Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
En İyi Cevaplar. Bildiğim kadarı ile tükürmek günah değil ama tuvalet adabına uygun düşmez denir.
Tuvalete tükürmek günah mıdır, tuvalet adabı nasıldır? İşte cevabı... Tuvalette tükürmek günah değildir, ama adaba aykırıdır. Tuvalette iken ağızda bir şeyin bulunmaması adab gereğidir.
Adana Müftüsü Dr.Hasan Çınar konuya ilişkin verdiği cevapta "Evet, bu tür telefonlarla tuvalete girmek caizdir. Telefon bir alettir.
İlgili 25 soru bulundu
Değerli kardeşimiz, Tuvalette ve banyoda abdest almak caizdir. Ancak abdest alan kimse üzerine necaset sıçramamasına dikkat etmelidir.
Değerli kardeşimiz, Görebildiğimiz kadarıyla fıkıh ve hadis kaynaklarında, banyo yaparken konuşmamakla ilgili herhangi bir bilgi söz konusu değildir. Yalnız cenaze arkasında ve helâda konuşmanın mekruh olduğu bilgisi vardır.
Klozette (alafranga tuvalette) ihtiyaç gidermek veya ayakta ihtiyaç gidermek caiz midir? Değerli kardeşimiz, Klozet(alafranga tuvalet)leri kullanmak caizdir.
Vatandaşların “dini” sorularını yanıtlayan Diyanet İşleri Başkanlığı, yazı malzemesi olduğu için kâğıdın temizlik malzemesi olarak kullanılmasının uygun görülmediğine işaret ederken, günümüzde tuvalet kâğıtlarının, temizlik için üretildiğinden, bunların temizlik amacıyla kullanılmalarında bir sakınca olmadığını ...
Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur. Sağ tarafa, öne ve kıbleye doğru tükürmek men edilmiştir. Namazda ihtiyaç olursa bir mendile tükürmek namazı bozmaz.
Soru: Tuvalette tükürmek neden günahtır? el Cevab: Tuvalette tükürmek hükümsüz bir fiildir. Tuvalet ihtiyacını giderirken tükürmek ihtiyacı oluşursa tükürülebilir. Tükürmek ihtiyaç dışı olarak mescidde mekruhtur.
Tuvalete sol ayakla girip, sağ ayakla çıkmalı. Tuvaletten çıkınca, "Elhamdülillâhillezî ezhebe anil eza ve âfâni" duası okunmalı. Tuvalette konuşmamalı, çok oturmamalı, gazete falan okumamalı, şarkı söylememeli, sigara içmemeli, sakız çiğnememelidir. Tuvalette zikredilmez, selam verenin selamı alınmaz.
Sol ayakla tuvalete girme, sağ ayakla çıkma meselesi, Efendimizin (a.s.m) “onurlu işlerde sağını, bayağı işlerde solunu kullanması” prensibinden alınmış ve fıkıh kaynaklarında bir edep, bir sünnet olarak telakki edilmiştir (bk. Gazalî, İhya, 1/136; V. Zuhaylî, 1/203).
Her kim de kendi isteği ile kusarsa orucunu kaza etsin.” (Ebû Dâvûd, Savm, 32; Tirmizî, Savm, 25) buyurmuştur.
1) Sakız çiğnerken tuvalete girmek günah mıdır? → Hayır günah değildir. Ne Peygamberimiz ne de Kur'an bu konuya değinmiştir. Fıkıh âlimleri tarafından da ele alınıp hüküm verilen bir konu olmadığından günah sayılmaz.
Peygamber (s.a.s.), cünüp olmakla müminin necis (maddeten pis) olmayacağını ifade etmiştir (Buhârî, Gusül, 23 [283]; Müslim, Hayız, 116 [372]). Fakat cünüp birinin namazını kaçıracak şekilde yıkanmayı geciktirmesi haram, elini ağzını yıkamadan yiyip içmesi ise mekruh görülmüştür.
Klozet kullanmak, çatal kaşık kullanmak veya masada yiyip içmek gibi âdettir. İbadette değişiklik değildir. Dinen hiçbir mahzuru yoktur.
el Cevab: -Klozet kullanılması gayri müslimlere benzeme fiili içermektedir. Taharetlenme konusunda çeşitli sorunlara sebeptir. Kadınlar ve erkeklerin tuvalet ihtiyaçlarını giderirken oturma alanından neredeyse baldır ortasına kadar olan kısma idrar sıçramakta ama temizlenmemektedir.
Sağ elle taharetlenmek günah değildir.
Abdest alınan yerin temiz olması esas olup, necaset mahalli olan pis yerlerde abdest alınması tenzihen mekruhtur. (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtar, I, 133).
Cevap. İçinde açık necaset yoksa alınabilir. Varsa mekruhtur. Kapağı kapatılırsa mekruh olmaz.
GECE BANYO YAPMAK GÜNAH MI? Hayır. Bu yönde ne bir Hadis-i Şerif ne de bir Ayet-i Kerime; hatta fıkhi bir açıklama da bulunmuyor. Sadece bazı İslam alimleri, gece vaktinde banyoya girilmesini edep açısından uygun görmemiştir.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir. Oturarak su dökünmemelidir.
Abdest alırken veya guslederken konuşmak abdeste veya gusle zarar vermez. Ancak bir ihtiyaç olmadıkça konuşmak uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri