Tütüne organik asitlerin katılması acılığı gideren bir işlemdir. Bu bakımdan tavsiye edilen asitler, sitrik, laktik, tartarik ve asetik asit*lerdir. Alkalik grup tütünlere gliserin-alfa-fosforik asit verilmesi, bunla*rın içimini yumuşatır, yanmalarını arttırır.
tütün kuruduğunda poşetine 1 mandalina kabuğu koyup poşeti sıkıca kapalı tutup 40 dk sonra kabukları çıkarıp mis gibi sigara içebilirsiniz.
Örneğin kuru tütünün içine bir yaprak marul koyabilirsiniz. Tütün maruldaki nemi çekip kendine gelecektir. Ya da salatalık kabuğu kullanabilirsiniz. Bu sebzeler tütünün tadını da değiştirmez.
Kuruyan tütünü nemlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. En basit olanı içerisine bir kaç ağaç yaprağı ya da bir meyve parçası atmaktır. Örneğin tütünün içerisine 2-3 tane asma yaprağı atıp kapatırsanız tütün yapraklarda ki nemi alacaktır. Aynı zamanda bir parça elmayı da tütünün içerisine atabilirsiniz.
Kiraz veya vişne ağacının yaprakları da evde tütün aromalandırma için kullanılmaktadır. Mutfağınızda bulunan farklı tatlarla da tütün aromalandırma işlemi yapılmaktadır. Bal, kahve, elma,tarçın gibi çeşitli tatlarla farklı aromalar elde etmek mümkün.
İlgili 31 soru bulundu
Tütün dumanındaki karbonmonoksitin sigaraya bağlı kalp hastalığı riskini artırdığı sanılmaktadır. Soru 4 Sigaraya şarap ya da viski ile yıkama işlemi uyguluyor musunuz? Tütünün sigara kağıdı ile sarım aşamasını geçtikten sonra yıkama prosesinden geçmesi söz konusu değildir.
Tütünlere “Bet'in” denilen tütün suyu serpilir. Betin=yüksek kaliteli tütünlerin, sap ve yaprak kırıntılarının 8-10 kg.'lık bir partisini 100 lt. suya karıştırıp 3-5 gün fermente edilmesi neticesinde oluşturulur. Bu su ile tütünlerin serpilerek terbiye edilmesine “Betünaj” denir.
Tütün üretiminde nemlendirme ve nem kontrolü
Tütün yaprakları, kesilmiş tütün ve kağıt son derece higroskopiktir, yani hava çok kuruysa nemlerini çevreye verirler. Kuru hava, tütünün özelliklerinin bozulmasına neden olarak büzülme, ağırlık kaybı, kırılganlık, pullanma, yarılma ve yırtılma ile sonuçlanır.
Şark tipi tütünlerde sulama yapılmaz.
Ancak kurak geçen yıllarda 1–2 kez sulanabilir. Yapılan çalışmalar tütünün tomurcuklanma döneminde suya duyarlı olduğunu göstermiştir. Bu dönemde tarlanın tavını koruması önemlidir. Her sulamadan sonra kaymak kırılmalıdır.
Ege ve Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen bitkiler genellikle sulanmaz, ancak Ege Bölgesi'nde kurak geçen yıllarda 1-2 defa su verilebilir. Diğer bölgelerde sulama ihtiyacı yılda 2-4 kere arasında değişir. Tütünün gelişmesi için drenajı iyi olan ve köklerin hava alabileceği topraklar uygundur.
E-Sigara Tiryaki
Demem o ki hiç bir sigara (puro hariç, ki o da saf alkol ile yıkanır) şarap ile yıkanmaz, yıkanamaz.
Tütünlerin bulundukları ortam havasının rutubet ve hararet koşullarından etkilenirler ve bunun sonucu havadan rutubet alıp tavlanırlar veya havaya rutubet vermek suretiyle tavları azalır veya kururlar. Bu itibarla bir higroskopik madde olan tütünün bulunduğu yerin havasının rutubet durumu ile sıkı bir ilişkisi vardır.
Tütünü, oda sıcaklığında ve direkt güneş ışığından uzak bir yerde saklayın. Nem seviyesini koruyun: Bitlis tütünü, nemin fazla olduğu yerlerde hızla bozulabilir. Tütünü, nemli ortamlardan uzak tutun ve bir nem kontrol ürünü kullanarak nem seviyesini kontrol edin.
Genellikle Virginia, Kentacky ve Tömbeki gibi büyük yapraklı tütünlerde yapraklarının kalınlığı küçük yapraklı oriental tip tütünlerden daha kalın olmasıdır. Bir tütünde yaprak kalınlaşmasına etkin olan en önemli faktör tütün tarlasının fazla sulanmasıdır.
Dünya üzerinde Sigara üretiminde kullanılan tütünlerin çoğu alkol içeren sıvılarla yıkanır!!!
Tütünün renk durumu ile birlikte yaprak ayasının renginin parlak veya mat görüşü ile yüzeyinin düz ve pürüzsüz veya pürüzlü olması durumları da önemli birer kalite işaretidir. Bu tütünlerin anatomik strüktürü ve kimyasal bileşimlerindeki maddelerin mahiyetleri ile ilgilidir.
Tütün dumanı kansere neden olan 70'ten fazla kimyasal içerir. Tütün ayrıca bağımlılık yapan psikoaktif bir madde olan nikotin içerir.
Tütüne, dikimden 10-15 gün sonra hafif bir çapa yapılır.
Kalite açısından Karadeniz ve Marmara Bölgeleri'ndeki tütünler de yüksek kaliteli iken, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ndeki tütünler nispeten daha düşük kalitelidir. Kaynak: Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK).
Bu nedenle zevkli ve hafif tütün içmek isteyenler tercihini hakiki Bitlis tütününden yana kullanıyorlar. Bitlis tütünü hiçbir şekilde tüketim sonrası üzerinizde koku bırakmıyor ve içen kişinin çevresinde bulunan kişileri de asla rahatsız etmiyor.
Tütüne organik asitlerin katılması acılığı gideren bir işlemdir. Bu bakımdan tavsiye edilen asitler, sitrik, laktik, tartarik ve asetik asit*lerdir. Alkalik grup tütünlere gliserin-alfa-fosforik asit verilmesi, bunla*rın içimini yumuşatır, yanmalarını arttırır.
Gölgede kurutmada tam soldurulmamış yapraklar iplere dizilerek güneş görmeyen biraz hava akımı olan kurutma yerlerine ipin her iki ucu asılarak yapılır, Kurutmada, yapraklar ipe dizilirken fiziki zarar görmemeli ve birbirine değmeden kurutulmalıdır. Tütünün işlenebilmesi için nem oranı (tavlı) %20 olmalıdır.
Sigara içerken boğaz yanması ise genel olarak yüksek nikotin seviyesine bağlı olarak ortaya çıkar. Genellikle öksürükle birlikte görülen boğaz yanması, sigara kullanan kişilerde az su tüketimine bağlı olarak da görülebilir.
Kıbrıslı gazetesi, küflü sigara içilmesi durumunda sağlık yönünden ne gibi zararlara yol açacağı yönünde yaptığı araştırmada ciddi bulgulara rastladı. Görüşüne başvurulan bazı doktorlar, bunun akciğer enfeksiyonuna ve Solunum yollarında ciddi hastalıklara yol açabileceğini belirttiler.
Tütün kökleri suda 24 saatten fazla kaldığında boğulup çürürler. Çürüme sonucu yapraklar solar ve bitki ölür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri