1-) TUZLAMA YÖNTEMİ: Mikropların çoğalmasını yavaşlatmak için besinin suyunu ve ortamını değiştirmek için kullanılır. Mesela salamura ürünler bunlara bir örnektir. 2-) ŞEKERLEME YÖNTEMİ: Tuzlama yönteminde olduğu gibi şekerleme yönteminde de mikropların üremesini ve etkinliklerini engellemek için kullanılır.
En eskisi: Tuzlama (Salamura)
Gıdadaki suyu emerek bakterilerin nemli ortamda gelişmesine engel olan tuz, hem bu bakterinin gelişmesini engeller, hem de bakteriyi öldürür.
Tuz: En önemli kürleme maddelerinden birisi tuzdur. Tuz su azaltıcı bi ajandır,osmotik etkime özelliği sonucu mikroorganizmaların sularını azaltarak üremelerini kısıtlar. Etteki serbest su molekülleri ile bağlanarak su aktivitesini düşürür.
İlgili 25 soru bulundu
Bu sayede hem etin tadı suyunda kalırken hem de et yumuşak bir şekilde pişer. Bu yüzden ızgara ve tava yapılacak etler muhakkak tuzlanmalıdır. Bu işlemde kaya tuzu kullanmanız önerilir.
ET MİNİMUM 70-72 DERECE PİŞİRİLMELİ
Zararlı bakteri ve virüsler bu sıcaklıkta kaybolacaktır. Çiğ ette 'E.coli', 'Salmonella', 'Staphylococcus Aureus' dediğimiz bakteriler var. Bunların hepsi hastalık yapıcı bakterilerdir. Bu bakterilerin tamamen yok edilmesi için etler doğru bir ısıl işleme tabi tutulmalıdır.
Besinleri saklamak için TUZLAMA YÖNTEMİ: Besinlerimizde oluşan mikropların çoğalmasını yavaşlatan bir yöntemdir. Örnek olarak asma yaprağı, zeytin, turşu ve peynir.
Salamura, uzun süre bozulmadan saklanmak istenen yiyeceklerin, tuzlu su çözeltisi içinde bekletilerek saklama ve lezzetlendirme yöntemidir. Salamura işlemi, gıda sektöründe sıklıkla kullanılan bir konserveleme işlemi olmasının yanı sıra yapım kolaylığı sebebiyle evde de sıklıkla kullanılır.
Çiğ et, balık gibi gıdaları kapalı kaplarda, pişmiş gıdalardan ayrı raflarda saklayın. Böylelikle çiğ gıda üzerinde bulunabilecek ve pişirme sırasında ölecek mikropların diğer gıdalara bulaşmasını engellemiş olursunuz. Artan yemekleri 2 saat içinde soğutup buzdolabına koyarak saklayın.
Peynir, +2 ile +4 santigrat derece arasında, ışıksız ortamda muhafaza edilmeli, derin dondurucuda saklanmamalıdır. Ambalajlarda belirtilen saklama ve tüketim koşulları mutlaka okunmalıdır. Markette peynir gibi süt ürünlerinin alışverişi en son yapılmalıdır.
Besinlerin bozulmaması ve uzun süre saklanabilmesi için en yaygın olarak tercih edilen yöntemler; dondurmak veya konserve yapmak olarak ifade edilebilir.
Bebeğin kırkı çıktıktan sonra kırk banyosunda ya da ilk banyosunda uygulanan tuzlama işlemindeki asıl amaç, terinin kokmasını önlemek. Doğumun hemen sonrasında tuzlanarak yıkanan bebeğin bir daha asla ter kokmayacağına inanılarak yola çıkılan bu harekette nice zararlı sonuçlar görülebilir.
Tuz antiseptik olması ve nem çekici özelliğinden dolayı besinlerde bozulmaya neden olan bakterilerin üremesine engel olur. Sodyum klorür (NaCl) olarak adlandırılan sofra tuzu, saf haldeyken % 40 sodyum (Na) ve % 60 klorür (Cl) iyonlarından oluşur.
Taze tüketime sunulan kanatlı etlerinde et kalitesini, dayanıklılığını ve verimini arttırmak amacıyla uygulanan marinasyon, günümüzde oldukça yaygın bir et işleme tekniğidir.
Buzdolabınız ya da derin dondurucunuz bozulmazsa, elektrik kesintisi gibi herhangi bir sebepten ısı değişimi olmazsa buzlukta etlerinizi 1 yıl kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Buzdolabından çıkan et maksimum 12 saatte çözülür. Çözülmenin ardından en fazla bir gün buzdolabında muhafaza edilir. Çok fazla bekletmeden tüketmek gerekir.
Kurban etinin yıkanması ancak şu koşulla önerilir: Gün içinde hemen pişirilecekse ve tüketilecekse sudan geçirilmesi uygundur. Ancak doğranan ve buzlukta saklanması planlanan etlerin yıkanması önerilmez. Bakterilerin çoğalmasına neden olan yıkama işlemi, saklanacak etler için uygun değildir.
Gıda İşleme Yöntemleri
Geleneksel işleme yöntemleri güneşte kurutma, tuzlama, tütsüleme, dondurma, konserve yapma, salamura yapma ve mayalama olarak sayılabilir. Tüm bu sayılanlar insanlara gıdaları daha uzun süre güvenli şekilde depolayabilme şansı vermiştir.
Sous Vide; Fransızca bir terim olarak vakum altında anlamına gelir. Genel olarak; gıdaların pişirilmeye hazırlanması, lezzetlendirilip vakum poşeti içinde havası alınarak vakumlanması, kaynatmaya oranla (100C) daha düşük kontrollü ısı uygulanmış su banyosu içerisinde ürünlerin pişirilmesi sürecidir.
Sirkeleme yöntemi, Şekerleme yöntemi, Tuzlama yöntemi, Tütsüleme yöntemi, Kurutma yöntemi gibi geleneksel saklama yöntemleridir.
Pişirme işlemi uygulanmadan, çiğ ette paraziter riski minimalize etme yollarından biri dondurmadır. İyi bir şekilde temizlenerek parçalarına ayrılmış ete yapılan düşük sıcaklıklar (min. -18°C) ve uzun süreli dondurma işlemiyle parazitlerin tahribatı sağlanmış olur.
İyi pişmemiş etler salmonella, E. Coli gibi bakteriler açısından riski besinlerdir ve bu besini tüketen kişilerde ciddi besin zehirlenmelerine neden olabilmektedir.
Bununla birlikte, sıcak suyun bakterileri öldürmede etkili olması için 40 ila 550C olması gerekir. Sıcaklığın bakterileri öldürdüğü kesinlikle doğrudur, ancak onları öldürmek için sıcak suya tahammül edebildiğiniz kadar sıcak olması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri