Tuval üzerine resim yapacak olanlar, ihtiyaca göre akrilik boya zemin fırçası kullanılarak astarlama işlemini yapabilir. Geniş alanların işlenmesinde kolaylık sağlayan zemin (astar) fırçaları, ürün taşıma ve tutma kapasitesi yüksek olan dayanıklı materyallerdir.
İlk defa resim yapıyorsanız tuval üzerindeki numaralar için hangi fırçayı kullanacağınız konusunda emin olmamanız doğaldır. Detaylı alanlar için ince uçlu fırçayı, taşırmadan boyama yapabileceğinizi düşündüğünüz alanlarda orta kalınlıktaki fırçayı ve geniş alanlarda küt uçlu kalın fırçayı kullanmanızı öneriyoruz.
Akrilik boyalar için ipek uçlu fırçalar, kadife rulo veya sünger rulolar kullanılabilir. Sünger rulo fırça sert olursa daha iyi sonuç elde edilir.
Birçok farklı yüzey üzerinde resim yapmak, evde eşyalarınız üzerinde hobi çalışmaları yapmak gibi amaçlarınız varsa akrilik boya doğru tercih olacaktır. Kağıt ve tuvale ek olarak ahşap, cam, seramik ve karton yüzeylere de tutunabilen akrilik boya bu özelliği nedeniyle çok yaygın bir kullanım alanına sahiptir.
Akrilik boya fırçaları, genel olarak sert kıllı fırçalardır, yağlı boya fırçaları ile ortak kullanılabilir.
İlgili 21 soru bulundu
Fırçaların kullanımı için önce sabunla biraz yıkayın ve durulayın sonra kullanabilirsiniz. Tahrir yapmak için ve çini tabak ve diğer çini objelerini boyamak için idealdir. 10,11,12 numaralı çini fırçaları nın uçları boyama için makasla açılmıştır. İsterseniz aynı zamanda çizim içinde kullanabilirsiniz.
Akrilik fırça, akrilik boya kullanımını daha kolay ve etkili hale getirmek için özel olarak tasarlanmış fırçalardır. Akrilik boya, su bazlı bir boya türüdür ve hızlı kuruma özelliğine sahiptir.
3.Tuval astarı:
Tuval bezi şasiye, dikey ve yatay koordinatlar itibariyle, aynı gerginlik derecesinde , (deforme olmadan) gerildikten sonra, gerginleşmeyi sağlamak ve tuval bezinin zaman içinde çürümesini önlemek için 1/20 oranında sıcak su ile inceltilmiş marangoz tutkalı (rabbit skin size)/ ile astarlanır.
Akrilik boya, daha çok tuval üzerine yapılan resimlerde kullanıldığı gibi duvar üzerinde de kullanılmaktadır. Yağlı boya kullanımlarında tuval üzerinde çatlamalar oluşabilirken; akrilik boya kullanımlarında çatlama söz konusu değildir. Dolayısıyla birçok kişi tarafından tercih edilmektedir.
Boyama tuvalinizin üstünden başlayın ve lekelenmeyi önlemek için aşağı doğru devam edin. Solaksanız, sağ üst köşeden başlamak daha iyidir, sağ elini kullanıyorsanız sol üst köşeden başlamak daha iyidir. Bu şekilde, bulaşma riski minimum olacaktır.
Boyama işlemi sırasında çok fazla kat uygulanmaması, Yüzey bir kat daha boyanacaksa öncelikle uygulanan boyanın tamamen kurumasıdır. Koyu renkli yüzeyler, daha açık bir renge boyanacaksa kat kat uygulama yapmak yerine astar kullanılması gerekmektedir. Bu sayede fırça izinin kalması engellenmiş olacaktır.
Beyaz sirkeyi kaynatın, ardından kaba dökün ve sertleştirilmiş fırçayı doğrudan içinde 15 dakika bekletin. Fırçanın kılları yumuşamışsa üzerine dokunun, bu durumda sabunlu su ile temizlemeye devam edebilir ve ardından temiz su ile durulayarak bitirebilirsiniz.
Bazı spreyler, akrilik boya kapatıcılar üzerinde harika bir etkiye sahiptir. Bu spreyler, dökülmeye ve hatta boyanın rengini bozan UV ışınlarına karşı korurlar. Dökülmeyi önlemenin bir başka yolu da şeffaf bir telefon kılıfının içini boyayarak boyayı korumaktır.
Fırçanın su ile temizlemeden önce, önce bir kağıt havlu veya bezle kıllarını sarın ve fazla boyayı çıkartmak için hafifçe bastırın. Aşırı boyanın silinmesi yıkama işlemini daha kolay ve hızlı hale getirecektir. Fırçanızı kullandıktan sonra doğrudan temizlemek önemlidir. 10 dakika sonra akrilik boya tamamen kurur.
Kauçuk fırçalar hem pastel çalışmalarınızda, hem karakalem çalışmalarınızda hem de seramik çalışmalarınızda kullanabileceğiniz fırçalardır. Toz pastel, karakalem gibi çalışmalarda boyanın dağıtılması veya boyaların birbiri içinde dağılmasını sağlamak için kullanılmaktadır.
Eğer yağ bazlı bir boya kullanacaksınız, tiner veya terebentin gibi boya inceltici ürünlerle fırçanızı ıslatmanız fırçanızı uygulamaya hazır hale getirerek uygulamayı kolaylaştıracaktır. Su bazlı boyalarda ise fırçayı boya ile temastan önce sadece su ile ıslatmanız yeterli olacaktır.
Akrilik derzlerin erken boyanması: Kürleşmenin tam olarak tamamlanmadığı, mastiğin yapısındaki suyun buharlaşmasının devam ettiği boyamanın erken yapıldığı durumlarda, yapıdaki suyun buharlaşması sonucu oluşacak büzülmeler ile mastik ile beraber hareket edemeyen esnek olmayan boya tabakasında çatlamalara görülebilir.
Sıklıkla aldığımız bir başka soru ise, "Tuval hangi boya ile boyanmalı?" sorusudur. Yukarıda da gördüğünüz gibi, tuval akrilik boya ile boyanabilmektedir. Hatta amatör sanatçılar özellikle bekleme süresinin daha kısa olmasından dolayı akrilik boya çeşitlerini tercih etmektedirler.
Akrilik boyayı uygulanırken amaca uygun olarak fırça seçimi yapılmalıdır. Boya kabı kullanarak boyanın fırça üzerindeki fazlalığını alınmalıdır. İlk kat uygulamasında boya 3/1 oranında sulandırılarak kullanılmalıdır. Bu sayede boya daha ince ve daha kolay uygulanır.
Artdeco Gesso Tuval Astar Boyası
Su bazlı astar boyasıdır. Yağlı boya ve akrilik boya çalışmaları için astar olarak kullanılabilir. İyi derecede örtücülük ve kalıcılık özelliğine sahiptir. Boyayı tutma kapasitesi yüksektir.
Akrilik vernik, akrilik boyanın kullanıldığı her yerde kullanılabilir. Akrilik vernik, iç ve dış mekanlarda, cam, ahşap, plastik, porselen, seramik, kağıt, tuval ve karton sanayisinde kullanılmaktadır.
Oldukça canlı renklere sahip olan akrilik kalemler sayesinde sizde resimlerinizi en güzel şekilde boyayacaksınız. Cam, kâğıt, tuval ve daha birçok yüzey üzerine rahat bir şekilde uygulanabilen akrilik kalemler, insanların hayatını kolaylaştırmaya devam ediyor.
Fırçaları kullanım amaçlarına göre sınıflandıracak olursak, makyaj fırçası, sanatsal, hobi fırçası, badana boya fırçası, diş fırçası, temizlik fırçası olarak özetleyebiliriz. Fırça seti şeklinde de satılan bu fırçaların günlük hayatımızda oldukça geniş yeri vardır.
Su bazlı boya kullanıyorsanız, en doğrusu sentetik kıllı bir fırça seçmektir. Sentetik kıllar suyu emmez ve boyanın fırça üzerinde daha akıcı olmasını sağlayarak ağır fırça izlerinin oluşmasını önler. Naylondan yapılanlar, doğal kıllı fırçalardan beş kata kadar daha fazla dayanıklıdır ve temizlemesi çok daha kolaydır.
Yağlıboya için domuz kılından yapılmış sert kıllı fırçalar kullanmak iyidir. Bunun yanında fırça ile desen yapmak icap ediyorsa, saç fırça kullanmak gerekir. Bunların böyle tavsiye edilmesine sebep daha iyi çalışılmasına imkân vermelerindendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri