Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
Tütün gelişme döneminde (ilkbahar ve yaz başında) su ihtiyacı olan bir bitki iken, olgunlaşma döneminde kuraklık istemektedir.
Şark tipi tütünlerde sulama yapılmaz.
Ancak kurak geçen yıllarda 1–2 kez sulanabilir. Yapılan çalışmalar tütünün tomurcuklanma döneminde suya duyarlı olduğunu göstermiştir. Bu dönemde tarlanın tavını koruması önemlidir. Her sulamadan sonra kaymak kırılmalıdır.
Tütüne, dikimden 10-15 gün sonra hafif bir çapa yapılır.
Verim Ortalamaları (kg/da)
Dekara verim ilk yıl 62.0-104.5 kg/da arasında deği- şirken; ikinci yılda 50.5-111.0 kg/da arasında değişmektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Tütün gübreleme işlemlerinde çoğunlukla kompoze adı verilen gübreler kullanılmaktadır. Kompoze gübrelerde azot, fosfor ve potasyum yüzde 20-20-0 ya da yüzde 15-15-15 şeklinde hazırlanmaktadır.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
"30 bin dönüm arazide ekilen tütünde dönüm başına yaklaşık 200-250 kilogram verim bekliyoruz.
Türkiye'de üretilen 68 bin 224 ton tütünün 17 bin 112 tonu Denizli'de üretilmiştir. En fazla tütün üretimi yapılan il Denizli olurken Denizli'yi 15 bin 998 ton ile Manisa, 8 bin 798 ton ile Adıyaman illeri takip etmiştir” diye konuştu.
Bu araştırma sonuçlarına göre, tütün atıklarının organik gübre olarak kullanımının uygun olduğu söylenebilir.
Karabağlar grubu tütünlere göre ekspertiz kalitesi daha iyi olduğundan kaliteli tütün alınamayan tarlalara önerilebilir. Sarıbağlar tütün populasyonundan seleksiyonla geliştirilmiş, mavi küfe ve küllemeye hassas ancak, verim ve kalite bakımından çok iyi bir çeşittir.
Gıda sektörünün aranan isimlerinden biri olan sıvı etilen konsantresi, genellikle meyvelerde ve tütün ürünlerinde kullanılır. Narenciye gibi turuncu kabuklu meyvelerden muza, armuttan avokadoya kadar tüm ürünlerinizde kullanabilirsiniz.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
En iyi tütün nasıl olmalıdır? Bu soruya tüm dünyada Türk tütünü olarak bilinen tütün çeşidiyle benzer özelliklere sahip olması gerekir cevabı verilebilir. En iyi tütün, küçük yapraklara, aromatik bir lezzete ve hoş bir kokuya sahip olmalıdır. İçildiği takdirde boğazı yakarak, damaklarda acı bir tat bırakmamalıdır.
Örneğin tütünün içerisine 2-3 tane asma yaprağı atıp kapatırsanız tütün yapraklarda ki nemi alacaktır. Aynı zamanda bir parça elmayı da tütünün içerisine atabilirsiniz. Bu durumda tütün elma tadı verebilir tabii ki. Kuruyan tütünü nemlendirmenin bir diğer yolu da bir fıs fıs yardımıyla tütüne su serpiştirmektir.
Doğal tatlar yakalamak için kurutulmuş meyveler kullanabilirsiniz. Kiraz veya vişne ağacının yaprakları da evde tütün aromalandırma için kullanılmaktadır. Mutfağınızda bulunan farklı tatlarla da tütün aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Bal, kahve, elma,tarçın gibi çeşitli tatlarla farklı aromalar elde etmek mümkün.
Madde 13 - Bir ekici yarım dekardan az tütün dikemez. Ancak tarıma uygun toprağı dar olan yerlerde aynı ilçe sınırları içinde olmak ve toplamı yarım dekarı bulmak şartiyle en çok üç yerde tütün ekilebilir. Tütün dikim şartı: Madde 14 - Tütün dikilen tarlalarda tütünlerin arasına başka hiçbir bitki ekilip dikilemez.
Havada veya gölgede kurutma (Air curing) tütünler kapalı hangarlar içerisinde kurutulur. Çok nemli havalarda içerideki nisbi nemi %65-75 civarında tutmak amacıyla hafif ısıtma yapılabilir. Ayrıca hangarın pencereleri açılıp kapanarak içerdeki nem, sıcaklık ve havalandırma nisbeten kontrol altında tutulur.
Türkiye'de yüksek kaliteli, dış pazarlar tarafından tercih edilen tütünlerin büyük miktarı Ege Bölümü'nde yetişmektedir. Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'nin tütünleri de kalitelidir.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Bu nedenle zevkli ve hafif tütün içmek isteyenler tercihini hakiki Bitlis tütününden yana kullanıyorlar. Bitlis tütünü hiçbir şekilde tüketim sonrası üzerinizde koku bırakmıyor ve içen kişinin çevresinde bulunan kişileri de asla rahatsız etmiyor.
Buna göre, tütün mamulleri ve alkollü içkilere yönelik toptan satış belgesi 28 bin 813 lira olurken perakende satışa yönelik belge bedeli de il merkezlerinde veya büyükşehir belediyesi sınırları içinde 1482 lira, ilçe merkezlerinde 980 lira, diğer mahallerde 356 lira olacak.
1 gramdan az var. Uzun mu, kısa mı, ince mi? 1 paket kısa sigarada 20 gram tütün var, yani 1 dal sigara 1 gram.
bugün piyasaya sürülen marlboro 50 roll adlı sarmalık tütün ile oluşan durumdur. 50 gram olan ve 25 tl'den satılacak tütünden 3-5-4 paket arası normal sigara çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri