler, tekrarlanan yapı birimlerinden oluşan uzun ve zincir benzeri moleküllerdir.Polimer bazlı yapıştırıcı, yüzeyleri birleştirmek ve birlikte tutmak için kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri