Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez.
Anne adayının sağlığı konusuna gelinecek olursa, hamilelikte görülen çoğu kabızlık sorunu herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Fakat kabızlığın kontrol altına alınmadığı ve şiddetlenerek devam ettiği durumlarda anal fissür (makat çatlağı) gibi bazı sorunlara yol açabilir.
Yenidoğan kabızlığında, bazen annenin kabız olması da bebeğin sindirimini etkileyebilir. Bebek yenidoğan kabızlığı yaşıyorsa, sadece anne sütü ile besleniyorsa bebeğe günde 2 kez 1 çay kaşığı sızma zeytinyağı verebilirsiniz. Kakası sert ise mutlaka doktorunuza danışmalı ve kendi beslenmenizi düzenlemelisiniz.
Kabızlıktan dolayı oluşan rahatsızlığı azaltabilmek için;
Posa içeriği yüksek besinler tüketin. Sabah-öğle-akşam öğünlerinize mutlaka iyi yıkanmış çiğ sebze salatası ekleyin. Su alımınızı arttırın. Sabah aç karnına 1 adet kuru kayısı ya da 1 adet kuru erik tüketip, üzerine 1 bardak ılık su için.
İlgili 38 soru bulundu
Hamilelikte kabızlığa bağlı olarak şiddetli ıkınma bebeğe bir zarar vermez. Ancak ıkınma, karın içi basıncı artırdığından erken doğum riski oluşturur. Ayrıca kabızlık makatta çatlak ve basur oluşmasına da sebep olabilir.
Bu dönemde hormonlarında etkisi ile bağırsak hareketlerinde azalma ayrıca oluşan bulantı, buna bağlı sıvı azalması ve kuru gıda tüketiminin artmasına bağlı kabızlık, karın şişliği de karın ağrılarına neden olabilir.
Hamilelik boyunca hızla büyüyen rahim ve bu süreçte değişen hormon seviyeleri bağırsakları baskı altına alır. Bu dönem boyunca sindirim sistemi normalde olduğundan daha yavaş çalışır. Bu da anne adayının kabızlık gibi sorunlarla baş başa kalmasına sebep olur.
Hamilelikte karın ağrısı, genellikle hamileliğin normal bir parçasıdır ve rahimdeki büyüme ve yuvarlak bağların gerilmesiyle ilişkilidir. Rahmin genişlemesi ve bağların esnemesi, karın bölgesinde hafif ağrılar veya kramplar yaşanmasına neden olabilir. Bu ağrılar genellikle uzun sürmez ve şiddetli değildir.
Hamilelik boyunca tuvalette hiç geçirmediğiniz kadar zaman geçiriyorsunuz. Gün ve gece boyunca sürekli tuvalete çıkıyorsunuz. Hamile kadınların hiç de hoşlanmadığı bu durum hamilelik boyunca yaşanan normal bir süreçtir. Sık tuvalete gitme gün içinde ve gece boyunca sürekli görülen bir durumdur.
Lif İçeriği Yüksek Besinler Tüketin
Beslenme programınıza taze sebze ve meyveler, kuru baklagiller, kepekli tahıllar gibi kabızlığa iyi gelen yiyecekler ekleyerek, gebelikte kabızlık sorununu en aza indirebilirsiniz.
Eğer anne bebeğini emziriyorsa, kendine gaz yapan yiyeceklerden uzak durmalı. Örneğin, soğan, kuru fasulye, karnabahar, brokoli, kepekli yiyecekler, lahana, portakal, limon, greyfurt. Kafein içeren içecekler, çikolata, çay hem gaz yapar, hem de bebekte uykusuzluğa ve huzursuzluğa sebep olur.
Zeytinyağı, sindirim sistemini destekleyebilir. Sindirim enzimlerinin üretimini artırabilir, bağırsak hareketliliğini düzenleyebilir ve kabızlık riskini azaltabilir.
Hamilelik süresince yaşanan; kabızlık, şişkinlik ve karında gaz sorunu kasık ağrılarının en temel sebepleri olarak gösterilebilir.
Ne zaman başlayacağı, kişiden kişiye değişse de, 6 ila 8. haftalar civarı tuvalete daha sık çıkma ihtiyacı hissetmeye başlayabilirsiniz. Hamilelik boyunca sürecek mi?
Kabızlık tüm gebeliklerin neredeyse %50 sini etkileyen, oldukça konfor bozucu bir durumdur. Gebelikte neden kabızlık olur? Genel anlamda, kabızlığın sebebi, stres, hareketsizlik ve düşük lifli beslenme olarak sayılabilir.
Gebelikle Vajina Ağrısı Nedenleri
Gebelikte vajina ağrısının, en önemli nedeni hormonal değişimlerdir. Özellikle relaksin ve progesteron hormonunun artması, doğum sırasında pelvik kas ve bağlarının gevşemesini sağlar. Bu hormonların artışı da anne adayının vajinasında ağrı hissetmesine neden olabilir.
Sırt, diş, mide, karın, kasık, ayak, göğüs gibi noktalarda görülen ağrılarda özellikle ilk gebelikte dikkat edilmeli ve sıradan olmayan durumlarda en kısa sürede uzman fikri alınmalıdır.
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
Hamilelikte Cinsel İlişki Sakıncalı Mıdır? Normal ve sağlıklı bir hamilelik geçiren anne adaylarının gebeliğin son gününe kadar cinsel ilişkiye girmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu süreç içerisinde anne ve baba adayının yaşamış olduğu birleşme bebeğe zarar vermemektedir.
Yorgunluk hissettirecek hızda tempolu aktiviteler rahime giden kan akımının azalmasına sebep olurlar. Bunun sebebi annenin yoğun egzersiz sırasında artan oksijen ihtiyacıdır. Kan bu durumda annenin yaşamsal diğer organlarına doğru gidecek ve rahime yani bebeğe giden kan miktarını azaltacaktır.
Doğuma yaklaştıkça yalancı doğum ağrıları yerini gerçek doğum ağrıları denen daha şiddetli, sırtın alt kısmından başlayıp karna yayılan ve karında sertleşmenin eşlik ettiği, daha uzun süren (30-60 saniye), düzenli aralıklarla gelen, dinlenmekle geçmeyen, aralıkları ve şiddeti giderek artan kasılmalara bırakır.
5 haftalık gebelikte gaz sancısı, ishal, mide yanması, mide bulantısı, mide ağrısı yaşanır mı? Gebelikte artan progesteron hormonu vücuttaki düz kasların gevşemesine ve besinlerin daha yavaş sindirilmesine neden olur. Buna bağlı gaz sancısı, şişkinlik, kabızlık gibi şikayetler sık görülür.
Gebelikte karın ve kasık ağrıları çok sık karşılaşılan ve çok şiddetli ve sık olmadığı sürece sorun teşkil etmeyen sıkıntılardır. Ancak bu ağrıların beraberinde az ya da çok vajinal kanama veya pis kokulu akıntı geliyorsa mutlaka hiç vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri