Yünler yıkandıktan sonra düz bir yere serilmesiyle birlikte havalandırma işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Böylelikle eşit miktarda kuruma işlemi gerçekleştirilir. Daha sonrasında yünler çırpılarak havalandırma işlemi gerçekleştirilir. Böylelikle yünlerin birbirine yapışması engellenir.
Eğer havalandırılmazsa güve düşer içine ve insanı uğraştırır durur. Alınan yün ve elyaflar eğer yıkanacaksa da çamaşır sodasıyla, deterjanla ve bol suda yıkanmalı. Zaten yünler temiz satıldığı için sıkıntı olmuyor, evde kendilerinin veya yakınlarının besledikleri koyunların yünü olmazsa eğer.
Yorgan ve yastıkların temiz tutulması için ilk adım havalandırmadır. Yorgan ve yastıkları her gün havalandırmak, nemin ve kokunun azalmasına yardımcı olur. Açık bir pencere yanına açık havada birkaç saat bırakarak havalandırma işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Yünleri yıkamak için yastıklardan ve yorganlardan yünleri çıkarmak gerekir. Birleşim noktalarından kesim yapılarak, yünler dışarı çıkarılır ve bir süre boyunca güneş altında havalandırılır. Havalandırılan yünler daha sonra kaplara yerleştirilerek üzerine deterjan eklenir.
Hem yün yorganları hem de diğer türdeki yorganları güveden korumak için yapabileceğiniz en iyi şey yorganları sakladığınız alanı sık sık havalandırmaktadır. Yorganları hiç kullanmıyorsanız; en azından yılda iki kez saklandıkları yerden çıkarmalı ve açık havada hava almasını sağlamalısınız.
İlgili 25 soru bulundu
Vakumlu Hurçlara Yün Yorgan Konulur mu? Yorgan için vakumlu hurç kullanımı, herkese önerilen yöntemlerden birisidir.
- Sinek kağıdı ve balık yağı kullanmak suretiyle güve tuzağı yapılabilir. - Sirke karışımı ile beraber mutfak dolapları temizlenebilir. - Dolaba sedir koymak suretiyle güveleri kaçınmak mümkündür. - Biberiye ya da kekik gibi farklı baharatları kullanarak güveler uzak tutulabilir.
Dolayısıyla hijyenine dikkat edilmesi içinde oluşabilecek güve gibi parazitlerin yanında yünde oluşabilecek kokunun da önüne geçer. Eski tip yün yorganların senede bir defa yıkanarak havalandırıldığında dayanım süresinin 50-60 yıl olduğundan bahsedilir.
Yünlerin çıkarılma işlemleri yapılarak çamaşır makinesi içerisine atılabilir. Kullanılacak olan soda veya deterjan yünlerin daha temiz ve yumuşak olmasını sağlayacaktır. Her ne kadar çamaşır makinesi kullanılsa da, yünlerin bir süre havalandırılması temizlik işlemleri için önemlidir.
Yorgan üzerine karbonat dökülmesi ve bir süre bekletildikten sonra süpürge ile karbonatların temizlenmesi. Rutubet kokan bölgelere sirke uygulanıp güneşte bekletilmesi. Elde yıkama yöntemi makinede yıkama yöntemine nazaran daha etkili olmaktadır.
Yün yorgan elde ya da makinede yıkanırken muhakkak yıkama talimatlarına uyularak yıkanmalıdır. Elde ve makinede suyun sıcaklığı 30 dereceyi aşmamalıdır. Yün çeşidine göre lanolin, jel ya da yün yıkama özel şampuanlarından kullanılarak yünler yıkanmalıdır.
Yorganı sakladığınız hurç ya da kutunun içine naftalin yerleştirerek güvelere karşı önlem alabilirsiniz.
Yorganların yılda en az 2 kez yıkanması öneriliyor. Özellikle mevsim değişikliğinde yorganınızı kaldıracağınız zaman yorganı yıkayıp tozdan ve kirden arındırmak, güvelerden korunmak için önemli bir adım.
Yün yorganlar, diğer yorgan türlerine göre daha az alerjik rahatsızlık yaratır. Toz akarlarına ve küfe karşı doğal olarak dirençlidirler, bu nedenle alerjisi veya astımı olan kişiler için harika bir seçenektir.
Yorganın içine yünü müşterinin isteğine göre yaralıyoruz. İnce isterse 3 kilo çift kişiliklerde 4 kilo kullanıyoruz.
"Ev günde 2 saat havalandırılmalı"
Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr.
Yün yorganların temizliğinde hem toz hem de sıvı deterjanlar tercih ediliyor olsa da maksimum temizlik için sıvı deterjanları kullanmanızın daha doğru olacağını söyleyebiliriz. Yünün su ile temas ettikten sonra sertleşen bir malzeme olması, yün yorgan temizliğinde yumuşatıcı kullanımını da zorunlu kılmaktadır.
Kazan kapasitesinin yarısı kadar ağırlığa sahip yünü bir ölçek çamaşır deterjanı ile makinede kolayca yıkayabilirsiniz. Yün yıkama deterjanını ekledikten sonra makineyi yün programında düşük sıcaklıkta çalıştırmalısınız. Makinede yıkanan yünleri banyoda iyice süzüldükten sonra balkona serip kurutabilirsiniz.
Sağlıklı ve uzun ömürlü olması için yılda bir defa yıkanıp yün çubuklarıyla çırpılması gerektiğini vurgulayan Ayaz; “Koyunyünü kırkıldıktan sonra yıkanacak, yıkandıktan sonra yünün 50-60 sene ömrü var ama yastık yorgan gibi eşyaların yapımında kullanılan yünlerin sene de bir defa da olsa açılıp yıkanması lazım.
Yün yorganlar için en iyi sonuç kuru temizlemede alınır ancak evde yıkamak istenirse ürün 40˚C sıcaklıkta, narin programda yıkanabilir. Ya da makinanızın yünlü ayarında da yıkanabilir. Yıkama sonrasında ise ürün mutlaka 60˚C'nin altında bir sıcaklıkta kurutma makinesinde iyice kurutulmalıdır. Ürünler ütülenmemelidir.
Yorganların doğal dokusunu bozmamak için ağartıcı, leke çıkarıcı, çamaşır suyu gibi ürünlerin kullanılmaması gerekir. Doğal içerikli elde yıkama deterjanları, beyaz sabun gibi temizleyiciler ile yorganınızı yıkayabilirsiniz. Bunun yanında evde yapabileceğiniz doğal deterjanlar ile de yorganlarınızı yıkayabilirsiniz.
Makineye sığmayan yorganları elde bir leğenin içerisinde yada küvette yıkayabilirsiniz. Soğuk suyun içerisine yorganı basın ve 1 - 2 saat bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için kullandığınız deterjandan ekleyin. Yorganı çevire çevire yıkayın.
Güveler, temizlikten ve güzel kokulardan asla hoşlanmaz. O halde onların bu özelliklerini fırsata çevirmenin tam zamanı! Sedir ağacı, lavanta, limon, doğal sabun, defne yaprağı gibi birçok hoş kokuyu güve ihtimali olan bölgelerde her daim bulundurarak güveleri uzak tutabilirsiniz.
Mutfak çekmeceleri, mobilya altları ve gardıropları haftada bir kez süpürün ve sirkeli suyla silin. Dolabın içine çay ağacı yağı sürebilirsiniz. Bu yağ rutubeti en aza indirir ve güve oluşması riskini düşürür. Kurutulmuş lavanta, nane ve kekiği keselerin içine doldurun ve ağızlarını kapatın.
Eğer giysi dolabınızda güve olduğunu gördüyseniz yapmanız gereken ilk şey, giysileri bir güzel yıkamak! Çamaşırları kuruttuktan sonra ütülemeniz gerektiğini de hatırlatalım. Fakat çamaşırları dolabınıza yerleştirmeden önce dolabın içerisini elektrikli süpürgeyle iyice süpürmeli ve sirkeli suyla silmelisiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri