Kuruyan tütünü nemlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. En basit olanı içerisine bir kaç ağaç yaprağı ya da bir meyve parçası atmaktır. Örneğin tütünün içerisine 2-3 tane asma yaprağı atıp kapatırsanız tütün yapraklarda ki nemi alacaktır. Aynı zamanda bir parça elmayı da tütünün içerisine atabilirsiniz.
Örneğin kuru tütünün içine bir yaprak marul koyabilirsiniz. Tütün maruldaki nemi çekip kendine gelecektir. Ya da salatalık kabuğu kullanabilirsiniz. Bu sebzeler tütünün tadını da değiştirmez.
tütün kuruduğunda poşetine 1 mandalina kabuğu koyup poşeti sıkıca kapalı tutup 40 dk sonra kabukları çıkarıp mis gibi sigara içebilirsiniz. eğer birkaç saat unutursanız sonuç çok nemli olabilir ve bu kez tütünü kurutmaya çalışabilirsiniz.
Kiraz veya vişne ağacının yaprakları da evde tütün aromalandırma için kullanılmaktadır. Mutfağınızda bulunan farklı tatlarla da tütün aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Bal, kahve, elma,tarçın gibi çeşitli tatlarla farklı aromalar elde etmek mümkün.
Tütünlerin bulundukları ortam havasının rutubet ve hararet koşullarından etkilenirler ve bunun sonucu havadan rutubet alıp tavlanırlar veya havaya rutubet vermek suretiyle tavları azalır veya kururlar. Bu itibarla bir higroskopik madde olan tütünün bulunduğu yerin havasının rutubet durumu ile sıkı bir ilişkisi vardır.
İlgili 25 soru bulundu
Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
Tütün Nem Oranı Kaç Olmalı? Tütün ürünleri üretiminin her aşamasında farklı nem seviyeleri gerekir. Ürünün üretim sahasına ilk geldiği bölgede nem oranının %85-88 arasında olması gerekir.
Tütün uzun süre poşette -yada hangi saklama kabını kullanıyorsanız- alt kısımları hava almadan kalırsa muhtemelen küflenecektir. Tütünün küflenmemesi için bir kaç günde bir çıkartıp havalandırın. Bu şekilde tütün uzun süre hiç bir şey olmadan içilecek kıvamda kalacaktır.
Tütün dumanındaki karbonmonoksitin sigaraya bağlı kalp hastalığı riskini artırdığı sanılmaktadır. Soru 4 Sigaraya şarap ya da viski ile yıkama işlemi uyguluyor musunuz? Tütünün sigara kağıdı ile sarım aşamasını geçtikten sonra yıkama prosesinden geçmesi söz konusu değildir.
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
E-Sigara Tiryaki
Demem o ki hiç bir sigara (puro hariç, ki o da saf alkol ile yıkanır) şarap ile yıkanmaz, yıkanamaz.
Yetiştirilen tütün çeşitlerine göre dünyanın farklı yerlerinde güneşte, kapalı hangarlarda, ateş yardımıyla kazanlarda çeşitli yöntemlerle kurutulur. Türkiye' de ise ızgara, vagon, ayna gibi güneşte kurutma yöntemi kullanılmaktadır. Türk tütünlerinin kurutulmasında güneşte kurutma yöntemi kaliteli ve ekonomiktir.
Tütünü, oda sıcaklığında ve direkt güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Nem seviyesini koruyun: Bitlis tütünü, nemin fazla olduğu yerlerde hızla bozulabilir. Tütünü, nemli ortamlardan uzak tutun ve bir nem kontrol ürünü kullanarak nem seviyesini kontrol edin.
Tütünlere “Bet'in” denilen tütün suyu serpilir. Betin=yüksek kaliteli tütünlerin, sap ve yaprak kırıntılarının 8-10 kg.'lık bir partisini 100 lt. suya karıştırıp 3-5 gün fermente edilmesi neticesinde oluşturulur. Bu su ile tütünlerin serpilerek terbiye edilmesine “Betünaj” denir.
Şark tipi tütünlerde sulama yapılmaz.
Ancak kurak geçen yıllarda 1–2 kez sulanabilir. Yapılan çalışmalar tütünün tomurcuklanma döneminde suya duyarlı olduğunu göstermiştir. Bu dönemde tarlanın tavını koruması önemlidir. Her sulamadan sonra kaymak kırılmalıdır.
Tütün gelişme döneminde (ilkbahar ve yaz başında) su ihtiyacı olan bir bitki iken, olgunlaşma döneminde kuraklık istemektedir.
Tütüne organik asitlerin katılması acılığı gideren bir işlemdir. Bu bakımdan tavsiye edilen asitler, sitrik, laktik, tartarik ve asetik asit*lerdir. Alkalik grup tütünlere gliserin-alfa-fosforik asit verilmesi, bunla*rın içimini yumuşatır, yanmalarını arttırır.
Nargile tütününü serin bir yerde kapalı şekilde muhafaza ederseniz uzun yıllar dayanır fakat paketi açıldıktan sonra tütünün tutulduğu ortama bağlı olarak nargile tütünü bozulur.
Tütün kökleri suda 24 saatten fazla kaldığında boğulup çürürler. Çürüme sonucu yapraklar solar ve bitki ölür. Tütün yapraklarının kurutma döneminde de yağan yağmurlar çok zararlı olur ve kaliteyi bozar.
Sarma tütünün özellikle neminin korunması, kuruma ve küflenmenin engellenmesi gerekir. Bu sebeple hava almayacak kaplarda güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza edilir.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
Bu ısıçıkışının sonucu olarak tütün yapraklarının ısı derecesi yükselir. Bakım evlerinde gerekli havalandırma işleri yapılmadığı takdirde tütünlerin ısınması nedeniyle ortamın ısı derecesi de yükselebilir.
Havanın taşıyabileceği nem yani su buharı miktarı, sıcaklık ve basınç ile değişir. Sıcaklığın artması, taşınabilecek nem miktarını arttırır. Havadaki nem ölçümünde, 1 m3 hava hacminin içinde kaç gram nem olduğuna bakılır. Yani ölçü birimi gr/m3'dür.
İşyerindeki nem düzeyinin ne olduğunu nasıl öğrenebilirim? Bir higrometre havadaki nem seviyesini ölçer ve bağıl nem oranını gösterir (%100 bağıl neme sahip hava, doymuş ve bünyesinde daha fazla nem tutamayan havadır). İnsan sağlığı için optimum bağıl nem %40-60 aralığındadır.
4-6 gün süresince damar kuruması tamamlanır ve tütünler istife alınır. tamamlanmaktadır. 3.Dizim makinası ile dizilmiş tütünlerin kurutulması: Kırımı yapılan tütün yaprakları boyutlarına göre her göze eşit miktarda gelecek şekilde dizim makinasının içerisinde bulunan kasetlere yerleştirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri