Düz zemin üzerine serilen kabanınızı jiletinizi kullanarak tıraşlayabilirsiniz. Bunun için de jileti eğik biçimde tutmanız, tüylenen kısma yavaş yavaş, sürtme işlemiyle uygulama yapmanız gerekmektedir. Hızlı ve ani hareketler yerine nazik ilerlemek, kabanınızın zarar görmeden temizlenmesini sağlayacaktır.
Bu sorunu çözmek için özel ürünler ve aletler kullanmak mümkündür. Bu ürünler arasında tüy toplayıcı, tüy fırçaları ve yapışkanlı silgiler yer alır. Tüy toplayıcılar, kıyafetlerin yüzeyindeki tüyleri ve lifleri toplamak için kullanılan özel bir alettir.
KURUTMA MAKİNESİ
Çamaşır kurutma makinelerinin tamamı tüy toplama özelliğine sahiptir. Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Nemli bir bulaşık süngeri de tüylenen kıyafetlerin temizlenmesini sağlayabilir. Yeni ya da temiz bir bulaşık süngerini ıslatın ve fazla suyundan kurtulmak için iyice sıkın. Daha sonra süngerin sert tarafını tüylenen giysinizin üzerinde yavaşça sürterek tüyleri temizleyin.
Kazakların tüylenen kısımlarının düzeltilmesinde makasla temizleme metodu tercih edilebilir. Makas yardımıyla kazak tüylenmesine çözüm üretilirken keskin bir makas kullanmanız önerilir. Temizlik gereçlerinden olduğu bilinen tüy toplayıcılar da kazakların tüylerinden arındırılmasında rahatlıkla kullanılır.
İlgili 28 soru bulundu
- Koli Bandı Kullanımı: Kazakların tüylenen kısımlarını koli bandı ile çekerek eski görünümlerine kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. - Jilet Kullanımı: Keskin bir jilet kullanarak kazak tüylenmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bunun için jileti, tüylerin üzerinden eğik açı ile geçirmeniz yeterli olacaktır.
Tüy temizleme rulosu kullanımı tüylenen kaşe paltolar için en pratik temizleme tekniğidir. Rulonun yapışkan özelliği sayesinde montun tüylü bölgeleri rulonun içinde toplanacaktır. Tüylenen giysilerinizi temizlemek için tasarlanmış ekipmanlardan da yararlanabilirsiniz.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Özellikle temizleme sırasında kabanın düz bir zeminde olması önemlidir. Yavaş şekilde ve jileti eğik tutarak temizleme yapabilirsiniz. Yumuşak uçlu temizleme fırçaları da tüylenmeyi gidermede etkili bir yöntemdir. Fırça yardımıyla kumaşı nazikçe fırçalayabilir, kumaşın üzerinde biriken tüyleri temizleyebilirsiniz.
Tüylenme riski fazla olan pamuklu giysileri nemli bırakmak. Yıkama esnasında gereğinden az deterjan koyarak sudaki kayganlık oranını azaltmak. Triko ya da yünlü giysileri çitileyerek ya da çamaşır makinesinde yıkamak ve sıkma işlemi yapmak. Tüylenme eğilimi olan giysilere yüksek devirde sıkma işlemi uygulamak.
Pelüş oyuncak temizliğinde tavsiye edilen bir diğer yöntem elde yıkama. Sabunlu ılık suyla yıkayarak büyük oranda hijyen sağlayabilirsiniz. Bu yöntemi uygularken alerjiye sebep olmayacak sabunları kullanmaya dikkat edebilirsiniz. Ayrıca bebek şampuanları da temizlik için elverişli bir seçenek olarak öne çıkıyor.
Fön makinesinin hava üflediği yeri montunuzun herhangi bir koluna sokun. Soğuk hava ayarında makinenizi çalıştırın. O esnada tahta kaşık veya oklava gibi ince çubuk yardımıyla montunuzu dövün. Bu işlem sonrası montunuzun içindeki pamukların eşit şekilde dağıldığı ve montunuzun eski haline döndüğünü göreceksiniz.
Bu aşamada mont temizleme işlemi için yumuşak türden temizleyiciler kullanmak işe yarayabilir. Mont temizleme işlemi farklı yollarla yapılabilir. Örneğin evde normal makinede su ve deterjanla yıkanmasının yanı sıra mont kuru temizleme işlemine de gidilebilir. Kuru temizleme bazı türden montlar için daha uygun olabilir.
Montun üzerindeki lekeleri öncelikle su ve sabunla temizlemek için bez kullanın. Ancak bazı lekeler için özel leke çıkarıcılar gerekebilir. Montu yıkamak için , öncelikle montun etiketinde yer alan yıkama talimatlarına dikkat edin. Genellikle kaz tüyü montlar, 30 derece sıcaklıkta yumuşak bir deterjan ile yıkanmalıdır.
Çamaşırlarda sirke kullanmak , sert kimyasallar olmadan çamaşırları beyazlatır, parlatır, kokuları azaltır ve yumuşatır. Sirke kolay bulunur ve hem standart hem de yüksek verimli çamaşır makinelerinde güvenle kullanılabilir. Çamaşır için sirke alırken damıtılmış beyaz sirkeyi tercih edin.
Tüylenme ihtimalini en aza indirmek için giysilerinizi Kuru Temizleme yönteminden yararlanarak temizletmek en pratik çözüm olacaktır.
Neden. Çamaşır makinesinde aşırı köpük oluşmasının nedeni aşırı deterjan kullanılmasıdır; Çok fazla deterjan eklemek gerçekten sebebidir (Deterjanın aşırı miktarda). Çok fazla deterjan eklenmesi ve düşük sıcaklıkta düzenli yıkama nedeniyle makinede deterjan tozu kalıntısı birikmesine neden olur.
Yıkanmasına rağmen hala kıyafetlerinizde kedi, köpek tüyü kalıyorsa tek yapmanız gereken makine durulama yaparken yarım su bardağı beyaz sirke dökmek. Çamaşırlarınız makineden istediğiniz temizlikte çıkmıyorsa bunun sebeplerinden biri de kalıntıların makinenin performansını düşürmesi ve kirli kalmasına sebep olması.
◾Koli bandı ve jiletleme dışında giysilerdeki tüylenmeyi temizlemek için özel ürünler satılmaktadır. Tüy temizleme aleti, kazak tüyü alma makinesi, kazak tüy ve tiftik temizleme aleti adıyla satılan ürünlerden birini temin ederek giysilerinizin eski görüntüsünden kurtulabilirsiniz.
Elde Yıkama
Sıcak su kullanımının tavsiye edilmediği bu yöntemde, yıkama şekliniz de oldukça önemlidir. Kaşe kabanınızı elde yıkarken elinize bir mikrofiber bez alarak silmek suretiyle işlem yapabilirsiniz. Yıkama esnasında kumaşa zarar vermeyecek bir deterjan seçerek gerekli hijyeni ve temizliği sağlamanız mümkündür.
Kabanların ısıya dikkat ederek, doğru ısıda yıkanması önerilmektedir. Bundan ötürü kaşe kabanların çamaşır makinesine atıldığında çok yüksek su sıcaklığı kullanılmaması gerekmektedir. Eğer kaşe kabanları yüksek sıcaklıklarla yıkarsanız, o zaman kaban kumaşının zarar görmesine neden olabilirsiniz.
Yıkama makinesi ayarları: Montu yıkamak için önden yüklemeli bir yıkama makinesi kullanılmalıdır. Düşük sıcaklıkta (30-40°C) ve hassas/devirli programda yıkanmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri