Deniz suyu, denizlerde ve okyanuslarda bulunan su. Dünyadaki bütün okyanuslardaki ortalama tuzluluk yaklaşık %3.5'tur. Bu oran, her bir kilogram (ya da litre) deniz suyuda yaklaşık 35 gram çözünmüş tuz (çoğunluğu sodyum klorür iyonları olan Na+ ve Cl-) içeriğini belirtir.
Deniz ve okyanuslarda tuz olarak büyük oranda sodyum klorür (NaCl) bulunurken Lut Gölü'ndeki tuzlar farklı klorür tuzlarının yanı sıra bromür tuzlarından oluşur. Antarktika'daki Victoria Toprakları'nda bulunan Don Juan Gölü'nün derinliği 10-30 cm arasında değişir.
Marmara denizinin alt kısımlarında tuzluluk oranı ise %0 36 civarındadır. En fazla tuzluluk Kızıldeniz'de: %0 65 En az tuzluluk ise Baltık Denizinde: %o 0,1 Page 10 Bol tatlı su: Avrupa'daki nehirler ile Baltık Denizi'ne taşınır. Kuzey Denizi ile bağlantılıdır, DONMA olayları da gözlenir.
Akdeniz'in en tuzlu deniz olma sebebi ise ekvatora en yakın deniz olmasıdır. Ekvatora yaklaştıkça denizlerin tuzluluk oranı artmaktadır. Çünkü sıcaklık ekvatora yaklaştıkça artar ve deniz suları daha çok buharlaşır.
Karadeniz tuzluluk oranı %1,8 dolayındadır. MÖ 6. bin yıla dek bir tatlı su gölü olan Karadeniz, bu tarihten sonra tuzlu bir denize dönüşmüştür.
İlgili 31 soru bulundu
Şurada Paylaş! Alaska Körfezi, Büyük Okyanus'un kuzey doğusunda yer alıyor. Sadece Alaska'nın değil, Kanada'nın da kıyısının bulunduğu Alaska Körfezi'nde, iki suyun bir araya geldiği ancak karışmadığı iddia ediliyor.
Akdeniz'in daha tuzlu ve yoğun suyu dip akıntılarla Marmara ve oradan da Karadeniz'e geçer. Akdeniz'in tuzlu suları alt akıntı ile Karadeniz'in az tuzlu suları ise üst akıntı ile Marmara Denizi sularına karışır.
Akdeniz'in tuzluluk oranı ‰ 38 (binde 38) olup tuz oranı fazla olan denizler grubunda değerlendirilir.
Avrupa'nın birçok önemli akarsularının (Öder, Vistula, Niemen, Western, Dvina ve Mevaa) yağışlar sebebiyle getirdikleri bol su ve sığ bir deniz olması sebebiyle tuzluluk oranı çok azdır. Ortalama tuzluluk oranı binde sekizdir. Ayrıca donma olayları da tuzluluk derecesini etkilemektedir.
Spesifikasyon olmadan kullanılan "okyanus" veya "deniz" ifadeleri, Dünya yüzeyinin çoğunu kapsayan birbirine bağlı tuzlu su kütlesini ifade eder.
Dünya'nın son buzul çağında, sıcaklıklar düşüp gezegen buz tuttukça denizlerde katman katman buz tabakaları oluştu. Zamanla okyanusların altında kalan bu tabakalar, çöktükleri noktalarda tatlı su denizleri oluşturdu. Varlıkları bilinen bu su kütleleri, gelecekte susuzluk sorununun çözümü için kullanılabilir.
Birden çok faktöre bağlı olarak deniz suyu sıcaklıkları değişebilir. Türkiye'de en tuzlu deniz Akdeniz olduğu için, Akdeniz suyu sıcaklığı da son derece yüksektir. Buna nazaran Karadeniz bölgesi daha soğuk suya sahiptir. Deniz tuzluluğunun sıcaklık faktörüne etkisi bu denli yüksek oranda kendisini gösterir.
Lut Gölü %28 ile %33 arasında değişen tuz oranıyla (Akdeniz %3) Antarktika'daki Don Juan Gölü (%40'ın üzerinde) ve Asal Gölü'nden (%35) sonra dünyadaki en tuzlu üçüncü göldür.
Dünyadaki toplam su miktarı 1,4 milyar km³'tür. Bu suların %97,5'i okyanuslarda ve denizlerde tuzlu su olarak, %2,5'i ise nehir ve göllerde tatlı su olarak bulunmaktadır.
Deniz tuzu, deniz, okyanus ve göllerde bulunan tuzlu suyun özel havuzlara depolanarak güneş enerjisi ile buharlaştırılması sonucu elde edilir. Buharlaşan sudan geriye kalan madde deniz tuzudur. Elde edilen tuz işlenir ve ambalajlanarak satışa sunulur.
Okyanuslar, büyük kara parçalarını birbirinden ayıran su birikintileridir. Denizler ise, okyanuslardan çok daha küçük olan ve genellikle okyanuslar ile karaların buluştuğu bölgede yer alan su birikintileridir. Denizlerin etrafı genellikle karalar ile sarılıdır.
Su molekülleri uzun dalga halinde gelen kırmızı, turuncu, sarı ve yeşil ışığı daha iyi emiyor. Mavi ise daha kısa dalga boyuna sahip olduğu için kalıyor. Yani mavi ışığın emilme olasılığı daha az olduğu için daha derinlere inip derin suların mavi görünmesine neden oluyor.
Su döngüsü adı verilen süreçte su atmosfer ve yeryüzü arasında kesintisiz olarak hareket eder. Bu süreçte Güneş'ten gelen enerji deniz yüzeyindeki saf suyun buharlaşarak atmosfere karışmasına neden olurken çözünmüş iyonlar suda kalır. Bu nedenle zamanla deniz ve okyanus sularındaki tuz yoğunluğu artar.
Kuzeyinde Avrupa, güneyinde Afrika, doğusunda Asya'nın yer alır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizine buradan İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusuna, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusuna bağlanır. Yüzölçümü 2.971.000 km2'dir.
Karadenizin tuzluluk oranı tam olarak %18 'dir. Bu oran karadenizi en düşük tuzluluk oranına sahip denizlerimizden biri haline getirmektedir.
Akdeniz'den olan alt akıntının etkisiyle derinlerde %o 36 civarındadır. Çanakkale Boğazı ile Marmara Denizi'ne, İstanbul Boğazı ile Karadeniz'e, Cebelitarık Boğazı ile Atlas Okyanusu'na, Süveyş Kanalı ile Kızıldeniz'e, dolayısıyla Hint Okyanusu'na bağlanır.
Öncelikle şunu belirtelim Ege kıyıları Akdeniz kıyılarına göre yazın biraz daha serin geçer, deniz suyu sıcaklığı da aynı şekilde daha serindir. Hatta Bodrum ve Datça gibi yerlerde genelde nem de olmaz. Yazın çok sıcak ve nemli havaya gelemeyenler için Ege doğru tercih.
Ege Denizi (Yunanca: Αιγαίο Πέλαγος: "Egéo Pélagos") veya Türkçe diğer adı ile Adalar Denizi, Balkan ve Anadolu Yarımadaları arasında, Akdeniz'e bağlı bir denizdir.
İstanbul ve Çanakkale boğazları aracılığıyla Karadeniz ile Ege Denizi arasında su alışverişi sağlayan Marmara Deni- zi'nin yüzey suları Ege ve Akdeniz'e göre daha az Karadeniz'e göre ise daha tuzludur. 15-20 m derinlikte yüzey katmanında %2.2 olan tuzluluk oranı, 30 m'de %3.7'ye, 150 m'de ise %3.85'e ulaşmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri