- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki küçük taş izleri hafif kusur olarak değerlendirilir ve muayeneden geçebilir. Ancak, taş/cisim çarpması nedeniyle oluşan sürücünün önündeki taş izinden büyük, hasar ve çatlaklar ağır kusurdur.
Sürücünün görüşünü engelleyen cam hasarları muayeneden geçemeyecek. | Facebook.
Oluşan çatlakların hemen tamir edilmesi gerekir. Otomobil ön cam çatlak durdurma ile onarılmadığında sürücünün görüş alanı sınırlandırılır. Kaza gibi çok büyük sorunlara neden olmamak için hemen çaresine bakılmalıdır. Sert veya köşesi sivri maddelerin çarpması çatlağı oluşturur.
Ön camda cam filmi bulunması veya diğer camlarda geçirgenliği düşük cam filmlerinin kullanılmasıyla geçersiz bir muayene raporu alınabilir. Böyle bir durumda ise 30 günlük süre zarfında cam filmlerin çıkarılması ya da değiştirilmesi sonrasında tekrar muayeneye girilebilir.
Havalı Frenler, Mekanik Freni Sistemi, Kontrol bağlantı Uçları, Frenlerin Serbestliği, Yay Kurmalı El Fren Sistemi, Direksiyon, Görüş alanı, Dikiz Aynası, Camlar, Aydınlatma, Kısa Huzmeli Far, Park Lambası, Geri Vites Lambası, Dörtlü İkaz Sistemi, Elektrik Kabloları: Hafif Kusurlu Sayılır.
İlgili 35 soru bulundu
Kusurlu frenler, eksik veya çalışmayan emniyet kemerleri, ön cam çatlağı, arızalı silecek suyu pompası, elektrik aksamı ve kalorifer sistemindeki arıza, şase ve kaporta çürükleri gibi nedenlerle araçlar "emniyetsiz" veya "ağır kusurlu" sayıldığından muayeneden geçemiyor.
araç muayenesinde hafif kusur olarak değerlendirilir.
1 numara cam filminde görüş durumu %85'dir. Bundan dolayı hiçbir ceza ve yasak durumuyla karşılaşmadan rahatlıkla araçlarda kullanılabilir.
Sıklıkla tercih edilen cam filmi numarası ikidir. Diğerlerine göre daha az mat görünürde olan 2 numara filmin kullanımı oldukça rahattır. Arabanın ön, arka ve yan camlarında olmak üzere pek çok alanda 2 numara film tercih edilebilir. Cam film, aracın cam yanlarına hiçbir şekilde zarar vermez.
Geçirgenliği ya da numarası farketmeksizin ön camda cam filmi olan araçlar kesinlikle muayeneden geçemezler. Diğer camlara geçirgenliği %70'ten düşük filmler yani 1 ve 2 numaradan yüksek olan filmleri takmak da aracınızın muayeneden geçmesine engel olur.
- Ön cam üzerindeki camın bütünlüğünü bozmayan sürücünün görüş alanındaki her türlü çatlaklar ve kırıklar ağır kusur olarak değerlendirilir.
Camda herhangi bir sebepten ötürü meydana gelen çatlaklar nedeni ile tüm camın değiştirilmesine gerek yok. Çatlakların arasında meydana gelen havanın alınması ile bu boşluk solüsyonla dolduruluyor ve bunun ardından ışık dalgası ile kurutulup araç camında oluşan çatlaklar gideriliyor.
Çatlak Cam Tamiri Fiyatı
Camın kalitesi ve çatlak tamiri yapılacak alanın fiziki durumuna göre fiyat aralığı da değişmektedir. Genel olarak yapılan tamiratların fiyat ortalaması 80 TL ile 400 TL arasındadır.
Arka cam ve ön cam değişimi kasko sigortasından kolaylıkla yapılabilmektedir. Cam değişimi işleminin yapılabilmesi için gerekli olan bazı belgeler bulunmaktadır. Söz konusu belgelerin sigorta şirketine iletilmesi ile cam değişimi yapılabilmektedir.
Evet, çatlak cam tamir edilebilir ama bunun belli şartları bulunduğunu da ifade etmek gerekmektedir. Araç camında çatlak oluşması durumunda hemen çatlak kısım kapatılmalı ve tamiri için uzman birine başvurmalı. Bunun yanında kişi kendisi de çatlak olan kısımları tamir için tamir kitleri alabilir.
Ön cama ya da sürücünün sol ve sağ tarafında kalan ön camlara renkli cam filmi uygulanması yasaktır. Ancak herhangi bir renk bulunmayan şeffaf cam filmi bu camlara takılabilir.
Çatlak ön cama film çekilir mi? 1.3- Araç ön emniyet camına hiçbir şekilde cam filmi uygulaması yapılamaz.
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her araç filmi için ceza bulunmamaktadır. Cam filmi konusunda Avrupa Birliği standartları esas alınmaktadır. Buna göre; arka camlar için film serbestken, ön camlarda kullanımı yasaktır ve kullanan araç TÜVTÜRK tarafından ağır kusurlu olarak sayılmaktadır.
Yasal olarak araçlarda kullanılabilen cam filmi oranı, aracın ön camı için %75, arka camı için ise %70'tir. Bu oranlar dışında cam filmi kullanmak da yasaktır ve trafik cezası ile karşılaşabilirsiniz. Cam filminin yasaklanmasının sebebi, trafik kazalarını önlemektir.
Kimi süs, kimi güvenlik, kimisi de sağlık problemleri nedeniyle araçlarına cam filmi taktırıyordu. Ancak bu işlemi yaptıran araç sahiplerine, trafik kurallarına uygun olmadığı gerekçesiyle cezai yaptırımlar uygulanıyordu. Bugün yürürlüğe giren yönetmelikle birlikte, artık araçlara cam filmi takmak serbest hale geldi.
2 Numara Cam Filmi
Bunu hesaba katarsak camın toplam ışık geçirgenliğinin en %70 olması gerektiği sonucuna varabiliriz. Aksi takdirde ön camda sürücünün görüş problemi yaşaması olasıdır. 2 numara cam filmi için ışık geçirgenliği oranına baktığımızda ise bunun %70 ve %75 arasında değişiklik gösterdiğini görebiliriz.
Güneş geçirmeyen cam filmi hem UV ışınlarının zararlı etkilerinin önlenmesi hem de güneşli havalarda sürüş güvenliğinin de sağlanması açısından faydalı özelliklere sahiptir. Ancak gündüz her ne kadar faydalı özellikler sunsa da geceleri koyu tonlar nedeniyle görüşün engellenmesine neden olabilir.
Ön camı filmi olan araçlar muayenelerde ağır kusurlu sayılırlar ve muayeneden geçemezler. Cam filmi numaraları içinde 4 numara filmin tamamen yasaklanmasının nedeni 4 numaranın camları tamamen karartması ve görüşü engellemesidir. 4 numara film sadece ön camlarda değil yan ve arka camlarda da yasaklanmıştır.
2. Ön cam bütünlüğünü bozan etiket, resim, çıkartma, yazı, boya vs. varsa mutlaka silinmeli. Aksi halde araç, 2017 TÜVTÜRK muayenesinden geçemeyecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri