Tütün kökleri suda 24 saatten fazla kaldığında boğulup çürürler. Çürüme sonucu yapraklar solar ve bitki ölür.
Tütünlerin bulundukları ortam havasının rutubet ve hararet koşullarından etkilenirler ve bunun sonucu havadan rutubet alıp tavlanırlar veya havaya rutubet vermek suretiyle tavları azalır veya kururlar. Bu itibarla bir higroskopik madde olan tütünün bulunduğu yerin havasının rutubet durumu ile sıkı bir ilişkisi vardır.
Kuru hava, tütünün özelliklerinin bozulmasına neden olarak büzülme, ağırlık kaybı, kırılganlık, pullanma, yarılma ve yırtılma ile sonuçlanır. Bu da tütünün kelimenin tam anlamıyla sigaradan düşmesine, sigara kağıtlarının makinelere sıkışmasına ve puro yapraklarının çatlamasına neden olur.
Tütünü, oda sıcaklığında ve direkt güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Nem seviyesini koruyun: Bitlis tütünü, nemin fazla olduğu yerlerde hızla bozulabilir. Tütünü, nemli ortamlardan uzak tutun ve bir nem kontrol ürünü kullanarak nem seviyesini kontrol edin.
En basit olanı içerisine bir kaç ağaç yaprağı ya da bir meyve parçası atmaktır. Örneğin tütünün içerisine 2-3 tane asma yaprağı atıp kapatırsanız tütün yapraklarda ki nemi alacaktır. Aynı zamanda bir parça elmayı da tütünün içerisine atabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Tütün istediğiniz kıvama geldikten sonra tekrar poşetine yada bir saklama kabına alıp mutfak dolabının sebzelik kısmına yerleştirebilirsiniz. İkinci bir yöntem ise sebze yardımıyla nemlendirmektir. Örneğin kuru tütünün içine bir yaprak marul koyabilirsiniz. Tütün maruldaki nemi çekip kendine gelecektir.
Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
Sarma tütünün özellikle neminin korunması, kuruma ve küflenmenin engellenmesi gerekir. Bu sebeple hava almayacak kaplarda güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilir.
4-6 gün süresince damar kuruması tamamlanır ve tütünler istife alınır. tamamlanmaktadır. 3.Dizim makinası ile dizilmiş tütünlerin kurutulması: Kırımı yapılan tütün yaprakları boyutlarına göre her göze eşit miktarda gelecek şekilde dizim makinasının içerisinde bulunan kasetlere yerleştirilir.
tütün kuruduğunda poşetine 1 mandalina kabuğu koyup poşeti sıkıca kapalı tutup 40 dk sonra kabukları çıkarıp mis gibi sigara içebilirsiniz. eğer birkaç saat unutursanız sonuç çok nemli olabilir ve bu kez tütünü kurutmaya çalışabilirsiniz.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Tarihi geçmiş tütün içmen esrar etkisi yaratır, zihnine ve bedenine aşırı da zararlıdır.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
Tütün bir ot çeşidi olduğundan doğru saklanmadığı zaman bayatlar, tadı ve aroması bozulur ya da böceklenebilir. Aşırı kuruyan tütün hızlı yansa da genellikle çok döküldüğünden sarma olarak tercih edilemez.
Kıbrıslı gazetesi, küflü sigara içilmesi durumunda sağlık yönünden ne gibi zararlara yol açacağı yönünde yaptığı araştırmada ciddi bulgulara rastladı. Görüşüne başvurulan bazı doktorlar, bunun akciğer enfeksiyonuna ve Solunum yollarında ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirttiler.
Tütünün kurtlanması; bilhassa, puroların aşırı yüksek sıcaklıklarda saklanması halinde görülür. Puroların dış yaprakları üzerinde küçük kurt delikleri görüyorsanız, purolarınız kurtlanmış demektir. İki aylık ömürleri boyunca kurtların boyu, 5 mm'ye kadar varır.
Yetiştirilen tütün çeşitlerine göre dünyanın farklı yerlerinde güneşte, kapalı hangarlarda, ateş yardımıyla kazanlarda çeşitli yöntemlerle kurutulur. Türkiye' de ise ızgara, vagon, ayna gibi güneşte kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Türk tütünlerinin kurutulmasında güneşte kurutma yöntemi kaliteli ve ekonomiktir.
Şarap mayalanmış üzümdür, şayet şarap ile tütünü yıkarsanız, tütünde mayalanacak, kuruma evresinde maya tütün üzerinde gelişerek küf ortaya çıkartacaktır.
Gece 02.00 gibi traktörle tarlalara gelip kırıma başlıyoruz. Gece geliyoruz çünkü yapraklar hava soğudukça sertleşiyor ve kırması kolay oluyor. Gün aydınlanıp hava ısındıktan sonra iyice zorlaşıyor kırım işi. O yüzden en fazla 11.00'e kadar sürüyor işimiz.
nereden baksanız fabrikada üretilmiş sigara elde hazırlanmış sigaraya göre 4-5 kat daha zararlıdır. diğer bir konu tütünün yararlı alanlarda kullanılmasıdır.
Risk yüksekliğinin nedeni sarma sigaraların, filtreli sigaralara göre daha kanserojen olması ile açıklandı. Rolke, tütün ürünleri satışının üçte birinin hala sarma sigaralar olduğu Norveç'te akciğer kanseri olan 333 kişiyle yaptığı araştırmada, hastaların yüzde 80'inin sarma sigara içtiğini tespit ettiğini kaydetti.
Ekonomik sebeplere ek olarak, sarma tütün kullanımındaki artışa etki eden bazı yanlış inançlar da bulunmakta. Bunlardan biri, sarma tütünün paketli sigaraya göre daha az zararlı olduğuna dair yanlış inançtır. Her iki şekilde sigara kullanımı, insan sağlığı açısından oldukça zararlı.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
Denizli tütün üretiminde birinciliği bırakmadı, Türkiye'nin en çok tütün üreten kenti oldu. Aromatik ve kalite özellikleriyle diğerlerinden ayrılan şark tipi tütün üreten Denizlili çiftçiler, sözleşmeli üretim modeli ile başarıyı yakaladı. üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi.
Kalite açısından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'ndeki tütünler de yüksek kaliteli iken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki tütünler nispeten daha düşük kalitelidir. Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri