GÖREVİ İHMAL. İhmal, sözlük anlamı ile; gereken ilgiyi göstermeme, boşlama, savsaklama, savsama, önem vermeme[1], belirli bir sebebi olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakma, geciktirme, umursamama, erteleme anlamlarına gelmektedir.
boşlamak, önem vermemek, savsamak, savsaklamak.
İhmal etmek, bir şeye gerekli olan ilgiyi göstermeme veya önem vermemek anlamında kullanılıyor.
Çocuğun yaşına uygun yiyeceklerle ve yeterince beslenmemesi, temizliğine önem verilmemesi, uygun ve temiz giydirilmemesi, yetersiz bir fiziksel çevrede yaşaması, ev içi ve dışı kazalara karşı korunmaması durumudur.
sıfat İşlerine önem vermeyip onları gelişigüzel yapıveren veya daha sonraya bırakan, savsak, ihmalci.
İlgili 33 soru bulundu
boşlama, önem vermeme, savsama, savsaklama.
Türk Dil Kurumu'nun sözlüğünde yer alan bilgilere göre “ketumiyet” ağzı sıkılık anlamına geliyor. Yani iş ilanlarında karşılaşılan özellikler arasında bulunan ketumiyette kişinin ağzının sıkı olması isteniyor.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan İhmal kelimesi ''mühmel'' sözcüğünden türetilmiştir. Mühmel, bir şeye yeteri kadar önem vermeyen, umursamayan ve dikkat etmeyen anlamına gelirken, ihmal de özen göstermemek demektir. Bu kelimenin sıfat hali ''ihmalkar'' şeklinde yazılır.
2) İhmal (Culpa)
Bir kişinin hukuk düzeninin, kanunun beğenmediği, hoş görmediği ve kınadığı hareketleri bilerek veya isteyerek değil, şartların gerekli kıldığı gerekli özeni göstermeyerek gerçekleştirmesi ihmal olarak adlandırılır.
Dünya Sağlık örgütü'nün tanımına göre ihmal, çocuğa bakmakla yükümlü kimsenin, çocuğun gelişimi için gerekli ihtiyaçları karşılamaması veya bu ihtiyaçları dikkate almamasıdır. Bu ihtiyaçlar sağlık, eğitim, duygusal gelişim, beslenme, barınma ve güvenli yaşam şartlarıdır.
savsamak, savsaklamak, boşlamak. birine gereken ilgiyi göstermemek.
Eksik bir şeyi daha iyi bir hale getirme, tamamlama. Bir işi bitirme.
Nâsibi (Arapça ناصبي, çoğul نواصب Nevasıb), nefret sahibi olan(lar), kindar(lar) anlamında Arapça kelime. Şii Müslümanlar tarafından, kendi bakış açılarına göre, sıklıkla, Ehli Beyt'e ve Ehli Beyt takipçilerine düşman olanlar, onlardan nefret edenler için kullanılan kelimedir.
İhmal; çocuğun temel gereksinimlerinin karşılanmamasıdır. Çocuktan sorumlu olan kişilerin yapması gerekenleri yapmadıkları pasif bir durumdur. İstismar ise çocuğa zarar veren tüm davranışları içerir. Yapılmaması gerekenin yapıldığı aktif bir davranıştır.
Ağır ihmal, hukuka aykırı sonucu meydana getiren fiil işlenirken, böyle bir fiil işleyen kişinin şartlarına sahip herkesin göstereceği dikkat ve özeni göstermemektir.
Aldatmak ya da kandırmak ile beraber baştan çıkarmak gibi anlamlar dahilinde iğfal kelimesi ifade edilir. Aynı zamanda ırza geçmek ya da tecavüz etmek gibi anlamlara sahip olduğunu söylemek mümkündür.
Gerçek ihmali suçlar; kişinin kanunda tanımlanan icrai davranışı kasten yapmamasıyla oluşmakta olup suçun gerçekleşmesi için ayrıca neticenin de gerçekleşmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.
hangi bir nedenle kendini idare edemeyecek durumda olan kimseye yardım etmeme ya da bu durumu derhal ilgili makamlara bildirmeme (TCK m. 98/1).
İhmal, davranış normları yla ve dolayısıyla, hukuk kurallarıyla kişiye belli bir icraî davranışta bulunma yükümlülüğünün tahmil edildiği hallerde, kişinin bu yükümlülüğü yerine getirmemesidir.
Sözlükte ifrat; söz ve fiillerde ileri gitmek haddi aşmak, tefrit de; gevşek ve ihmalkâr davranmak, çabuklukta çok geri kalmak, normalden aşağı olmak demektir.
Arapça kökenli bir sözcük olan tefrit kelimesi, daha az ve daha aşağıda olmak anlamına gelir. Bu kelime genellikle ifrat sözcüğü ile birlikte kullanılır. İfrat aşırı abartmak anlamına gelirken tefrit bir şeyi gereğince ciddiye almamak, önemsememek demektir.
Arzu, istek demektir.
Cibilliyet kelimesi, yaratılıştan gelen huy ve karakter manalarında kullanılmaktadır. Genel olarak cibilliyetsiz şeklindeki kullanımı ile bilinmekte olan kelime ise yaratılışı kötü manasına gelmektedir.
Türk Dil Kurumuna göre müstantik kelimesinin sözlük anlamı, bir kimseden bilgi almak için o kişiye sorular soran kişi demektir. Halk arasında müstantik kelimesinin yerine sorgucu sözcüğü kullanılır.
1. İnsanlık, beşeriyet: Fevkimde likā-yı sermediyyet / Zîrimde fenâ-yı âdemiyyet (Abdülhak Hâmit). 2. İnsana yakışır şekilde davranma, insanlık3: Âdemiyyet dâd-ı Hak'tır her kula nasîb (…).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri