Tedavide eğer hirsütizme yol açan bir hormon bozukluğu var ise bunun tedavisi Endokrinoloji doktoru tarafından düzenlenir.
Tüm iç salgı bezlerinin yer aldığı sistem ise endokrin sistemidir. Salgılanan hormonların büyüme, gelişme, üreme, dışarıya verilen tepkileri kontrol altına almak gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır. Salgı bezlerinin doğru ve düzgün çalışmaması ile ortaya çıkan hastalıklarla ilgilenen birim dalı ise endokrinolojidir.
Androjen yani erkeklik hormonuna duyarlı bu kıllar, söz konusu hormonun baskın hale gelmesi sonucu kadınlarda erkek tipi kıllanmaya yol açmaktadır. “Hirsutizm” olarak adlandırılan ve kadınlara özgü olan bu hastalık androjen hakimiyetinin başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.
Aşırı Tüylenme (Hirsutizm) Tedavisi
Tedavide epilasyon, traş, ağda, lazer, elektroliz gibi kişisel bakım yöntemleri yanı sıra ilaçlar kullanılır. En iyi yanıt her iki tedavi yöntem birlikte kullanıldığında alınır. Tedavide kullanılan ilaçlar doğum kontrol haplarını ve anti-adrojen ilaçları içerir.
Hormon Testi İçin Hangi Bölüme Gidilir? Hormon testi için endokrinoloji bölümü doktorlarından randevu alınır. Hormonlarla ilgili sorunlar uzmanlık açısından endokrinoloji bölümü ile ilgilidir.
İlgili 22 soru bulundu
Ancak, tüylenmede artış hormonal bir bozukluğun, endokrin hastalığın ilk belirtisi olabilir. Eğer yukarıda belirtilen şekilde yüzde, sırtta, bacak içlerinde, göğüs üzerinde artan tüylenme söz konusu ise endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Günümüzde sağlık alanında çok sık uygulanan testlerin başında gelen hormon testleri, hem özel hastanelerde hem devlet hastanelerinde hem de özel kliniklerde yapılan testlerdir.
Aşırı tüylenme tanısı fizik muayene bulgusuna göre konulur. Kılın kalınlığı, rengi ve kıllanma bölgesine göre hekimin puanladığı Ferriman –Gallwey skorlama sistemi halen tanıda kullanılan yaklaşımdır. Erkeksi kıllanma bölgelerinde kılın kalınlığına göre muayene eden hekim tarafından skorlama yapılır.
Çenede tüylenme neden olur? Hormonal denge çene kıllanması noktasında büyük bir önem taşımaktadır. Östrojen hormonunun azalması durumu karşısında çenede tüy oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durum karşısında tüylenmeye karşı önlemler almakla beraber uzmanlar ile görüşmek de oldukça fayda sağlayacaktır.
Merhabalar, göbek bölgesinde tüylenme hamilelik döneminde görülebildiği gibi diğer bazı hormon düzensizlikleri sonucu ve/veya genetik nedenlerle de oluşabilir. Eğer kişide hormonal bir rahatsızlık yoksa, tüm diğer vücut bölgelerinde olduğu gibi göbek bölgesindeki tüylerden de lazer epilasyon ile kurtulmak mümkündür.
Hormon bozukluğu tedavi edilmezse tüylenme iyice ilerler. Adet düzensizliği giderilmediği takdirde ileride yumurtlama fonksiyonlarının sağlıksız olmasına, aşırı kilo alımına neden olabilir. Hormonal dengesizlik kişinin beden sağlığını bozduğu gibi ruhsal dengesini tabii ki sarsar.
Yasemin Yakut. Doğum kontrol haplarının tüylenme yaptığına dair şehir efsaneleri vardır. Ancak bu efsanelerin aksine yeni jenerasyon doğum kontrol hapları tüylenme yapmadığı gibi, tüylenmeyi azaltmak için kullanılmaktadır.
Kilo vermek, insülin direncini azaltmakta ve azalan direnç neticesinde kandaki insülin seviyeleri azalmaktadır. Bu da androjen seviyelerini düşürerek tüylenmeyi azaltabilmektedir.
Kan sayımı, biyokimya, hormon testleri, bulaşıcı hastalıklara yönelik testler, vitamin ve mineral düzeylerine yönelik testler gibi çeşitli kan tahlilleri aile hekimliği tarafından yapılabilir.
Hormon testi fiyatı hastane ve laboratuarlarda 100 TL – 250 TL arasında değişkenlik göstermektedir.
Nasıl Anlaşılır? Hormon bozukluğu belirtileri arasında ishal, kabızlık, kilo kaybı, kilo alma, soğuk ve sıcak hassasiyeti, depresyon ve kaslarda zayıflık şeklinde ortaya çıkabilir. Genel hormon bozukluğu belirtileri yanında vücutta 50'den fazla hormon oluştuğundan farklı semptomlar da görülebilir.
Merhabalar, çene altındaki kıllara lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine (göz kapağı dışında) uygulanabilir. Buz Lazer etkili ve kalıcı sonuçlara sahip yenilikçi bir sistemdir.
Ağda yapmak: Evde veya güzellik merkezinde uygulanabilecek bu yöntemde ağda bıyık veya çene gibi bölgelere sürülür. Sonrasında ise hızla tüylerin uzama yönünün aksine çekilerek tüyleri kökünden alması sağlanır. Ağda yöntemi acısıyla meşhur olsa da uzun süre pürüzsüz bir his sağlar.
Genelde erkeklerde gelişir, ara sıra kadınlarda da olabilir. Vellus kılı zaten çocuklukta bölgede mevcut olmasına rağmen, göğüs kılı terminal saçtır. Ergenliğe bağlı olarak yükselen androjen seviyelerinin bir etkisi olarak gelişir. Baş kıllarından farklı olarak, ikincil bir cinsel özelliktir.
Erkek tipi tüylenmelerde genellikle tüylenmeye eşlik eden sivilce, kilo artışı, adet düzensizliği gibi ek sorunlarda olabilir. Bunun tanısını koymak için öncelikle kadın doğum uzman muayenesi, bazen hastalar bu şikayeleri sebebiyle lazere gidip lazerden tedavi alamayınca, cildiye uzmanına da giderler.
Yüzünüzdeki tüylerden kalıcı olarak kurtulmak istiyorsanız seçeceğiniz en etkili yöntem lazer epilasyon olacaktır. Yüze lazer epilasyon, kısa sürer, büyük bir acı ve ağrıya neden olmaz. Uygulama öncesinde yüz bölgesindeki tüyler kısaltılır, uygulama bölgesine jel sürülür ve uygulamaya başlanır.
Hormon bozukluğu belirtileri
Genel belirtiler, adet düzensizliği (sık ya da seyrek kanama olabilir), adet dışı kanama, tüylenmede artış, sivilcelenme, ödem ve buna bağlı kilo değişimi olabilir. Tiroit hormonları da üreme fonksiyonlarını etkiler; bozukluğunda hipo ya da hipertiroidizm bulguları olabilir.
Standart olarak bütün hormon testleri aç karnına yapılmaktadır ama örnek olarak prolaktin baktırmak gerekiyorsa yine adetle alakalı olduğu için adetin belirli zamanlarında bu testin yaptırılması gerekmektedir. Bu teste özel olarak bir gün önce cinsel ilişki yaşanmaması ve meme başı uyarısının olmaması gerekmektedir.
Hormon Testleri
Adetin 2. veya 3. günü FSH, LH, E2, PRL, TSH istenir. Gerekiyorsa yumurtalık rezervinin tayini için daha ileri testler olan İnhibin, AMH'de istenebilir.
Hormon testleri sıklıkla endokrin sistemini ilgilendiren çeşitli hastalıkların tanı ve tedavi takibi ile bazı kronik hastalıkların seyri esnasında hormonlardaki değişimlerin değerlendirilmesi amacıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri