PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Sisteme giriş yap butonuna tıklayın “ Dosya Sorgulama“ düğmesine tıklayın, dosyanızın işlem gördüğü yeri, Adli Yargı, İdari Yargı, ya da Adli Tıp bölümünü, davanızın görülmekte olduğu il, adliye, mahkeme, T.C Kimlik Numarası ve Cüzdan Seri No'sunu sisteme girdikten sonra sorgula düğmesine tıklayın.
DİKKAT DİKKAT : SAVCILIK/SORUŞTURMA DOSYALARININ VATANDAŞLARIN UYAP SİSTEMİNDE GÖRÜNTÜLENMESİ OCAK 2023 İTİBARİYLE HALA MÜMKÜN DEĞİLDİR. AŞAĞIDA BELİRTİLEN YALNIZCA AVUKATLARIN UYAP SİSTEMİ İÇİN YAPILABİLİR.
Dosyanızın durumunu şikayette bulunduğunuz savcılık makamından öğrenebilirsiniz. Dosyanızda sizi ilgilendiren bir durum olduğunda tebligat usulü ile haberdar olursunuz. UYAP üzerinden de dosya takibini sağlayabilirsiniz.
Vatandaş Uyap'a girdiğinizde sol menüden "Dosya Sorgulama" sekmesinden Yargı Türü, Yargı Birimi/ Mahkeme Türü seçtikten sonra sorguda "Dosya Görüntüle"ye basarak, sonra üst sekmelerden Evrak bölümüne giderek, dava dosyasına sunulan tüm evrakları görebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
UYAP Kurum Portal Türkiye genelinde, tüm adli ve idari mahkemeler ile icra dairelerinde özel şirketlerin veya kamu kurumlarının tarafı oldukları dava dosyalarını internet üzerinden takip edebilmeleri, evrak gönderebilmeleri ve dosya için ücret ödeyebilmeleri için Adalet Bakanlığı tarafından sunulan bir hizmettir.
Dosyanızı görememenizin nedeni; 1. dosyada vekil kaydınız bulunmamakta, 2. dosyanız kapalı 4. Uyap sisteminde mükerrer kaydınız bulunduğu için bazı dosyalarınızı görememektesiniz.
Adalet Bakanlığı tarafından yapılan değişiklik ile beraber UYAP portaldan 05.04.2020 tarihi itibarıyla savcılık soruşturma dosyalarına ulaşılabileceği öngörüldü.
Avukatlar, vekili olmadıkları kişiler hakkında sorgulama yapabilecek ve UYAP sisteminde borç bilgileri, araç kaydı, SSK bilgilerine, banka bilgililerine rahatlıkla ulaşabilecekler.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir.
E-devlet uygulaması üzerinden neredeyse bütün resmi kurumlar il ilgili işlemler yapılabilmektedir. Bu işlemler genelde sorgulama, başvuru ve belge alımıdır. https://www.turkiye.gov.tr/davalarim ayrıca bu linki kopyalayıp arama motoruna yapıştırıp dava dosyası sorgulama ekranına ulaşabilirsiniz.
Sisteme e-devlet şifresi ile giriş yapan vatandaşlarımız UYAP kapsamında adli ve idari yargı birimlerinde görülmekte olan dava dosyalarını ve evraklarını görebilir fakat veri güvenliği açısından dava açma ve evrak gönderme işlemlerini e-imza girişi olmadan yapamazlar.
Dosyanın kesinleşme zamanından 5 yıl sonra adli sicil ve istatistik genel müdürlüğüne başvurarak sabıka kayıtlarınızı UYAP'tan ve E-Devlet aracılığıyla sildirebilirsiniz.
Yakalama Kararı E-Devlette Görünür mü? Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir.
PTT entegrasyonu sonucu tebligatların aşamaları UYAP'tan takip edilebilmektedir. Kolluk kuvvetleri tarafından, aranan (hakkında yakalama emri ya da tutuklama kararı bulunan) kişilerin sorgusunun doğrudan UYAP'tan yapılabilmesi için UYAP ile KİHBİ entegrasyonu sağlanmıştır.
Yakalama kararı, hakim yada mahkeme kararı olmadan suçluların ( şuç şüphesi vs. ) kolluk görevlileri tarafından ( kontrol esnasında, doğrudan vs.) alıkoyulmasıdır. Yakalama Kararı ; CMK m.90 m.98 ile belirlenen yakalama kavramı uygulama esnasında şüpheli veya sanığın alıkonulması şeklinde belirtilmektedir.
Avukat Portal Nedir? Avukatlar, https://avukat.uyap.gov.tr adresinden; E-imza ve M-imza ile UYAP Avukat Portala bağlanarak on-line, dava ve icra takibi (e-takip) açabilmekte, yetkileri dâhilinde sistemdeki vekâleti bulunan açık ve kapalı dosyalarını inceleyebilmektedir.
Adalet Bakanlığı, avukatların UYAP üzerinde görüntüleyebildikleri bilgi ve belgelerin kapsamının genişletilmesine yönelik çalışma yaptı. Çalışmanın tamamlanmasıyla birlikte, avukatların fiziki olarak ulaşabildikleri soruşturma dosyalarındaki belgelere UYAP'tan erişmelerine imkan sağlandı.
1136 sayılı Avukatlık Kanunu'nun 46. Maddesinin 2. Fıkrasında “avukat ve stajyer vekaletname olmaksızın dava ve takip dosyalarını inceleyebilir. Bu inceleme isteğinin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur.” hükmü yer almaktadır.
UYAP Bilişim Sistemi aracılığıyla davanızın son durumunu öğrenebilir, evrak gönderebilir ve gerekiyorsa harç/masraf/tahsilat işlemlerinizi yapabilirsiniz. Davanızın son durumu ile ilgili bilgiye, dosyanızın safahat bilgilerindeki yapılan son işlemi takip ederek ulaşabilirsiniz.
Dava dosyalarını sorgulamak isteyen yurttaşlar, e-Devlet sistemine T.C Kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapıp, arama butonuna ''Adalet Bakanlığı'' yazarak, çıkan arama sonuçlarından ''Dava Dosyası Sorgulama'' kısmına tıklayıp, dava dosyalarını görüntüleyebilir.
Mahkeme Kararı Uyap'a Ne Zaman Düşer? Mahkeme kararının Uyap'a düşmesi için, davanın mahkemeye ulaşması ve iddianamenin kabul edilip esas numarası alması gerekir. Bu süreç tamamlandığında dava Uyap'a yansır.
Soruşturma aşamasında olan bir dosya UYAP'ta görünmez. Nedeni şudur; henüz dava açılmadığı için esas numarası yoktur, dava tabir edilmez.
Kapalı dosyaların içindeki evraklar internet üzerinden görünmezler. Uyap sisteminden dosyanın silinmesi gibi bir durum söz konusu değildir.
Kural olarak bir icra dosyası 10 yıllık sürenin dolmasıyla düşer. Bu kuralın dayanağı Borçlar Kanunundaki 10 yıllık genel zamanaşımıdır. Ancak zamanaşımı daha kısa olarak (mesela 5 yıl olarak) öngörülen borçlar için ise 5 yıl sonunda icra dosyası zaman aşımına uğrar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri