İki yıllık ön lisans programlarını bitirmiş olan ücretli öğretmen adayları da pedagojik formasyon eğitimi almışlarsa ücretli öğretmenlik başvurusu yapma hakkına sahip olur.
Görevlendirmelerde Eğitim Fakültesi mezunları her zaman önceliklidir. Yeterli sayıda Eğitim Fakültesi mezunu başvurusu olmaması durumunda ise Pedagojik Formasyon ve Tezsiz Yüksek Lisansı olanlar önceliklidir.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Sertifikası (33 kredilik), 5.4. İngilizce Öğretmenliği Sertifikası, 5.5. Lisans mezunu olmadan önce meslek yüksekokullarında öğrenim görenlerin bu sürede aldıkları Pedagojik Formasyon Belgesi, olmak üzere, adayların bu belgelerden herhangi birine sahip olmaları gerekmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Özel kurslarda öğretmenlik yapmak isteyenlerden daha önce aynı ilde başka bir özel öğretim kurumunda aynı alanda çalışmış kişilerden pedagojik formasyon belgesi istenmez.
Formasyon Eğitim Fakültesi mezunu olmayan kişilerin öğretmen olabilmesini sağlayan bir belgedir. Gerekli eğitimleri tamamlayan bireylere öğretmenlik hakkında teknik bilgiler verilir ve kişi öğretmenlik mesleğini yapmak için yetkinlik kazanır. Formasyon derslerinde kişilere öğretmenlik mesleğine uygun dersler verilir.
Pedagojik Formasyon dersleri, lisans eğitimi almakta olanlara 5. yarıyıldan başlayarak dört yarıyıl (2 yıl), lisans eğitimini tamamlayanlara iki yarıyıl (1 yıl) olacak şekilde bir bütün olarak uygulanır.
Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanı Burhanettin Dönmez: 'Formasyon kalktı, bundan sonra Öğretmenlik meslek bilgisi tezsiz yüksek lisans (ÖMB-TZYL) programları açılacak.
Kimler Ücretli Öğretmenlik Yapabilir? Açık öğretim fakültesi üzerinden mezun olmuş kişilerin formasyonları olmadan ücretli öğretmenlik başvurusu yapabilmeleri mümkün değildir.
Kariyer.net kullanıcılarının anket doldurarak paylaştığı maaş verilerine göre, Ücretli Öğretmen maaşı aylık ortalama 18.700 TL seviyesindedir. Paylaşılan en düşük Ücretli Öğretmen maaşı 17.000 TL iken, en yüksek ise 26.000 TL'dir. Gösterilen maaş verileri, aylık net maaşlardır.
2024 yılında, Ücretli Öğretmenlerin maaşlarına dair son veriler ışığında, aylık ortalama gelirin 11 bin 047 TL olduğunu görüyoruz. Bu rakam, en düşük maaşın 5 bin 523 TL olduğu ve en yüksek maaşın ise 22.092 TL'ye çıktığı bir aralığı temsil ediyor.
Ücretli öğretmen olma şartları
Fen- Edebiyat Fakülteleri'nin 4 yıllık lisans programından mezun olan herkes devlet okullarında öğretmenlik yapabilir. 2 yıllık ön lisans programlarından mezun olanlar ve pedagojik formasyon eğitimi alanlar da ücretli öğretmenlik yapmak için başvuru yapabiliyor.
Bu şartları yerine getiren ücretli öğretmen kadroya geçme hakkı kazanır. Ancak Eylül 2022'de yapılan son açıklamalara göre 5 yıllık ücretli öğretmen görevi süresini tamamlamış olan ve formasyon sertifikasını almış olan ücretli öğretmenlerin kadroya alınabileceği belirtilmiştir.
* Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programı harç ücreti (8200 TL) iki eşit taksitte (4100 TL + 4100 TL) dönem başlarında bankaya yatırılacaktır.
Son yıllarda en çok ücretli öğretmene ihtiyaç duyulan branş "Okul Öncesi Öğretmenliği"dir. Ücretli öğretmenlik kadrolarında en çok ihtiyaç duyulan branşlar şu şekildedir: Özel Eğitim Öğretmenliği.
Madde 7 - Öğretmen olarak atanacakların gerekli ve yeterli düzeyde genel kültür, özel alan eğitimi ve pedagojik formasyon almaları esastır. Bu eğitim süreçlerinden birini tamamlamamış ya da yeterli kredi almamış olanların öğretmen olarak ataması yapılmaz.
Yükseköğretim Kurulu tarafından sürece ilişkin yeni kararlar alınıncaya kadar, dersler uzaktan öğretim yoluyla gerçekleştirilecektir. Öğrencilerin şubelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır, güz dönemiyle aynı kalacaktır.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, "Eğitim fakültesinde okumayan fakat bölümleri öğretmenlik yapma imkanı veren programlardaki öğrencilerimiz, artık pedagojik formasyon eğitimini öğrenciyken mezun olmadan almaya başlayabilecek" açıklamasını yaptı.
KDK: Açıköğretim öğrencileri de öğretim sürecinde formasyon alabilir.
(4) Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika programında mutlak değerlendirme yapılır. Programda yer alan derslerden (Öğretmenlik Uygulaması Hariç) başarı notu en az 60'dır. Koşullu geçme yoktur.
Pedagojik formasyon eğitimi süresi içerisinde toplam 9 ders alınacaktır. Bu derslerden; 3 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Bahar Döneminde uzaktan öğretim yoluyla, 5 ders 2022-2023 Eğitim Öğretim Yılı Yaz Döneminde yüz yüze verilecektir.
Buna göre, sözleşmeli öğretmenliğe atanma istediğinde bulunanların daha önce en fazla 20 olan tercih hakkı, 40'a çıkarıldı. Öğretmen adayları, 40 okul tercihi yaptıktan sonra da 41'inci tercihi açarak herhangi bir kuruma yerleşmek istediklerini de kabul etmiş olacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri