Tuzlu su buharı ile astım, bronşit, burun ve kulak tıkanıklığı şikayetleriniz azalır ve düzelir.
Suyu yeterince büyük olan, kenarı çok yüksek ve keskin olmayan bir kaseye dökün. Buna, ağzına kadar dolu üç çay kaşığı tuz ekleyin. Bu şekilde bir litre su için 9 g tuz şeklindeki mükemmel oranı tutturmuş olacaksınız. Yüzünüzle kasenin üzerine eğilin ve havluyu, buhar dışarı kaçamayacak şekil kafanızın üzerine koyun.
Evet, tuzlu su spreyleri veya tuzlu su solüsyonları, burun tıkanıklığını hafifletmeye yardımcı olabilir. Bu tür ürünler, özellikle soğuk algınlığı, alerjik rinit veya sinüzit gibi nedenlerle oluşan burun tıkanıklığına karşı etkili bir ev tedavi seçeneğidir.
Buhar inhalasyonu (buhar soluma) , nazal geçişleri yatıştırmak, açmak ve soğuk algınlığı veya sinüs enfeksiyonu semptomlarından kurtulmak için en yaygın kullanılan yöntemlerden biridir. Su buharının solunmasıyla yapılan bu yönteme buhar terapisi de denir.
Tuzlu su doymuş çözeltisi hazırlanışı
Temiz bir kavanozun içine birkaç parça kristal tuzu koyun. Tuzların üzerini örtebilecek kadar, temiz su (kaynak suyu) dökün. Kullanım sonrası çözelti içinde tuz azalmışsa biraz daha tuz koyun. Su azaldığında su ilave edin.
İlgili 21 soru bulundu
Burun içine basınçla verilen tuzlu su sinüs kanallarını açacak ve sinüslerin boşalmasına yardımcı olacaktır. Günde 3-4 kez basınçlı tuzlu su ile yıkama yapınız. Sinüzit ağrısını hafifletmek için okaliptus, lavanta, kekik ve nane yağı gibi uçucu yağlar karıştırılarak yoğun ağrı olan bölgelere masaj yapılabilir.
25 saniyede burunu açmak için, öncelikle dilinizin ucunu, ağzınızın iç kısmının en yüksek noktasına kadar değdirmeye çalışın. Orta ve işaret parmağınızı birleştirip kaşınızın tam ortasına gelecek şekilde ileri ve geriye hareketler yapın. İlk iki adımı sırayla 20 saniye boyunca uygulayın.
Nane: Nane, öksürüğü yatıştırıcı etkisiyle bilinir. Nane çayı veya nane yapraklarını kaynar suya ekleyerek buharını soluyabilirsiniz. Sıcak buhar inhalasyonu: Sıcak su dolu bir kabın üzerine eğilerek buharını soluyabilirsiniz. Bu, boğazı rahatlatabilir ve öksürüğü hafifletebilir.
4. Gerektiğinde tuzlu su kullanın: İlaç haznesine tuzlu su eklemeniz gerekebilir. Bu durumda eczanenizden steril fizyolojik tuz alın. Ev yapımı tuz kullanmayın.
Sinüsleri boşaltmak için buhar banyosu yapın, tuzlu su damlaları veya spreyleri, burun yıkama işlemleri ve yutkunma egzersizleri gibi yöntemler kullanılabilir. Özellikle kronik veya şiddetli sinüzit vakalarında bir doktora başvurmalısınız.
Eğer sinüsleriniz hala doluysa; baş parmaklarınızla, her iki kaşın ortasına bastırın ve yukarı doğru masaj yapın. Bu masaj esnasında dilinizi damağınızda tutun. Ağız içinden baskı yaparken; parmaklarınız da burnun rahatlamasına yardım edecektir. Sinüslerin boşalması için bu yöntemi deneyebilirsiniz.
Tuzlu su aynı zamanda antioksidan açısından zengindir ve potasyum, demir gibi mineralleri de içerir. Bu sayede ciltteki yaraları, sivilceleri, iltihapları ve kızarıkları iyileştirir. Ayrıca kurdeşen, egzama ve sedef gibi rahatsızlıkların tedavisinde de destek olur.
Buhar Tedavisi: Bir kap sıcak suyun üzerine eğilip, başınızı bir havlu ile örterek buharı solumak, sinüsleri açmaya yardımcı olabilir. Tuzlu Su İle Burun Yıkama: Tuzlu su solüsyonu ile burun yıkama (nazal irrigasyon) mukusu inceltip sinüsleri temizleyebilir.
Burun Tıkanıklığı Nasıl Açılır? Tuzlu su burun spreyleri veya damlaları: Tuzlu su, burun mukozasını nemlendirerek mukusun daha kolay atılmasını sağlar. Buhar: Sıcak buhar, burun mukozasını yumuşatarak tıkanıklığın azalmasına yardımcı olur.
Buhar, mukusu incelterek burundaki tıkanıklığı azaltır. Büyük bir kaseye sıcak su doldurup üzerine başınızı eğin ve bir havlu ile başınızı örtün. Bu şekilde buharı derinlemesine soluyarak burun tıkanıklığını hafifletebilirsiniz.
1-2 çay kaşığı bal yemek, zencefil, zerdeçal, ıhlamur, et suyu gibi sıcak sıvılar tüketmek ve bol bol su içmek başta olmak üzere sıvı tüketimini artırmak, tuzlu su ile boğaz gargarası yapmak ve boğaz pastilleri emmek boğazı nemli tutar, tahrişi azaltır ve öksürük dürtüsünü ortadan kaldırarak öksürüğe iyi gelir.
Mukusun gevşemesini sağlamak için bol bol su içmek, doğal balgam söktürücüler olan bal yemek, havayı nemlendirmek, yüze ılık bez uygulamak, tuzlu su ile gargara yapmak ve nane veya okaliptus yağlı buhar solumak balgam söktürmeye yardım eden yöntemlerdir.
Evde öksürüğe iyi gelen doğal yöntemler arasında bal, adaçayı, zencefil, limon, soğan ve sarımsak gibi doğal gıdalar yer almaktadır. Bal, anti-inflamatuar özellikleri sayesinde öksürüğü hafifletir ve balgam söktürücü özelliği ile boğazı yumuşatır. Bir çorba kaşığı balı, sıcak suyun içerisine ekleyerek tüketebilirsiniz.
Nane bitkisini çay olarak tüketebileceğiniz gibi birkaç damla nane yağını suya damlatarak buhar banyosu yapabilirsiniz, solunum yollarını açarak öksürüğü azaltabilirsiniz.
Bal, zencefil çayı ve tuzlu su gargarası gibi doğal yöntemler öksürüğü hafifletebilir. Bu çözümlerin yanı sıra bol su içmek, sıcak duş almak ve boğaz pastili kullanmak da öksürüğü hafifletmeye yardımcı olabilir.
Öksürüğe iyi gelen bitkiler İbrahim Saraçoğlu tarafından, sıkça tavsiye edilmektedir. Tavsiye edilen bu bitkiler arasında zencefil, karabiber, limon, bal ve tarçın oldukça ilgi görüyor. Bir fincan sıcak suda buluşan bu 5 mucize, anında boğazı yumuşatır. Öksürüğün boğaz yolunu tahriş etmesini de önler.
Tuzlu su tıkanan burnun açılması için en etkili yöntemlerden biridir. Bunun için denize girmek ya da 1 bardak ılık suya 1 çay kaşığı sofra tuzu karıştırarak burundan çekmek faydalı olacaktır. Bol su içmek burun mukozasının nemli kalmasını sağlamaktadır.
Buhar banyosu önemli: Kurutulmuş papatya ve naneleri kullanarak burnunuza buhar banyosu yapın. Bu yöntemi uygulamak için öncelikle aktarın yolunu tutuyor ve kurutulmuş papatyayla nane alıyorsunuz. Ardından kaynattığınız 1 litre suyun içine bolca bir tutam kurutulmuş papatya ve yine bolca 1 tutam kuru nane koyuyorsunuz.
Vicks, farklı çeşitlerde karşılaşabileceğiniz bir üründür. Nefes almakta sorun yaşama durumunda Vicks merhem kullanabilirsiniz. Vicks ürünleri bebekler, çocuklar ve yetişkinler için uygun olup ses kısılması veya burun tıkanıklığı durumlarında cildinize uygulayarak etkisini görebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri