Kıyafetteki Tüylenme Sorununu Nasıl Çözebilirsiniz? Kıyafetlerdeki tüylenme sorunu birçok kişinin karşılaştığı bir problemdir. Özellikle yün, kaşmir ve angora gibi doğal kumaşlar tüylenmeye daha yatkındır. Tüylerin kıyafetlerde birikmesi, kötü bir görüntü oluşturmanın yanı sıra kıyafetlerin ömrünü de kısaltabilir.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Yıkandığı zaman çekme yapma özelliği düşük olsa da birçok modelde tüylenme görülebilmektedir.
Basitçe belirtilirse: kıyafetleriniz daha fazla sürtünme deneyimledikçe, daha fazla tüylenme ve yumru oluşur. Her hareket ettiğiniz, yürüdüğünüz ya da kıyafetlerinize dokunduğunuzda sürtünmeye sebep oluyorsunuz. Ek olarak, çamaşır ve kurutma makinelerinin çalkalaması da problemi ağırlaştırıyor.
Kumaşları çamaşır makinesinde ve yanlış programda yıkamak en çok yapılan hatalar arasında yer alır. Deterjan ya da temizleyiciyi çok veya az kullanmak da pamuklanma ve tüylenmeye neden olur. Yüksek devirde yıkama ve kurutma işlemi yapılmamalıdır.
İlgili 45 soru bulundu
Bu sorunu çözmek için özel ürünler ve aletler kullanmak mümkündür. Bu ürünler arasında tüy toplayıcı, tüy fırçaları ve yapışkanlı silgiler yer alır. Tüy toplayıcılar, kıyafetlerin yüzeyindeki tüyleri ve lifleri toplamak için kullanılan özel bir alettir.
Nemli bir bulaşık süngeri de tüylenen kıyafetlerin temizlenmesini sağlayabilir. Yeni ya da temiz bir bulaşık süngerini ıslatın ve fazla suyundan kurtulmak için iyice sıkın. Daha sonra süngerin sert tarafını tüylenen giysinizin üzerinde yavaşça sürterek tüyleri temizleyin.
“Tüylenme yapan kıyafetler nasıl temizlenir?” sorusunun akıllara gelen ilk cevabı olan tüy toplama rulosu, tüyleri ve tüy benzeri parçaları kolayca toplamanın en pratik yoludur. Kıyafetini düz bir yüzeye yayman, tüy toplama rulosunu kullanarak tüyleri temizlemen için yeterli olacaktır.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Şardonlu Kumaş Tüylenme Yapar mı? Şardonlama işlemi, tüylenme eşiğini artırabilir.
%100 Pamuk kumaş tüylenir mi? %100 pamuklu kumaşta tüylenme yaşanabilir. Fazla kullanılan, fazla yıkanan pamuklu kumaşta daha fazla tüylenme görülebilir.
Akrilik kumaş tüylenir mi sorusu da yıkama şekliyle ilişkilidir. Yapısal olarak uymayan kıyafetlerle yıkanırsa tüylenme gibi problemlerle karşılaşılabilir.
Kaşe kumaş kış aylarında sıklıkla tercih edilen bir kumaştır. Kalın yapısından dolayı sıcak tutar. Yumuşak tok bir yapıya sahiptir. Tüylenme yapmaz makinede 30 derecede yıkanabilir .
Tüylenmeyen bir kumaş olan keten aynı zamanda ısıya da dayanıklıdır. Hava almasıyla rahat bir kullanım sunan keten kumaştan yapılan pantolon, elbise gibi ürünler genellikle yaz aylarında tercih edilir. Yumuşak yapısıyla da rahat bir giyim sunan keten kumaşlar uzun ömürlüdür.
Doğal bir elyaftır. Dört mevsim kullanıma uygun olan keten kumaş, irili gözeneklere sahip olduğu için hava alımını kolaylaştırır. Bu yüzden daha sık yaz aylarında tercih edilmektedir. Keten kumaşının tüy toplamayan, pürüzsüz ve yumuşak yapısı vardır.
Tüylenmiş Alanları Jilet veya Tıraş Makinesiyle Temizleyin: Tüylenmiş bölgeleri nazikçe jilet veya tıraş makinesiyle tıraş ederek görünümünü düzeltebilirsiniz. Yüzeyleri Temizleyin: Tüylenmiş kadın eşofman modelini ters çevirin ve yumuşak bir fırça veya tüy toplama makinesi kullanarak yüzeydeki tüyleri temizleyin.
Sentetik lifler de tüylenmeye neden olur. Kıyafetlerin sıkça yıkanması, yanlış yıkama talimatlarının uygulanması, aşırı sıcak suda yıkanması, sert malzemelerle bir arada yıkama yapılması başka tüylenme nedenleri arasındadır. Kazak ve kabanların yüksek ısıda kurulması da tüylenmeye yol açar.
Tüylenme sorunu ile karşılaşmak istemeyen kullanıcıların çamaşırları makinede yıkamadan önce ters çevirmeleri önerilir. Ters çevrilerek yıkanan kazakların çevrilmeden yıkamaya kıyasla daha az tüylendiği görülür.
Kıyafetlerin kullanım ömrünü kısaltan tüylenme ve boncuklanma, örme (kazak, hırka, penye vb.) ve dokuma kumaşlardan mamul ürünlerin (pantolon, ceket, döşemelik kumaşlar vb.) en fazla sürtünmeye maruz kalan bölgelerinde meydana gelmektedir.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
- Koli Bandı Kullanımı: Kazakların tüylenen kısımlarını koli bandı ile çekerek eski görünümlerine kavuşmalarını sağlayabilirsiniz. - Jilet Kullanımı: Keskin bir jilet kullanarak kazak tüylenmelerinin önüne geçebilirsiniz. Bunun için jileti, tüylerin üzerinden eğik açı ile geçirmeniz yeterli olacaktır.
Pantolon, etek ya da kazak olsun, bazı kıyafetler tüylenmeye, pamuklanmaya çok müsaittir ve bu durum oldukça rahatsız edicidir. Giysilerdeki tüylerin temizlenmesi için yaygın olarak kullanılan bir yöntem “jiletleme” dir. Giysi, düz bir zemine konularak dikkatlice jiletlenir ve bu şekilde tüylenme temizlenir.
Kabanların tüylenmesi de lif-lif sürtünmesiyle doğrudan ilişkilendirilmektedir. Kaban üzerinde kullanılan liflerin uzunluğu, eğilmeye olan dayanımı da bu seçenekler içerisindedir. Ancak kabanlar tüylendiğinde temizlenmesi de mümkündür.
Giysinizi sert ve düz bir zemine yatırın. Elinizle giysinin temizlenecek kısımlarını gerdirerek yukarıdan aşağı doğru jiletleyin. ◾İkinci yöntem koli bandı kullanmaktır. Kaliteli ve güçlü yapışkanı olan koli bandını yapıştırıp çekerek giysinizdeki tüylerin büyük kısmını temizleyebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri