Birbirleri üzerine baskı yapmadıklarında tütün kolaylıkla hava alır ve fazla tavını kolayca kaybeder. Ayrıca ağır tavlı tütünlerin bulundukları depo katları, bölümler ve atölyeler hergün havalandırılır. Duruma göre havalandırma işi, sabahın erken saatlerinde saat 10'a kadar devam ettirmek suretiyle yapılmalıdır.
Tütün 90-120 günde yetişir. Temmuz başından itibaren hasat edilmeye başlanır. Hasat el ile günün erken saatlerde yapılır.
Tütün uzun süre poşette -yada hangi saklama kabını kullanıyorsanız- alt kısımları hava almadan kalırsa muhtemelen küflenecektir. Tütünün küflenmemesi için bir kaç günde bir çıkartıp havalandırın. Bu şekilde tütün uzun süre hiç bir şey olmadan içilecek kıvamda kalacaktır.
Kuru hava, tütünün özelliklerinin bozulmasına neden olarak büzülme, ağırlık kaybı, kırılganlık, pullanma, yarılma ve yırtılma ile sonuçlanır. Bu da tütünün kelimenin tam anlamıyla sigaradan düşmesine, sigara kağıtlarının makinelere sıkışmasına ve puro yapraklarının çatlamasına neden olur.
Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
İlgili 32 soru bulundu
Tütün gelişme döneminde (ilkbahar ve yaz başında) su ihtiyacı olan bir bitki iken, olgunlaşma döneminde kuraklık istemektedir.
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, dünyanın en iyi tütünün yetiştiği yer Pinar del Rio bölgesindeki Vuelto Abajo mevkii. Burada yaklaşık 100.000 hektar tütün ekili alan bulunmaktadır. Bu mevkii içinde olan San Juan y Martinez ve San Luis kasabaları ise en üst sınıf tütünün yetiştiği yerler olarak adlandırılır.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
Tütün bir ot çeşidi olduğundan doğru saklanmadığı zaman bayatlar, tadı ve aroması bozulur ya da böceklenebilir. Aşırı kuruyan tütün hızlı yansa da genellikle çok döküldüğünden sarma olarak tercih edilemez.
Yetiştirilen tütün çeşitlerine göre dünyanın farklı yerlerinde güneşte, kapalı hangarlarda, ateş yardımıyla kazanlarda çeşitli yöntemlerle kurutulur. Türkiye' de ise ızgara, vagon, ayna gibi güneşte kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Türk tütünlerinin kurutulmasında güneşte kurutma yöntemi kaliteli ve ekonomiktir.
Doğal tatlar yakalamak için kurutulmuş meyveler kullanabilirsiniz. Kiraz veya vişne ağacının yaprakları da evde tütün aromalandırma için kullanılmaktadır. Mutfağınızda bulunan farklı tatlarla da tütün aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Bal, kahve, elma,tarçın gibi çeşitli tatlarla farklı aromalar elde etmek mümkün.
Kıbrıslı gazetesi, küflü sigara içilmesi durumunda sağlık yönünden ne gibi zararlara yol açacağı yönünde yaptığı araştırmada ciddi bulgulara rastladı. Görüşüne başvurulan bazı doktorlar, bunun akciğer enfeksiyonuna ve Solunum yollarında ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirttiler.
Verim Ortalamaları (kg/da)
Dekara verim ilk yıl 62.0-104.5 kg/da arasında deği- şirken; ikinci yılda 50.5-111.0 kg/da arasında değişmektedir.
Tütün ekiminin geçici olarak yasaklanması: Madde 5 - Hastalık ve zararlı böcek tahribatı sebebiyle ürünün niteliği bozulan alanlarda Tarım Bakanlığının teklifi üzerine Bakanlıklararası Tütün Kurulunun karariyle tütün ekimi geçici olarak yasak edilebilir.
Tütünlere “Bet'in” denilen tütün suyu serpilir. Betin=yüksek kaliteli tütünlerin, sap ve yaprak kırıntılarının 8-10 kg.'lık bir partisini 100 lt. suya karıştırıp 3-5 gün fermente edilmesi neticesinde oluşturulur. Bu su ile tütünlerin serpilerek terbiye edilmesine “Betünaj” denir.
Bir puro içmek yaklaşık dört sigara içmeye denktir.
Arsenik, benzen, vinil klorür gibi en az 81 tanesi kanserojen olan bu kimyasal karışımlar, tütün dumanında, sigarayı içen kişinin doğrudan içine çektiği dumandan çok daha fazla bulunur.
Tütün ve sigara dumanından en çok etkilenen organ akciğer olduğundan buna yönelik hastalıklar da artmaktadır. Özellikle sigara içerisinde yer alan katran akciğere en büyük zararı veren madde olarak bilinir. Sigara yüzünden astım, KOAH, bronşit ve amfizem gibi çeşitli akciğer hastalıkları ortaya çıkar.
Tütünün anavatanı Amerika Kıtasıdır.
Tütün eksperlerinin görüşüne göre açık sarı, portakal sarısı, açık kırmızı ve kırmızı renkleri tütün kalitesine olumlu etkiler yapar.
İlk kez tütüne başlayacaklar ya da içtikleri tütünden memnun olmayanlar Bitlis tütünü mü Adıyaman tütünü mü diye merak içinde oluyor. Adıyaman tütünü tartışmasız Türkiye'de en kaliteli tütünler arasında gösteriliyor.
Denizli tütün üretiminde birinciliği bırakmadı, Türkiye'nin en çok tütün üreten kenti oldu. Aromatik ve kalite özellikleriyle diğerlerinden ayrılan şark tipi tütün üreten Denizlili çiftçiler, sözleşmeli üretim modeli ile başarıyı yakaladı. üretiminde birinci sırada olduğunu söyledi.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
FAO verilerine göre tütün üretiminin, 1997 yılına kıyasla 2003 yılında 2,6 milyon ton azalma ile 6,3 milyon tona gerilediği görülmektedir (Tablo 1). Dünya'da en fazla tütün üretimi yapılan ülke Çin olup, dünya üretiminin % 38'i bu ülkede gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri