Ayrıca Rize'nin meşhur lezzeti kaburga kavurmasını da burada tadabilirsiniz. Yapacağınız tek şey gitmeden bir saat önce kaburga kavurmanızı hazırlatmak, çünkü bu ziyafet için sabırsızlanacaksınız.
Rize'nin en meşhur yemekleri arasında; Laz böreği, karalahana çorbası, Anzer balı, kuru fasulye, mısır ekmeği, karalahana sarması, sac kavurma, muhlama, hamsili pilav, sütlaç ve pide çeşitleri bulunmaktadır.
Rize mutfağının öne çıkan yöresel yemekleri arasında ise; mıhlama, Laz böreği, Çayeli fasulyesi, Korkoto çorbası, hamsili pilav, Rize kavurması, Rize pidesi, hamsili pilav ve pekmezli kabak tatlısı yer almaktadır.
Çay bitkisi ne kadar yüksekte yetişirse, aroması o kadar iyi olur. Deniz seviyesinden 2400 m yükseklikte yetiştirilen Seylan Çayı, üretimindeki zorluğu ve yoğun aroması nedeniyle, son derece değerlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Tatlının adı Pepeçura...
Fındık üretimi 3.079,7 ha alanda yapılmakta olup çaydan sonra ikinci ürün durumundadır. İlde narenciye ürünleri ve az miktarda sebze, turunçgiller, kivi (255,6 ha) ve diğer meyveler yetişmektedir. Kivi yetiştiriciliği son yıllarda Rize'de giderek üretimi genişleyen bir faaliyettir.
Rize hediyelik eşya dükkânlarına bakıldığı zaman Rize hediyelik ürünler arasında bakır tava, Anzer balı, hasır iskemle, Rize çayı, Hemşin çorabı, mısır ekmeği, şimşir kaşık, yöresel kıyafetler başta olmak üzere pek çok el yapımı yöresel ürünler olduğunu görüyoruz.
Rize, 1867 Vilayet Nizamnamesine göre Trabzon Vilayetinin merkez sancağının 6 kazasından biri durumundadır. 1877 yılında merkez sancağa bağlı nahiye olmuştur.
Toprağı cömert, mahsulu bereketlidir. Beşeri kaynak bakımından da zengin bir şehirdir Rize. İnsanları zeki, yetenekli, mert, mücadeleci, yardımsever, vatanına ve milletine bağlı, vefakar kimselerdir. Rize'nin insanı, sırtınızı yaslayabileceğiniz bir dağ gibi vakurdur.
Öncelikle şunu belirtelim ki Rize bilinenin aksine Lazların çoğunluk olduğu bir il değildir. Ancak Laz nüfusunun başlangıç yeridir. Bir karadeniz türküsü olan 'Çayelinden öteye gidelum yali yali' türküsünden hareket edebiliriz. Zira Çayeli ilçesinden öte tarafta kalan kısım çoğunluk olarak Lazların yaşadığı bölgedir.
Rize, Doğu Karadeniz'in gözbebeği olan şehirlerinden biridir. Yemyeşil yaylalarıyla ün salmış olan şehir her mevsim bol yağış alan bir iklime sahiptir. Bu yüzden simgesi haline gelmiş çay üretiminde de ilk sıralarda yer alan Rize, turizm açısından da Doğu Karadeniz'deki lider şehirlerden biridir.
Antik Çağ yazılı kaynaklarında Rhizus (Ριζοῦς) olarak anılan Rize adının Yunanca "ριζα" (riza) isminden geldiği sanılmakta olup anlamı "Dağ Eteği"dir.
En fazla yüz ölçümüne sahip ilçeler, İkizdere (954 km²), Çamlıhemşin (700 km²) ve Ardeşen (629 km²) ilçeleri olup, 23 km² yüzölçümü ile ilin en küçük ilçeleri ise Derepazarı ve İyidere'dir (Tablo 2).
Gerçek inancını dışa vurmayan kesimi saymazsak, Hemşinliler bugün Sünni-Hanefi mezhebine bağlı Müslümandırlar.
Şehrin gürültüsünden uzaklaşarak sadece kuş sesleri eşliğinde tatilinizi geçireceğiniz Rize'ye en az 3-4 gününüzü ayırmanızı ve bu harika şehri doyasıya keşfetmenizi tavsiye ediyoruz.
Anadolu'nun diğer bölgelerinden coğrafi yapısıyla olduğu gibi kültürel yapısı ile de ayrılır. Dik yamaçlı vadileri, dağları, buzul gölleri, zümrüt yeşili yaylaları, kemer köprüleri, kaleleri ve coşkun akan dereleri ile bir turizm beldesidir.
Ayder Yaylasindan Ne Alinir ? Karadeniz'e, çayın memleketine gelip de çay almadan dönmek olmaz. Belde de pek çok yerden Rize çayı ve meşhur Ayder Balı alabilirsiniz. Meşhur Rize bezinden yapılan eşarplar, örtüler, masa örtüleri, peştamallar ve çeşitli tekstil ürünlerini satın alabilirsiniz.
Ceviz ağacı sıfır rakımdan en yüksek rakımlara kadar rahatlıkla yetişebilmektedir. Rize'nin sahil kesimlerinde chandler ve pikan cevizi çeşitlerini, yayla kesimlerinde ise chandler, fernor, fernette, kaman1, şebin, bilecik, pedro çeşitlerini dikebilirsiniz.
Rize Pazar gezilecek yerler listesindeki turistik noktalar, şehir merkezinden daha çok yaylalarda ve köylerde toplanmıştır. Köprüler, yaylalar ve tarihi kaleler Rize Pazar gezilecek yerler listesinde önemli yer tutmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri