Soruşturma evresinde, şüpheli tutukevinde bulunduğu süre içerisinde en geç otuz günde bir sulh ceza hakimi, tutukluluk halinin devamının gerekip gerekmediği konusunda bir karar vermek zorundadır (CMK md. 108/1). 18 Kovuşturma evresinde tutuklama kararı mahkeme tarafından verilir (CMK md. 101).
Herhangi bir sebeple duruşmanın bu süre içerisinde yapılmaması halinde, yine mahkemesi tarafından bir aylık süre içerisinde, sanığın tutukluluk hali değerlendirilir. Tutuklunun ilk duruşması ne zaman olur sorusuna, kural olarak kovuşturma aşamasında tutuklunun duruşması 1 ay içerisinde yapılır diyebiliriz.
Kovuşturma evresinde ise hâkim ya da mahkeme re 'sen bu konuda bir karar verebilir. Sanık bu süreçte tutukevinde bulunurken tutukluluk halinin devam edip etmeyeceğine her oturumda karar verilir. Koşulların gerektirdiğinde bu inceleme duruşmalar arasında en geç 30 gün içinde de yapılabilmektedir.
Ağır ceza mahkemesinin görevine girmeyen işlerde tutukluluk süresi en çok bir yıldır. Ancak bu süre, zorunlu hallerde gerekçeleri gösterilerek altı ay daha uzatılabilir. Ağır ceza mahkemesinin görevine giren işlerde, tutukluluk süresi en çok iki yıldır.
Ülkemizde görülen ceza davalarında duruşma aralarında yaklaşık süre 3-4 aydır. Tutuklu kararı verilen davalarda 30 günde bir tutukluluk kararı hakkında evrak üzerinden incelemede bulunulur. Tutukluluğun gözden geçirilmesinde tahliye sonucu verilebileceği gibi tutukluluğa devam kararı da verilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Dava açıldıktan sonra 6 ay içinde davanın ilk duruşması belli olur. Mahkemenin yoğunluğuna göre en kısa zaman içinde duruşma davetiyesi kişilere ulaştırılır. Tensip zaptı ile duruşma günü belirlendikten sonra PTT aracılığı ile taraflara gönderilir.
Ceza davalarının ilk duruşmasında, tanzim edilen iddianame sanığa okunarak il önce sanığın savunması alınır. Sanığın mahkeme huzurunda savunmasını yapmasının ardından varsa şikayetçi taraf dinlenerek davaya katılma talebinin bulunup bulunmadığı sorulur.
İtiraz üzerine tutuklama kararını veren yargıevi bu kararını ya 3 gün içinde düzeltir ya da itiraz dilekçesinin kendisine verildiği tarihin- den itibaren 3 gün içerisinde bu kararından dönmezse (tutuklamaya devam kararı verirse) en geç 3. günün sonunda itirazı bir üst dereceli yargıevine kendiliğinden gönderir. (CMK ...
Suç eğer ağır ceza mahkemesinin görev alanına giriyorsa, tutuklamanın azami süresi 2 yıldır ve uzatma süresi en çok 3 yıl olabilir. Dolayısıyla hukuk düzenimizde bir kişi kural olarak en fazla 5 yıl tutuklu kalabilir. Ancak belli bazı önem arz eden suçlarda bu haddi de aşan süreler söz konusudur.
Dosyada tüm ifadeler alınmış eksik bir işlem yoksa savcılık mütalaasını açıklar. Sanık müdafii mütalaaya karşı zaman talep ederse dava ertelenir. Sanık müdafii yazılı savunma için zaman talep etmez mütalaaya karşı sözlü savunma yaparsa ilk duruşmada karar çıkar. Ceza davalarında ilk duruşma bu şekilde gerçekleşir.
Savcılığın soruşturmayı neticelendirmesi için belirlenmiş azami bir soruşturma süresi yoktur. Her soruşturmanın özelliğine göre soruşturma süresinin ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir. Ortalama olarak bir ceza davasının 6 aylık bir sürede açıldığını söylemek mümkündür.
Tedbirin korumaya çalıştığı bir ceza soruşturması veya kovuşturmasının olması gerekmektedir. Yani devam eden bir soruşturma veya kovuşturma olmadan tutuklama kararı verilemez. Bu şarta yargılama şartı da denilmektedir. Tutuklama yargılama şartının bir istinası bulunmaktadır.
Duruşmalar, duruşmaya katılan sanıkların, müştekilerin ve tanıkların yoğunluğuna göre yarım saat veya iki saat arasında sürebilir. Tarafların daha önce dinlenmiş olmaları halinde ise duruşma yaklaşık olarak 5 – 10 dk.
Davanın ilk duruşması sanığın sorguya çekilmesi ile geçer. Daha sonra deliller sunulur ve deliller hakkında tartışmaya geçilir. Sanık Ağır Ceza Mahkemesi'nde ilk duruşma günü mahkeme salonunda bulunmuyorsa, kanıtlar ve deliller sanık yokken ortaya konur.
Düzenlenen iddianamenin görevli ve yetkili mahkeme tarafından kabul edilmesiyle birlikte soruşturma (savcılık) aşaması biter ve kovuşturma (mahkeme) aşaması başlamış olur. Mahkeme, iddianamenin kabulünden sonra bir duruşma gününü belirler ve duruşmada hazır bulunması gereken kişileri çağırır.
B.
CMUK'da tutuklama kararının verilebilmesi için, “suçluluğu hakkın- da kuvvetli belirti bulunan kişiler”i ararken, CMK 100 (1) m. de “kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların ve bir tutuklama nedeninin varlığı” aranmaktadır.
Sadece adli para cezası gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez (CMK md.100/4). Vücut dokunulmazlığına karşı suçlar açısından (kasten yaralama, taksirle yaralama, taksirle öldürme vs. tutuklama yasağı yoktur.
Adli kontrol altına alınarak salıverilme talebi
CMK m.103'e göre19, Cumhuriyet savcısı, şüphelinin adli kontrol altına alınarak serbest bırakılmasını sulh ceza hakiminden isteyebilir. Hakkında tutuklama kararı verilmiş şüpheli ve müdafii de aynı istemde bulunabilirler.
Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin ve bir tutuklama nedeninin bulunması halinde, şüpheli veya sanık hakkında tutuklama kararı verilebilir. İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde, tutuklama kararı verilemez.
Tanık dinlenirken tanığa ilk soruyu hakim sorar. Bunun hukuki dayanağı CMK. m.59'da yer almaktadır. (1) Tanık, dinlenmeden önce hakkında tanıklık yapacağı olayla ilgili olarak mahkeme başkanı veya hâkim tarafından, kendisine bilgi verilir; hazır olan sanık, tanığa gösterilir.
İlk duruşmada duruşma başladığında sanığın sorgusu yapılır. Akabinde şikayetçi tarafa diyecekleri ve katılma talebi olup olmadığı sorulur.
On yıldan fazla hapis cezasını gerektiren suçlar dolayısıyla açılan davalar ağır ceza mahkemesinin görev alanına girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri