Altayların saygın bulduğu tavşan, Göktürklerde bolluğun simgesi olmuş; İslamiyet'ten sonra Türk inanışlarında bolluk, kurnazlık ve iyi şansın sembolü haline gelmiştir. Günümüzde Anadolu'da hâlâ bunun izlerine rastlanmakta, bolluk bereket getirmesi ve evleri nazardan koruması için tavşan ayağı veya başı asılmaktadır.
Alevi-Bektaşi Toplumların Tavşana Bakışı
Türk dünyasında tavşan; yılan, baykuş, saksağan, kedi, köpek, at, horoz, geyik ve kurt/bozkurt gibi hayvanlarla birlikte bazen bizzat kendileri bazen de hareketleri uğurlu ya da uğursuz olarak kabul edilen hayvanlar arasındadır (Küçük, 2009: 193).
Tavşan: İnsanlarla ilişkisi tarih tavşan, Budist mitolojisinde Buda ve tanrılarla ilişkili bir hayvandır, Göktürklerde uğurlu sayılmış ve bolluk simgesi olmuştur. Sembolizmde iyi şans, doğurganlık, zeka ve yaratıcılıkla ilişkilendirilir.
Tavşan ayağı: Geçmişte özellikle tavşan ayağı taşımanın şans getirdiğine inanılırdı. Sonraları bu sevimli hayvanlara kıyılması şanssızlık getirebilir.
Rüyada tavşan beslemek, refahın bir işaretidir. Bu, önemli bir finansal kazanç elde etmek üzere olduğunuz ve hatta edindiğiniz maddi varlıkları göz önünde bulundurduğunuzda zengin sayılacağınız anlamına gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Zıplamak: Tavşanlar sık sık zıplıyorsa bu mutlu olduklarına işaret eder. Zıplama davranışını sağa sola ya da daha kontrolsüz yapıyorsa keyfi çok yerindedir ve sizi oyuna davet ediyor demektir.
Bir ev tavşanı ortalama olarak 8 ila 14 yıl yaşamaktadır. Diğer cinslere de bakacak olursak; bir ada tavşanı 9 yıl, kutup tavşanı 18 ay, yabani tavşan ise 1 ila 5 yıl arasında yaşam sürmektedir.
Altayların saygın bulduğu tavşan, Göktürklerde bolluğun simgesi olmuş; İslamiyet'ten sonra Türk inanışlarında bolluk, kurnazlık ve iyi şansın sembolü haline gelmiştir. Günümüzde Anadolu'da hâlâ bunun izlerine rastlanmakta, bolluk bereket getirmesi ve evleri nazardan koruması için tavşan ayağı veya başı asılmaktadır.
Ayrıca, tavşanlar kendi aralarındaki hiyerarşilerini göstermek için birbirlerini yavaşça ısırabilirler, bu “ben senden üstünüm, burada benim sözüm geçer” demektir ve tavşanlar bazen sahiplerine de tavşan yerine koyarak olara sınıf farkını anlatmak için durup dururken ısırırlar.
Kutuda tavşan beslemek, tavşanların ayaklarının sürekli ıslak olmasına ve bitlenme gibi çeşitli istenmeyen sorunlara yol açacaktır. Kutuda beslenen tavşanların ayakları yıkansa dahi o koku çıkmaz ve idrar kokusu tüm evinizi sarar.
Kutlu ruhların sembolü olarak tavşana ızıh/kurban sunulmaktadır.Tavşan, bugün Alevi-Bektaşi toplumunda farklı algılanmakla birlikte bunun kökeninde eski inançlar yatmaktadır.
1. “İslam'da geviş getirmeyen ve çift tırnaklı olmayan bütün hayvanlar murdar sayılır. Tavşan geviş getirmeyip, çok tırnaklı olduğu gibi insan gibi hayız görme özelliğine sahiptir. Bu nedenle Aleviler tavşan eti yemezler” (Aslanoğlu 1999a: 115- 138; Roux 1997: 67).
Daha sonraları beyaz tavşan, gelinlik yani evlilik olarak değerlendirilmiştir. Kadın için çok dengeli bir kısmet anlamına gelen beyaz tavşan, erkek için alımlı ve güzel kadın manasındadır. Rüyasında beyaz tavşan gören kişi uzun olmayan süreler sonrasında evlenebilir.
Gündüzleri ve akşamları aktif olan canlılar olarak sizin düzeninize ayak uydurabilen tavşanlar, apartmanlarda beslenmek için ideal evcil hayvanlardır. Ses çıkarmamaları ve diğer evcil hayvanlara nispeten daha az bakım gerektirmeleri de tavşan beslemenin diğer avantajları arasında sayılabilir.
Resulullah (S.A.V. )'e sordum ve O da ikisini de yememi emretti demiştir. Yukarıdaki hadis rivayetlerinden açıkça anlaşıldığı üzere tavşan etinin yenmesinin helal olduğu sonucuna ulaşılır. Bu nedenle tavşan etinin yenmesinde herhangi bir sakınca yoktur.
Etlerinin yenmesinin helâl olduğu hususunda görüş birliği bulunan hayvanlar şunlardır: a) Sığır, manda, koyun, keçi, deve, tavşan, tavuk, kaz, ördek, hindi türünden evcil hayvanlar, b) Geyik, ceylan, dağ keçisi, yabanî sığır ve zebra gibi yabani hayvanlar, c) Güvercin, serçe, bıldırcın, sığırcık, balıkçıl gibi kuşlar.
bitkilerinde zarar yapmaktadırlar. Kurt, vaşak, yabani kedi, tilki, sansar, köpek, çakal, gelincik gibi memelilerle kartal, atmaca gibi yırtıcı kuşlar doğal düşmanlarıdır.
Evde tavşan beslemek eğlenceli ve farklı bir deneyimdir. Bu tatlı, aktif ve ürkek hayvanlar son derece dayanıklı olsalar da diğer tüm canlılar gibi hastalıklara yakalanabilirler.
-Tavşanların ortam sıcaklığı 10 derecenin altına inmemelidir,30 derecenin üzerine çıkmamalıdır.Tavşanlar için optimum sıcaklık 15-25 derecedir.
Tarla veya bahçeden tavşanın geçmesi bereketi kaçırır. Küle basılmaz, hastalık bulaşır. Ulu bir dereden geçerken, geçen kişi korkarsa orada hastalık bulaşır inancı vardır.
Hülâsa, tavşan etinin mekruh olduğunu söyleyenlerin dayandığı bazı rivâyetler var ise de, âlimler bunlardan mekruh hükmünün çıkmayacağında ittifak etmişlerdir. Şiilerin ve Alevilerin tavşan yememelerinin sebebi tavşanın hayız görmesi ve Resulullah (sav) Efendimizin tavşan etini yememiş olmasıdır.
Evde evcil hayvan beslemek, özellikle çocuklu aileler tarafından tercih edilir. Çocuk gelişimine olumlu katkısı olan evcil hayvanlar, çocuğunuzun daha duyarlı ve uysal olmasına yardımcı olacaktır. Tavşanlar saldırgan bir yapıya sahip olmadıklarından, çocuklu evlerde rahatlıkla bakılabilir.
Tavşanlar Hakkında Genel Bilgiler. Arka bacakları ön bacaklarından daha uzun, kuyrukları kısa, kulak ve bıyıkları uzun, gözleri iri, otçul ve kemirgen, memeli bir hayvandır. Yabani ve evcil türleri vardır. Vahşi doğada büyük gruplar halinde yaşadıkları için yalnız yaşamaya uygun değillerdir.
Çünkü tavşanlar oldukça titiz hayvanlar olarak bilinirler ve gün içerisinde tıpkı kediler gibi kendilerini yalayarak temizlerler. Ayrıca tavşanlar diğer hayvanlara göre çok çokça hassaslardır ve yıkanmaları istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bu yüzden tavşanınızı kesinlikle yıkamamalısınız.
Tavşanda Tuvalet Eğitimi
Geceleri aktif bir olan bu hayvan olan tavşanlar genellikle gece ve sabahın ilk saatlerinde beslenen hayvanlardır. Gündüzleri ise genellikle uyuyarak zaman geçirirler. Tavşan tuvaletini düzenli olarak aynı yere yapmaya meyilli bir hayvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri