Başlarda ülkemizde devlet tarafından ücretsiz yapılan araç muayene hizmeti, 2009 yılından itibaren TÜVTÜRK ortak şirketi tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Ayrıca TÜVTÜRK, Alman Tüv Süd, Doğuş Holding ve Akfen'in ortak girişimi olarak 2007 yılında kuruldu.
Tüvtürk Sahibi Kim? İlk başlarda devlet tarafından ücretsiz olarak yapılan muayene 2004 yılından beri Tüvtürk şirketi adı altında ücret karşılığında yapılmaktadır. Tüvtürk, Doğuş Grubu ve Alman Tüv Süd Grubu'nun ortak şirketidir.
Ücretsiz muayene tekrarları ve tespitlerle birlikte muayene sayısı 17 milyona erişmektedir. TÜVTÜRK'ün tüm faaliyet alanı Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından düzenlenmekte ve operasyonları yine aynı Bakanlığın denetiminde yürütülmektedir.
Kasım 2004'te yapılan araç muayene istasyonlarının özelleştirilmesine ilişkin ihaleyi konsorsiyum, toplam 613.5 milyon dolar bedelle kazanmıştı.
Araç Muayene Ücretleri Neye Göre Belirleniyor? Araç muayene fiyat listesi, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından belirleniyor. Ödenmesi gereken tutar ise araç tiplerine göre farklılık gösteriyor.
İlgili 31 soru bulundu
TÜVTÜRK muayene randevusunu iptal etmeden randevuya gidilmemesi tehlikelidir. Eğer bir kişi 3 kez randevu alıp iptal etmeden muayene istasyonuna gitmezse bir daha o sene içerisinde araç muayene randevusu alamaz ve aracını muayene ettiremez.
Artış ile birlikte traktör, motosiklet ve motorlu bisiklet için muayene ücreti 575,84 TL, otomobil, minibüs, kamyonet, özel taşıt, arazi taşıtı, römork, yarı römork muayene ücreti 1.130,44 TL ve otobüs, kamyon, çekici, tanker muayene ücreti ise 1.528,10 TL olarak belirlenmiştir.
TÜVTÜRK Kamu Kuruluşu Mu? Başlarda ülkemizde devlet tarafından ücretsiz yapılan araç muayene hizmeti, 2009 yılından itibaren TÜVTÜRK ortak şirketi tarafından belirli bir ücret karşılığında yapılıyor. Ayrıca TÜVTÜRK, Alman Tüv Süd, Doğuş Holding ve Akfen'in ortak girişimi olarak 2007 yılında kuruldu.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), yargı süreci nedeniyle bir türlü satışı tamamlanamayan araç muayene istasyonlarını, 2.5 yıl sonra, ihaleyi kazanan Afken-Doğuş-TüvSüd Ortak Girişim Grubu'na (TÜVTURK) devretti.
Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römorklar için daha önce 342,2 TL olan muayene ücreti KDV dahil 372,88 TL'ye yükseldi. Vatandaş, traktör (römorklu ve römorksuz), motosiklet ve motorlu bisikletler için ise KDV dahil 189,98 TL ödeyecek.
TÜVTURK İstanbul, Doğuş, Akfen ve TÜV gruplarının ortak kontrolündedir.
tescile bağlı araçların muayenelerini yapmak ve yaptırmak, muayene istasyonlarını denetlemek” Ulaştırma Bakanlığı'nın görev ve yetkisi altında bırakılmaktadır.
2017 yılında operasyona başlayan 3 yeni istasyonla birlikte TÜVTÜRK 207 sabit, 76 gezici, 5 motosiklet ve 21 ilde faaliyet gösteren 16 gezici traktör istasyonuyla Türkiye'nin 81 ilinde hizmet vermektedir.
Her bir ücretli muayene için bir muayene tekrarı hakkı vardır. Ancak; süresi içinde muayene tekrarı yapılmayan araçlar, muayene tekrarı hakkını kullanan araçlar ile 2918 sayılı kanunun 34'üncü maddesi kapsamında üzerinde değişiklik (tadilat) yapılan araçlar, yeniden muayene edilir ve muayene ücreti tam olarak alınır.
TÜV, Almanca Technischer Überwachungsverein'in kısaltmasıdır; bu, Teknik Muayene Derneği anlamına gelir.
Araç muayene teknisyeni olmak için, Endüstri Meslek Liselerinin, Motor, Tesviye, Makine bölümleri ile Teknik Liselerin ilgili bölümlerinden mezun olma şartı bulunmaktadır. İki yıllık eğitim veren Meslek Yüksek Okullarının Otomotiv Teknolojisi ve Makine bölümlerinden mezun olarak da mesleğe adım atmak mümkündür.
Araç muayene randevuları ücretsiz
Araç muayenesi ile ilgili randevular TÜVTÜRK'ün 0850 222 88 88 numaralı Çağrı Merkezi'nden ve "www.tuvturk.com.tr" internet sitesinden ücretsiz olarak alınıyor.
TÜV SÜD Grubu
Münih – Almanya merkezli olan kuruluş dünya çapında 1000'den fazla noktada faaliyet gösteriyor. 24.000'den fazla disiplinlerarası uzmandan oluşan ekibiyle TÜV SÜD, yıllık 2,3 milyar Euro gelir elde ediyor.
Yeni düzenlemeye göre, araç muayenesini 1 yıl geciktirmiş bir otomobil sahibi, 205,08 TL gecikme cezası yerine yaklaşık 14,36 TL ödeyecek. 5 yıl muayeneye gelmeyen bir ticari aracın ödeyeceği gecikme bedeli ise 1.062,71 TL yerine 74,68 TL olacak.
Bu kapsamda: Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Bedeli K.D.V. Dahil 180 TL (115 TL Bakanlık Payı, 65 TL İstasyon Payı) Egzoz Gazı Emisyon Ölçüm Yetki Belgesi Bedeli 18.500TL 1/1/2023 itibari ile istasyonların ellerinde bulunan ölçüm kotaları yeni ücrete göre otomatik olarak hesaplanacaktır.
Yasal düzenleme, araç muayene gecikme ücretleri için yürürlüğe girdiği tarih olan 12.03.2023 tarihinden itibaren 30/09/2023 günü mesai bitimine kadar geçerli olacaktır. Kanun çıktıktan sonra muayene süresi dolan araçlar, geciktikleri takdirde, her ay için yüzde 5 ceza ödemeye devam edecektir.
Muayene geçerlilik tarihi geçmiş ve muayenesi yaptırılmamış araç sürücüleri 951 TL idari para cezası alırlar. Bu ceza, araç muayenesinin 7 gün içinde yaptırılması halinde 713,25 TL olarak ödenir.
Muayene tekrarı süresi ne zamana kadar geçerlidir? Muayenesi yapılan araçlar muayeneden geçemedikleri takdirde kendilerine 1 aylık süre tanınmaktadır. Aracın 1 aylık süre içerisinde eksikliklerini tamamlayıp gelmesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri