Türkçe bir kelime olan tuyug, “şarkı söyleme, övme, kapalı ve cinaslı söz söyleme” anlamındadır. Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir.
Halk şiirinde 11′li kalıpla söylenen mani biçimindeki şiirlere de tuyuğ denir.
Tuyuğ, klâsik Türk edebiyatında aruz ölçüsüyle yazılan dört dizelik bir nazım biçimidir.
Anadolu'da yazılan ilk tuyuğ örnekleri Kadı Burhaneddin ve Seyyid Nesimi tarafından yazılmıştır. Nesimi Divan edebiyatına 350'den fazla tuyuğ bırakmıştır. Kadı Burhaneddin tuyuğlarında cinaslı kafiyeyi çok fazla kullanmıştır. Her iki şair de tuyuğ edebiyatının önemli temsilcilerindendir.
Türk şiirindeki 11'li hece ölçüsüyle yazılan ve mahlas bulunmayan mâni ile benzerlik gösterir. Tuyuğ nazım biçimi, daha çok Azeri ve Çağatay sahasında kullanılır. Rubai nazım biçimindeki konular tuyuğ nazım biçiminde de işlenir. Bu konular tasavvuf, felsefe, aşk, ölüm gibi konulardır.
İlgili 31 soru bulundu
Tuyuğ Türklerin,Rubai İranlılarındır. Tuyuğda aruzun tek bir kalıbı kullanılır. Rubaide farklı kalıplar kullanılır. Tuyuğda genelde cinaslı kafiye, Rubaide ise tam ve zengin kafiye kullanılır.
arap ve iran edebiyatında görülmeyen, yalnız türk edebiyatında kullanılan bir nazım şeklinin adıdır. tuyuğ halk şiirindeki maninin diva şiirindeki karşılığı gibidir. tuyuğda manilerin cinaslı kafiyeleri korunduğu gibi, 11'li hece vezni de aruzun "fa i la tün - fa i la tün - fa i lün" kalıbına uymaktadır.
Tuyug, Türk halk edebiyatı ürünü olan maninin ruba'i şeklini almış halidir. Aruzun kısa “Fâ'ilâtün, fâ'ilâtün, fâ'ilün” kalıbıyla yazılır ve 11'li hece vezni kullanılır. Kafiyeleri ise cinaslı kelimelerden seçilir. Çoğunlukla Çağatay ve Azeri edebiyatında görülür.
Tuyuğ şeklini Divan edebiyatına getiren Kadı Burhaneddin olmuştur.
M. Fuad Köprülü'ye göre Oğuz Türkleri'nin Azerbaycan, Doğu Anadolu ve Irak'a yerleşmesiyle dört mısralık halk şiiri bu bölgede "fehleviyyât" adıyla ve aruzla yazılan, bestelenip söylenen rubâîlerden etkilenip tuyuğ şekline dönüşmüştür.
Kafiye düzeni (manide de aynıdır) aaxa veya aaaa biçimindedir. Genelde Tuyuğlarda cinaslı kafiye kullanımı vardır. Tuyuğda da, aynı mani ile rubaide olduğu gibi önemli bir fikir verilmek istenir, bu nedenle Tuyuğ söylemesi zor olan şiirlerdendir. Tuyuğ, halk edebiyatındaki maninin karşılığı olarak bilinir.
İran edebiyatından Türk edebiyatına geçmiştir.
Genelde mahlassız şiirlerdir. Rubai İran edebiyatından Türk Edebiyatına geçmiştir. Rubai'nin en büyük şairi İranlı Ömer Hayyam (12. yüzyıl)'dır. Türk edebiyatının en usta şairleri Kara Fazlî, Azmizade Haleti, Nâbi ve son dönemde de Yahya Kemal'dir.
Musammat; ayrı bir nazım biçimi olmamakla birlikte bazı gazel ve kasidelerde uygulanan, dize ortasında da uyak bulunması temeline dayanan bir divan edebiyatı tekniğidir. Bu tekniğin kullanıldığı gazellere "musammat gazel" adı verilir.
Yalnızca Türk edebiyatında görülen Dîvân şiiri nazım şeklidir. Aruzun sadece Fâilâtün/Fâilâtün/Fâilün kalıbıyla yazılan tuyuğlar, dört mısradan oluşur ve Halk edebiyatındaki mânilerin Dîvân şiirindeki karşılığı kabul edilir. Bu nazım şekli daha çok Azerî ve Çağatay edebiyatlarında kullanılmıştır.
Rubai türünün en önemli temsilcilerinin başında İranlı şair Ömer Hayyam gelmektedir. Türk edebiyatında ise Nabi, Fuzuli, Haleti, Yahya Kemal gibi isimler bu türün temsilcileri arasında yer alır.
Şarkının ilk örneklerine, Divan edebiyatında, 11. yüzyılda rastlanır. Bu edebiyatta şarkı özellikle 18. yüzyılda, Lâle Devri'nde çok gelişmiştir. Divan edebiyatının en büyük şarkı şairi Nedim'dir.
Fars edebiyatında ortaya çıktıktan sonra Arap ve Türk edebiyatına geçen rubai, dört mısradan oluşan küçük nazım şeklidir. Özel aruz kalıplarıyla yazılan rubailerde genellikle birinci, ikinci ve dördüncü dize kafiyeli olur, üçüncü dize ise serbest bırakılır.
Kasîde: Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir.
Edebiyatta murabba yoğun olarak kullanılmaktadır. Dörder satırlık bendler ile yazılan şiirler için kullanılmıştır. Genellikle en kısa 4 ya da 5 en uzun ise 8 bendden oluşan nazım şekline murabba adı verilmektedir. Şiirlerin dörtlük ile yazılmasından dolayı murabba ismi verilir.
Filozof, matematikçi, astronom ve şair Ömer Hayyam, 1048 ve 1131 yılları arasında İran'da yaşadı. Başarıları arasında zamanın en hassas güneş takvimini oluşturması vardı ancak ölümünden çok sonra rubai olarak bilinen dörtlük şiirleriyle ünlendi.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
Hayyam, İran ve Doğu edebiyatında rubai türünün kurucusu oldu. Ömer Hayyam'ın rubaileri sonraki çağlara damgasını vuran eserlerden oldu ve Batı dillerine çevrildi. Ömer Hayyam, Doğu'nun yetiştirdiği en büyük bilginlerden kabul edildi.
1 Müveşşah, Arap edebiyatında çoğu kez bestelenip okunmak üzere çeşitli ölçülerle yazı- lan ve 4-10 kit'adan oluşan bir nazım biçimidir. Klasik Arap şiirinin tek uyağa dayanan kaside ilkesine karşı, Arap halk şiirinde bir tepki olarak ortaya çıkmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri