Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Tuz Gölü pembe renge büründü - 12.07.2023, Sputnik Türkiye. Türkiye ve dünyadan ilgi çekici yaşam haberleri, toplumsal olaylar, güncel araştırmalar, fotoğraf ve video galerileri.
Tuz Gölü ve çevresindeki sulak alanlara ilkbaharda gelen flamingolar, sonbahara kadar burada konaklıyor.
Kalpli Göl olarak da bilinen Dalyan Gölü veya Tuz Gölü, renginden dolayı Pembe göl olarak da bilinmektedir. Pembe Göl Eylül aylarında pembeye yakın tonlara bürünürken, Kasım ve Aralık aylarında ise yaşanan ısı değişiminden dolayı aynı renk meydana gelmektedir.
Türkiye'nin ikinci büyük gölü olan Tuz Gölü, suyun içinde yaşayan algler ve bakteriler nedeniyle pembe renk aldı.
İlgili 21 soru bulundu
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Su seviyesinin yükselip alçalmasına bağlı olarak göl yaz aylarında zaman zaman kalp şeklini alıyor. Özellikle eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünen gölün, kasım ve aralıkta genellikle hardal sarısı olan rengi bazı günlerde yaşanan ısı değişikliğiyle yine pembeye dönebiliyor.
Tuz Gölü ilkbahar aylarında maksimum seviyede suyu bulunduğu için gezmek için gölde yürümeyi tercih edenler bu aylarda ziyaret edebilir. Yaz sonunda ise tamamen sular çekildiği için güzel ve farklı manzaralar ortaya çıkar isteyenler bu aylarda da göle ziyaret gerçekleştirebilirler.
Ama en beyaz halini görmek ve içinde yürümek için en kurak olduğu yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.Tuz Gölü'ne hangi ayda gidilir sorusunun cevabına kısaca bahar aylarında diyebiliriz.
ÇANAKKALE'NİN PEMBE GÖLÜ KALPLİ GÖL
Güneş ışınlarının geliş açısı, yoğunluğu ve gölün tuzluluk oranının yükselmesi ve sıcaklıkla temas etmesiyle pembe bir renk oluşmaktadır. Göl özellikle eylül ayında pembeye yakın tonlara bürünür.
Flamingolar, mart ayından ekim ayına kadar gölde kalmaktadır.
Yaz mevsiminde özellikle Temmuz ayında sular çekilir ve bunun sonucunda ortaya tuz çölü çıkar. Tuz Gölü, ülkemizin en sığ gölünün derinliği yıl içerisinde 2 metreyi geçmez. Yaz mevsimlerinde ise uçtan uca yürüyebileceğiniz kadar sığ olmaktadır. Gölde tuz seviyesi yüksek olduğundan kış mevsiminde donma yaşanmaz.
Gölün ortalama su seviyesi 40 cm civarında, yağışın arttığı mayıs ayında ise yaklaşık 110 cm'dir. Ağustos ayında göl büyük ölçüde kurur. Tuz oranının fazla oluşu, buharlaşma sonucunda göl sahasının büyük kısmında her yıl yenilenen 10–30 cm.lik tuz tortulaşmasına neden olmaktadır.
Sıcaklık ve tuzluluğun artmasından dolayı ''dunaliella salina'' adlı mikroskobik bitkisel canlının fazla üremesinden kaynaklı yaşanan pembe ve kırmızıya yakın tonlar, göle farklı bir görünüm kazandırıyor. Bu yıl ise ağustos ayının başında pembe renge bürünen göl, drone ile havadan görüntülendi.
Suyun tuzluluk oranı düştüğü ve sıcaklık arttığı zaman bu canlıların yaşama şansı azalır. Bu zooplanktonların ölümü ile ortamdaki sıvının asit özelliği artar ve halobakterilerin çoğalmasına neden olur. Bu durumda oluşan hızlı buharlaşmayla ortamdaki organik madde miktarı azalır ve ortam kırmızı rengi alır.
Algler özellikle sıcaklığın ve tuzluluğun arttığı yaz dönemlerinde kırmızı renkli beta-karoten adlı bir madde üretir. Bu madde, algleri yüksek enerjili güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korur. Aynı dönemde halobakteriler (zaten pembe renklidirler) de fazla ürediği için gölün rengi pembeye veya kırmızıya döner.
Pembe Göl, Batı Avustralya'nın Goldfields Esperance bölgesinde bulunan bir tuz gölüdür.
Araştırmalardan çıkan sonuçlar ise çarpıcı. Son 50 yılda 70 göl iklim değişikliğine bağlı buharlaşma nedeniyle kurudu.
Tuz Gölü segmenti üzerinde son 31000 yılda 14-C tarihlendirmesi ile dört deprem tanımlanmıştır. Tuz Gölü segmentinin deprem tekrarlanma aralığı 8980 yıl, son depremden günümüze kadar geçen zaman ise 4010 yıl olarak bulunmuştur.
Böyle bir doğal güzellikten ücretsiz yararlanmak -çıkışta tatlı su lavaboları ücretli (1 TL)- Türkiye'de çok nadir görülebilemekte malesef. Bu yüzden fırsat varken gidip görmek lazım. Ayrıca kışın kalorifer petekleri üzerinde sulandırıp buharlaştırmak için evinize ücretsiz olarak götürebilirsiniz...
-Sonbaharda yağmurlarla birlikte su dolmaya başlayan gölü flamingolar ziyaret ediyor.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut. Tuz Gölünün başta ayaktaki kötü koku, egzama ve çatlamalar olmak üzere vücutta oluşabilecek eklem ağrısı, kramplar ve kulunçlar ile saç dökülmesine iyi geldiği biliniyor.
Pembe göllerin arasında en büyüleyici olanı Avustralya'daki Hillier Gölü. 250 metre genişliğe ve 600 metre uzunluğa sahip Hillier Gölü'nün rengi yılın neredeyse tamamında pembe kalıyor. Gölün çevresi yeşil ağaçlarla çevrili olduğu için etkileyici bir manzara ortaya çıkarıyor.
Çanakkale Ezine ilçesi Dalyan Köyünde bulunan Kalpli göl olarak da bilinen ağustos eylül aylarında renk değiştiren Pembe gölü, 2000 yıllık Alexandria Troas Antik kentinin limanı olan Antik Liman, limandan ticareti yapılan granit sütunların kalıntıları Batık Sütunlar ve Dalyan Köyünü ziyaret ettik.
Dünyada sekiz tane bulunan pembe gölden Türkiye'de de sadece Çanakkale'de var. Tuz Gölü'ün yılın belli dönemlerinde bu rengi almasının nedeni ise algler. Suyun içindeki algler, gölün pembe renk almasına neden oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri