Yani bir kıyıdan diğerine yürürken ne eteğiniz ne de pantolonunuz ıslanıyor! Tuz gölünde yüzülür mü diye soracak olursanız tam olarak yüzülecek bir yapıda değil. Tuz gölü içerisinde yürüyebilir, bacaklarınıza tuz sürebilirsiniz. Ayrıca Tuz Gölü tesisler bakımından oldukça kısıtlı.
Tuz Gölü tesislerine dilediğiniz günde ve saatte girebilirsiniz.
Çevrede jips ve tuz tabakaları içeren Oligosen formasyonunun bulunuşu gölün tuzlaşmasında önemli bir rol oynamıştır. Fakat gölün tabanındaki kaynaklardan da tuzlu sular geldiği tespit edilmiştir. Gölün sığ oluşu ve buharlaşmanın şiddetli oluşu tuz birikmesinin diğer faktörleridir.
Türkiye'nin tuz ihtiyacının önemli kısmının karşılandığı Tuz Gölü'nde suların çekilmesiyle başlayan ve yaklaşık 3 ay sürecek tuz hasadı devam ediyor. Doğal güzelliği, büyüleyici manzarasıyla yerli ve yabancı turistlerin uğrak yerlerinden Tuz Gölü'nde üretilen tuz çok sayıda ülkeye ihraç ediliyor.
Tuz Gölü; sadece ülkemizin değil dünyanın da en tuzlu göllerinden biri olup, suyun yoğunluğu 1-22.5 cm3/gr, tuz oranı % 32.4'tür. Gölde, tuz konsantrasyonunun yüksekliği nedeniyle sucul bitkilere rastlanmamaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Tuz Gölü Doğal Gaz Depolama Tesisi, yerin 1,5 km altında açılan olan tuz kuyularına tatlı su basılarak tuzun eritilmesi ile toplam 52 kavernadan oluşmaktadır. Proje, 5,4 milyar Sm3 depolama kapasitesi hedefi ile dünyada tuz yapılarında en büyük doğal gaz depolama tesisi olma özelliğiyle öne çıkmaktadır.
Doğal güzelliği ve büyüleyici manzarasıyla adeta ziyaretçi akınına uğrayan Tuz Gölü, içerdiği minerallerle de şifa dağıtıyor. Tuz Gölü'nün suyu, çamuru ve tuzunda 22 çeşit mineral bulunuyor. Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller mevcut.
Yaz mevsiminde özellikle Temmuz ayında sular çekilir ve bunun sonucunda ortaya tuz çölü çıkar. Tuz Gölü, ülkemizin en sığ gölünün derinliği yıl içerisinde 2 metreyi geçmez. Yaz mevsimlerinde ise uçtan uca yürüyebileceğiniz kadar sığ olmaktadır. Gölde tuz seviyesi yüksek olduğundan kış mevsiminde donma yaşanmaz.
"TUZ GÖLÜ'NDE 22 ÇEŞİT MİNERAL VAR"
Tuz Gölü'nde doğal Tuz Gölü ürünleri yapan firma yetkilisi Özgür Yılmaz (33), Tuz Gölü'ndeki suyun insanların ayaklarındaki koku, egzama, mantara iyi geldiğini belirterek, “Tuz Gölü insan üzerindeki elektriği alır, stresi giderir.
Tuz Gölü segmenti üzerinde son 31000 yılda 14-C tarihlendirmesi ile dört deprem tanımlanmıştır. Tuz Gölü segmentinin deprem tekrarlanma aralığı 8980 yıl, son depremden günümüze kadar geçen zaman ise 4010 yıl olarak bulunmuştur.
Tuz Gölü, dışarıya akıntısı olmayan kapalı bir göldür ve beslenme kaynakları da son derece zayıftır. Yıllardır, zaten zayıf olan, gölü besleyen su kaynaklarına çeşitli müdahalelerde bulunuldu. Yapılan barajlar, göletler ve çiftçilerin tarlalarını sulamak amacı ile yaptığı bentler Tuz Gölü'nü büyük ölçüde susuz bıraktı.
Aksaray, Konya ve Ankara sınırları içerisinde bulunan ve Türkiye'nin en büyük ikinci gölü olan Tuz Gölü, içerisinde barındırdığı algler ve bakteriler nedeniyle pembe renge büründü.
Su tamamen çekildi
Ancak 2000 yılından itibaren yükselen sıcaklıklar, şiddetlenen buharlaşma ve yağış yetersizliğine bağlı olarak yaz aylarında göldeki suyla kaplı alanın hıza azalmaya başladığı, 2021 yılının yaz mevsiminde göldeki suyun tamamen çekildiği belirlendi. Prof.
Böyle bir doğal güzellikten ücretsiz yararlanmak -çıkışta tatlı su lavaboları ücretli (1 TL)- Türkiye'de çok nadir görülebilemekte malesef. Bu yüzden fırsat varken gidip görmek lazım. Ayrıca kışın kalorifer petekleri üzerinde sulandırıp buharlaştırmak için evinize ücretsiz olarak götürebilirsiniz...
Her yıl çeşitli sayıda yerli ve yabancı turisti ağırlayan Tuz Gölü'nde algler, sıcağın ve tuzun arttığı yaz aylarında renkli madde üreterek güneşin zararlı ışınlarından korunuyor. Bakteriler ise fazla ürediği için gölün rengi pembe veya kırmızı renge bürünüyor.
Van Gölü'nden sonra Türkiye'nin ikinci büyük gölü ve dünyanın en tuzlu ikinci gölü olan Tuz Gölü, ülkenin tuz ihtiyacının %70'inin karşılandığı önemli bir doğal kaynaktır. Ortalama derinliği 50 santimin altında olan Tuz Gölü, çok çeşitli kuş türlerine ev sahipliği yapmaktadır.
"Özellikle sonbahar-kış mevsimlerinde gün boyu kapalı ayakkabılar içerisinde kalan ayaklar, haftada bir ya da iki kez tuzlu suda bekletilebilir. Ayakların tamamını içine alacak miktarda suya eklenecek 2 kaşık kaya tuzu, sizi rahatlatacak aynı zamanda enfeksiyon risklerini azaltacaktır.
Ayaklarınıza ve ayakkabı içine antibakteriyel sprey veya koku önleyici pudra sıkın. Öncelikle akşam eve geldikten sonra ayakkabılarınızı balkon gibi hava alan bir ortamda birkaç saat havalandırın. Havalandırdıktan sonra iç ve ön kısımlarına doğru sprey veya pudrayı sıkın.
Ayakkabı kokusu karbonat ve tuz karışımı ile de azaltılabilir. Karışımı (tuzluk vasıtasıyla) çok olmamak kaydıyla içine güzelce serpebilirsiniz. Tuz bakterileri kırar. Öncelikle bu kokuya sebep olan kökeni bulmanız gerekir.
Ama en beyaz halini görmek ve içinde yürümek için en kurak olduğu yaz aylarını da tercih edebilirsiniz.Tuz Gölü'ne hangi ayda gidilir sorusunun cevabına kısaca bahar aylarında diyebiliriz.
TUZ GÖLÜ'NE NE ZAMAN GİDİLİR? Tuz Gölü ilkbahar aylarında maksimum seviyede suyu bulunduğu için gezmek için gölde yürümeyi tercih edenler bu aylarda ziyaret edebilir. Yaz sonunda ise tamamen sular çekildiği için güzel ve farklı manzaralar ortaya çıkar isteyenler bu aylarda da göle ziyaret gerçekleştirebilirler.
Tuz Gölü, ayak sağlığı için tam bir şifa merkezi
Ayaklardaki mantar ve egzama gibi cilt sorunlarına iyi gelen Tuz Gölü, şifa arayan ziyaretçilerle dolup taşıyor. Yerli ve yabancı turistleri kendisine çeken gölün tuzlu çamuru ayaklar için ve muhteşem manzarası da ruh sağlığı için birebir.
Bu mineraller arasında sodyum klorür, iyot, potasyum, magnezyum, kalsiyum, bromin, hidrojen ve demir gibi mineraller var'' dedi. Göldeki minerallerden 35 çeşit sağlık malzemesi üretildiğini kaydeden Ünal, şunları ifade etti: ''Tuz Gölü'nün suyu, tuzu ve minarelinden 35 çeşit sağlık malzemesi yaptık.
Cengiz Akgöz, Tuz Gölü'ndeki suyun, kapalı göl yapısından dolayı buharlaşarak, kaybolduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi: ''Su buharlaşırken geriye tortular içindeki mineraller kalıyor. Bu tip göllerin hepsi ya tuzlu ya da acı suludur. Geçmişte göl Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri