Özellikle tuzlu sularda bulunan sülfat iyonları, beton bileşenlerinden çimentonun bazı bileşenleri ile reaksiyona girerek betonun zamanla bozulmasına neden olur.
Beton içerisindeki kalsiyum hidroksitin ve tuzların az miktarda erimesi, beton dayanımı çok etkilenmez.
Betonun ilk başta kıvamı ve reaksiyonu için gerekli olan su, beton dayanımını alana kadar etkili olsa da betona bu sürenin dışında fiziksel ve kimyasal etkilerde bulunarak zarar vermektedir. Özellikle sızan suyun donatıya ulaşması ve hava koşullarına göre don veya buharlaşma etkisi ile betona zarar verebilmektedir.
Asit yağmuru, beton içerisindeki kalsiyum bileşikleri ile reaksiyona girerek betonda bozulmalara neden olur.
Soğuk Havanın Beton Olumsuz Etkilerinin Nedeni;
Dayanım kazanma hızı ise daha yavaş olmaktadır. İlk zamanlarda (beton priz almadan veya yeterli dayanıma ulaşmadan) beton içerisindeki suyun donması, beton dayanımını ve çevresel etkilere dayanıklılığını azaltmaktadır.
İlgili 25 soru bulundu
Hidroklorik asit, betonu çözmek ve beton yüzeyinden kireç lekelerini çıkarmak için kullanılır. Bu kimyasalı kullanırken güvenlik kurallarına dikkat etmek çok önemlidir. Fosforik asit, beton yüzeylerdeki pas lekelerini çıkarmak ve betonun temizlenmesine yardımcı olmak için kullanılır.
Peki yağmur yağışının beton dökümüne etkisi nedir? Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Kimyasal reaksiyona girmeyen ve sadece kıvam için katılan fazla su, beton sertleştikten sonra buharlaşarak betonun içinde kılcal boşluklu bir yapı oluşturur ve geçirgenliği artırır.
Kum ve Sodyum Karbonat Karışımı: Kurumuş betonu temizlemek için kum ve su karışımı veya kum ve sodyum karbonat karışımını kullanabilirsiniz. Bu karışımı lekenin üzerine sürün ve sürtün. Yüksek Basınçlı Temizleme: Büyük yüzeylerde, yüksek basınçlı su temizleme ekipmanları kullanarak beton lekelerini çıkarabilirsiniz.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Mustafa İlbaş, DHA'ya yaptığı açıklamada, yollardaki buzlanmanın azaltılması için dökülen tuzların, otomobillerin metal ve plastik aksamlarında korozyon ve çürümelere neden olduğunu belirtti. Prof.Dr. İlbaş, ”Kış aylarında kullanılan tuz, otombillerin ve diğer araçların metal ve plastik bölümlerine zarar vermektedir.
Kurumuş harç temizleme ürünümüz, mermer yüzeylerdeki beton kalıntılarını etkili bir şekilde temizler. Mermer üzerindeki lurumuş harç kalıntılarını temizlemek için öncelikle DNC Kimya, harç sökücü kullanın. Kirlenmiş beton alana harç sökücü uygulandıktan sonra en az 5-10 dakika beklenmelidir.
Banyoyu Temizleyin
İnşaat sonrası banyo temizliği sırasında alçılı ve kireçli yüzeyleri, fayansları ıslatmadan önce bir çuval yardımıyla ovarak kirin kabasını alabilirsiniz. Sonrasında duşakabini ve tuvaleti Domestos gibi etkili bir çamaşır suyuyla temizleyebilirsiniz.
Beton yüzeyler bir kere parlatıldıktan sonra temizlenmesi sadece paspas ve su ile çok kolay bir şekilde yapılabilir, cila, wax ve herhangi kaplama malzemesi kullanılmasına gerek olmadığından, kimyasal maliyetleri, uygulama süresi ve işçilik maliyetleri de ortadan kalkmış olur.
Beyaz sirkeyi 1:1 oranında su ile karıştırdım. Videoda göreceğiniz gibi önce çimento lekesi üzerine sıktım sonrada süngere sıkıp süngeri lekenin üzerinde beklettim. Sonunda ben kazandım ve camı çizmeden lekeyi çıkardım.
Betonda kürlenme sırasında meydana gelebilecek çatlaklıkları önler. Beton yüzeyindeki tozumayı azaltır. Su bazlı olduğundan yanıcı değildir ve kolay kullanılır. Kanaviçe, çuval,sulama gibi diğer kürleme metotlarına göre daha pratiktir.
Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar. Agregaların iyi olduğunu ise içinde deniz kabuğu olmamasında anlayabiliriz.
Beyaz çimento, su geçirmez özelliklere sahip olduğu için havuz ve su yapılarının uzun ömürlü olmasını sağlar.
Hava sıcaklığı ve hızlı buharlaşma nedeni ile betona ilave su eklenmemelidir. İlave su beton dayanımını olumsuz etkiler. Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur. Eğer bu işlem aralıklarla yapılıyorsa beton yüzeyinin kuru kalmamasına dikkat gösterilmelidir.
+30°C'yi geçen hava sıcaklıkları beton için risklidir. Çünkü hidratasyon için gerekli olan su hızla buharlaşarak hem yüzeysel çatlaklar oluşur hem de dayanım azalır. Bu sebeple sıcak havada beton dökümü ve bakımına çok dikkat etmek gerekir.
Havadaki kirlilik nedeniyle oluşan karbonik gazlar, asit yağmurlarının neden olduğu sülfürik anhidrit ve yağmur etkisiyle beton bünyesine nüfuz eden saf su ile birleşerek, donatının paslanmasına ve betonun Ph'ının düşerek dayanıklılığını kaybetmesine neden olur.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir. Gerçekte bu doğru değildir. Su olmaksızın ne hidratasyon ne de sertleşme olabilir.
Fayans üzerindeki çimentoyu sökme
Ok-103 beton sökücü ürün kullanarak fayans üzerinde kurumuş halde bulunan çimento lekesi ya da kalıntılarını kolay ve hızlıca sökebilirsiniz. Ürünü herhangi bir spreyer (fıs fıs) ya da bez yardımı ile sorun yaşanan alana uyguladığınızda ürün çimento lekesi ile tepkimeye girmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri