İlk kısımda da değinildiği gibi yaz lastiği birçok açıdan dört mevsim lastikler ile benzerlik gösterir. Bu sebeple zorlu hava koşullarına dikkat etmek şartıyla kış ayları dışında her zaman takılabilir. Ülkemiz içerisindeki ortalama kullanım aralığı ise 1 Aralık ile 1 Nisan tarihleri arasıdır.
Yaz lastiği hangi ayda takılır merak ediyorsanız, her yıl aynı / benzer zaman dilimleri içerisinde yaz lastikleri kabul görüyor. Yaz lastiklerinin her yıl yasal olarak 1 Nisan itibarıyla kullanılmaya başlanması gerekiyor.
Bilindiği üzere ülkemizde bazı araçlar için kış lastiği takma zorunluluğu var. Kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık'ta başlıyor ve 1 Nisan'a kadar sürüyor. 1 Nisan itibariyle artık yaz lastiğine geçmek gerekiyor.
Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C'nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma performansı azalır.
Yasaya göre hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğü zaman kış lastiği takılmalıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
Yaz lastiği, kısa derinliği ve hafif afif yapısı sebebi ile 7 derece ve üzeri havalarda kullanılmalıdır. 7 derecenin altındaki mevsimlerde buzlanma riski olacağı için yaz lastiği kullanmak bazı tehlikeleri doğurabilmektedir. Kış lastikleri de 7 dereceye kadar olan soğuk havalarda kullanılmak üzere tasarlanmıştır.
Yaz lastikleri kışın kullanılmaz çünkü yaz lastikleri kış lastiklerinden daha az yuvarlanma direncine sahiptir. Bu, yol tutuşunu iyileştirdiği gibi gürültü seviyesini de azaltır. Ancak lastiklerinin sırtı, karda ve buzda işlevsel değildir. Kışın yaz lastiklerinin hız performansı düşüktür.
Soğuk hava nedeniyle hasar tehlikesi
Buz ve kar olmayan yollarda bile kışın daha soğuk sıcaklıkları mevcuttur. Yaz lastikleri, soğuk hava için tasarlanmadığından lastik sırtı sertleşerek, çekişi azaltırken lastiğin kendisi için de bir risk oluşturur. Lastik esnekliğini kaybederek çatlamaya kadar gidebilir.
Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir. Ancak aracınızı sürekli "normal" yol yüzeylerinde kullandığınızda lastiklerin ortalama ömrü yaklaşık 65.000 km'dir.
Yaz lastiklerini kış dışında tüm mevsimlerde kullanabilirsiniz. Bu lastiklerin üzerinde bulunan bloklar daha kısa ve kalındır. Aynı zamanda uzunlamasına kanallar da bulunur. Dış desenleri, kış lastiklerine kıyasla daha az oyuğa sahiptir.
Kış lastiğinin frenleme mesafeleri kış aylarında daha kısa, yaz lastiğininki ise yaz aylarında daha kısa olur. Örneğin kış lastikleri kar üzerinde kayma etkisini en aza indirir. Nedeni ise kış lastiklerinin daha hızlı durmasını sağlayan derin sırt desenlerine sahip olması.
Lastiklerin ömrü, hem kullanım sıklığına hem de sıcaklığa bağlı olarak değişmektedir. Kış lastikleri çok soğuk havalara dayanabilen bir yapıda üretilmektedir. Ancak yaz lastikleri çok soğuk havalarda etkisini kaybetmektedir.
Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık'ta başlamakta ve 1 Nisan'da sonlanmaktadır. 4 aylık bir dönemi kapsayan kış lastiği zorunluluğu uygulamasına uymayan araç sürücülerine idari para cezası uygulanmaktadır. Kış lastiği takılması zorunlu olan araçların zamanında kış lastiklerini takmaları büyük önem taşımaktadır.
Otomobil Lastiği Kaç Kilometrede Değiştirilir? Lastiklerin kullanım ömrünü belirleyen diğer bir ölçü de aracınızın kilometre sayacıdır. Hasar ve aşınma gibi ekstra faktörler göz ardı edildiğinde tavsiye edilen değişim, 5 yılda bir veya ortalama 50 bin kilometredir.
Yaz lastiklerinin güvenlik ve performans sağlayabilmesi için diş derinliğinin 3 mm altına düşmemesi gerekiyor. Derinliğin azalmasıyla orantılı olarak özellikle ıslak zeminde, lastik performansında azalma olabiliyor. Bu ıslak zeminde karşılaşılan en büyük tehlikelerden birine, kızaklamaya neden olabilir.
Malzemesinin 7°C'in altındaki sıcaklıklarda sertleşmesi ve yola tutunmasının azalması nedeniyle yaz lastikleri soğuk ve karlı geçen kış ayları için uygun değildir. Kış lastikleri 7°C'in altındaki hava koşullarında kuru asfalt, kar ve buzda tutunmayı artırır.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
Yaz lastiğinin her yaz döneminde takıldığı ve yaz sonunda çıkartıldığı düşünülecek olursa ömrünü 10 yıl olarak hesaplamak gerekir. Eğer lastikler sürekli olarak takılı şekilde düşünülecek olursa, bu ömrü 5 yıl olarak belirlemek ve tespit etmek mümkün olacaktır.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmak ya da yaz mevsiminde kış lastiği kullanmak yakıt tüketimini yüzde 5/10 arasında artırmaktadır. Bu anlamda yakıt tüketiminin artmaması için her mevsim, lastik değişimi yapmak daha doğru olacaktır. Bunun yanında lastiğin aşınmamış ve yıpranmamış olması gerekir.
Yazın lastiğin ana maddesi olan kauçuk gevşer ve zemin kuru olur. Kışın ise kauçuk soğuktan sıkılaşır, sertleşir ve zemin de ıslak ya da buzlu olur. İşte, bu mevsim farklılığı da lastiğin yol tutuş kapasitesini etkileyen ana nedendir.
Isının 7 derecenin altına düştüğü aylarda oto lastik olarak kış lastikleri tercih edilir. Sıcaklığın 7 derecenin altında olduğunda yerler kuru bile olsa kış lastikleri kullanılmalıdır. Yaz ve 4 mevsim oto lastiklerinin ana maddesi kauçuktur.
Yumuşak lastikler doğal olarak düşük aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınabilir. Diğer taraftan çok iyi bir kavrama performansı gösterirler. Buna karşılık sert lastikler yüksek aşınma direncine sahiptir ve kolayca aşınmazlar. Dolayısıyla daha üzün ömürlüdür ama kavrama performansları düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri