Tütsü, yakıldığı yerde kötü enerjiyi yok eder ve kötü ruhları uzaklaştırır. İçeriğinin tamamı doğal ve bitkisel olduğu için sağlığa zarar vermek yerine solunum sağlığını olumlu yönde etkiler. Kişinin günlük hayatta sıkça karşılaşabileceği travmatik durumların yarattığı stresin atılmasına yardımcı olur.
Yüksek titreşimli adaçayı, düşük titreşimleri uzaklaştırır, kötü enerjiyi temizler. Eskilerden günümüze kadar gelen en yaygın kullanılışı tütsü olarak adaçayı bitkisinin yakılmasıdır. Uygun bir kasede birkaç dalı yakın ve söndükten sonra çıkan dumanı evinizde gezdirin. Işık girmeyen bölümleri unutmayın.
Tütsü, yakılarak kullanılan ve de hoş bir kokunun ortama yayılmasını sağlayan bir maddedir. Buna bağlı olarak oda kokusu olarak da kullanılabildiği görülmektedir. Yakılan ortamda hoş bir kokunun duyulmasını sağlamasının yanı sıra iyi bir enerji yaydığı da düşünülmektedir.
Lavanta tütsü: Koruma ve sevgi için kullanılır. Pozitif bir enerji getirir, kalp çakrasını açar ve zihni sakinleştirir.
Nane: Enerjiyi artırır, konsantrasyonu iyileştirir, zihni canlandırır. Kakule: İç huzuru destekler, ortamın enerjisini artırır, zihni iyileştirir. Greyfurt: Bedeni ve zihni canlandırır, kaygıyı azaltır, olumlu düşünceleri pekiştirir.
İlgili 35 soru bulundu
Tütsü yakmak da cinlerden korunmak için en etkili yöntemlerden biridir. Özellikle “üzerliksin, havassın, her bir derde devasın, sen bu evde daimken, kaza bela savarsın” diyereküzerlik yakmak, karanfil çatlatmak âdeti de yaygındır (Uluğ, 2017: s. 212).
Tütsü yakmak kötü kokuyu temizlediği için dinen bir sakıncası görülmemiştir. Adaçayı yakmak faydaları düşünüldüğünde oldukça pozitif bir ritüeldir.
Üzerlik tütsüsü (nazar otu tütsüsü olarak da bilinmekte) yüzyıllardır Anadolu'da düğünlerde, cenaze törenlerinde, kötü bir olaydan hemen sonra veya iyi bir olaydan sonra yakılarak kötü enerjiyi ve nazarı uzaklaştırmak için kullanılıyor. Yakılan ortamdaki kötü enerjiyi dağıtıp daha çok başarı ve sağlık getirirmiş.
Tütsü Kaç Dakika Yakılmalı? Tütsü, boyutuna ve türüne bağlı olarak genellikle 20-50 dakika içerisinde tamamen yanar ve bu süre, tütsü çeşidine göre farklılık gösterebilir. Bir çubuk tütsünün etkisi 24 saat sürer ve gün içerisinde bir adet çubuk tütsü yakmak yeterlidir.
Nazar tütsüsü kullanmak oldukça kolay bir işlemdir. Öncelikle küçük bir tava veya tencere çıkarıp içerisine üzerlik tohumunu veya bitkisini atmaya başlayın. Yeterince yandıktan ve dumanı çıktıktan sonra ateşin altını kapatın. Tütsü hazır hale geldikten sonra öncelikle evde yer alan insanlar tütsünün üzerinde atlar.
Çıkan Duman kokusunu kapı girişinden başlayarak, saat yönünde soldan başlayarak evin her yerinde dolaştırıp en sonunda da sokak dış kapısından tütsünün dumanını çıkartarak bitirilmesidir. 10 dakika sonra bütün pencere camları açılarak içerisi havalandırılır.
Negatif durumda uyumak uyku ve sonrası için mayalama işlemi yapar; bu sebeple negatif enerjiyi atmak için duş almak, spor yapmak, hissettiklerinizi yazmak, bir tütsü yakmak, turunçgiller kolonyası koklamak katkı olacaktır.
Tütsü Ne Sıklıkla Kullanılmalı? Yaşam alanınızı, bedeninizi veya eşyalarınızı tütsülüleme sıklığı ile ilgili katı kurallar yok. Her gün yaptığınız aktivitelerinizde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Tütsülerin yakılmasıyla havaya karışan küçük parçacıklar, solunum yollarını tahriş edebilir, astımı tetikleyebilir, çeşitli cilt yakınmalarına neden olabilir hatta kansere yol açabilir. Gebelik ve emzirme döneminde evlerinde tütsü yakılan çocukların ileride lösemi risklerinin arttığı gösterilmiştir.
Klasik hepimizin yakından tanıdığı nazar ve kem göze karşı yakılan tütsüdür. Özellikle evde yakılıp karanlık köşeleri tütsülemek, evdeki kötü enerjilerin kovulması ve enerji temizliği için önemlidir.
Bir tütsü demeti yaktıktan sonra, dumanı savurmak için bir tüy veya yelpaze kullanabilirsiniz. Tütsü yaktığınızda, önce ellerinizi yıkıyormuş gibi dumanla ellerinizi temizleyin. Daha sonra, dumanı; başınızın, gözlerinizin, kulaklarınızın, ağzınızın ve vücudunuzun üzerine çekin.
İslamiyet öncesi Arap toplumları da kahinlere ve büyücülere tedavileri için başvurmuşlardır. Bu tedavi yöntemlerinden biri olarak da tütsü yakmak sayılabilir. Dua edilirken ya da büyü yapılırken mutlaka tütsü yakan bu kahinler, tütsü kullanımının temelini oluşturmuşlardır.
Koni şeklindeki tütsüler, baş noktasından yakılmaktadır. Tanecik Şeklinde Tütsü: Tütsü taneleri, pek fazla bilinmeyen ve çok tercih edilmeyen tütsü türüdür. Tanecik şeklindeki ya da tanecik formundaki tütsü çeşitleri, genellikle bir kömür vasıtasıyla yakılır.
Nazar duası okunuşu şöyledir: Euzü bi kelimatillahitammati min şerri külli şeytanin ve hammatin ve min şerri kulli aynin lamme. Her türlü şeytandan, kem gözlerden, zararlı tüm şeylerden, bütün kelimelerin yüzü ve suyu hürmetine Allah'a sığınıyorum.
Adaçayı, tarçın, sandal ağacı gibi bitkilerin yakılması yani tütsü geleneği çok eski dönemlere; Pagan ve Şaman inancına dayanmaktadır. Hoş kokulu bitkilerin ateşle yakıldıktan sonra söndürülmesiyle yapılan bu işlemin birçok yararı olduğu iddia ediliyor.
Halk arasında nazar değen kişileri iyileştirmede kullanılan bir baş- ka yöntem tütsü yakmaktır. Tütsü için genellikle üzerlik otu, bunun yanı sıra çörek otu, tuz, kuru karanfil vb. kullanılabilir.
Tütsü yakmak negatif etkileri yok ederek zihinsel anlamda kişinin rahatlayıp gevşemesini sağlar. Stres, kaygı gibi birden fazla zihinsel problemin vücuttan uzaklaştırılmasına yardımcı olur. Cinsel istikrarı arttırır. Performans yükselir.
Aynı zamanda da meleklerle iyi ruhları tütsü çevresine toplarken güzel şeylerden hoşlanmayan şeytanlarla kötü ruhları da kaçırmaktadır. Dolayısıyla tütsülenen yer ve kişiler kötülüklerden uzak tutulup iyiliklere yaklaştırılmış, böylece mânen temizlenmiş sayılmaktadır.
Tütsüyü yakabilmek için öncelikle kibrit veya çakmakla uç kısmından tutuşturmak gerekiyor. Dumanın tütmeye başlamasının ardından buhur hafifçe üflenerek söndürülüyor. Böylece içten içe yanarak aromatik kokusunu yaymaya devam edebiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri