Tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
İletken ve Yalıtkan Madde Örnekleri
İletken maddelere örnek olarak metaller (bakır, demir, altın, gümüş, alüminyum, kurşun, platin, çinko vb.), grafit, tuzlu su, asitli su ve insan vücudu verilebilir.
Yalıtkan Sıvı Maddeler: şekerli su, saf su, etil alkol, kolonya, yağmur suyu… Yalıtkan olarak bilinen maddeler üzerinde elektrik enerjisinin hareketine izin vermezler.
Erimiş tuz veya çözelti halindeki tuzların çoğu eksi ile artı yüklü iyonlarına ayrışır ve elektriği iletir. Tuz adı ayrıca sofra tuzu veya sodyum klorür (NaCl) için de kullanılır.
Elektrik akımını iletmeyen maddelerdir. Bunlara örnek olarak cam, mika, kâğıt, kauçuk, lastik ve plastik maddeler gösterilebilir. Elektronları atomlarına sıkı olarak bağlıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Mükemmel yalıtkanlar bulunmamaktadır. Ancak, cam kâğıt ve polietilen tabanlı vesaire gibi yüksek özdirence sahip bazı maddeler çok iyi elektrik yalıtkanlarıdır. Daha düşük özdirençleri olan maddeler hala elektrik kablolarında kullanılmak için yeterlidir. Kauçuk benzeri polimerler ve birçok plastik bu gruba dâhildir.
e) (..........) Mürekkepli su, karton, sirke, çay gibi maddeler elektrik akımını iletmeyen yalıtkanlardır.
Tuzlu su elektriği iletir çünkü tuzlu suda iyonlar birbirinden ayrışır. Yani bu doğrultuda tuz ve suyun karışımı ile beraber iyonların birbirinden ayrılması elektriğin geniş bir alanda üretilmesine imkan verir.
Saf su ve tuz elektriği iletmez. Ancak su saflıktan uzaklaştıkça elektrik iletkenliği artar. Tuz, suda rahatlıkla çözülür ve sodyum, klor iyonlarına ayrışacakları için elektrik iletkenliği artacaktır.
“…Tuzun, şekerin suda çözünmesi, elektron hareketiyle iletkenlik (Bakır tel gibi metallerin elektriği iletmesi) fiziksel değişim örneklerinden bazılarıdır” (Güntut, Güneş ve Çetin, 2017, 136).
Su ve şekerin karıştırılmasıyla elde edilen şekerli su başka hiçbir madde içermiyorsa elektriği iletmez. Yeterli özelliklere ve iyonlara sahip olmadığından dolayı tamamen yalıtkandır.
Sütün önemli bileşenlerinden biri olan laktoz, elektrik iletkenliği üzerine çok az etkide bulunurken, kuvvetli iletkenlik özelliği gösteren laktik asidin yeni sağılmış sütteki miktarı oldukça önemsizdir [2,6]. ve kapasitans arasındaki ilişki aşağıdaki matematiksel eşitlik ile iletkenliği de azalmaktadır.
Yağmur suyu elektriği iletir mi? Yağmur suyu iletken midir? Yağmur suyu iletkendir.
Yalıtkan madde örnekleri ve özellikleri tüm detaylarıyla derledik. Yalıtkan maddeler elektronları ile elektriği tutan maddelerdir. Yalıtkan maddeler arasında porselen, seramik, plastik, kauçuk, cam ve karton yer alır.
İletken Cisimler
İnsan vücudu da iletkendir.
Atomları 1 valans elektronlu olan metaller iyi iletkendir. Buna örnek olarak altın, gümüş ve bakır gösterilebilir. Gümüş en iyi iletkendir, ikinci en iyi iletken bakır, sonraki altındır.
Elektrikle deniz suyu tuzdan arındırılıyor
Zira deniz suyundaki tuz sodyum ve klorür iyonlarından oluşuyor. Bu parçacıklar artı ve eksi yüklü. Suya elektrik verince de ayrılıyorlar ve böylece deniz suyundan çıkarılmaları kolaylaşıyor.
Tuzun kaynama noktası sudan çok daha yüksek olduğu için tuzlu suya ısı uygulandığında tuzun yapısı değişmez ama su hızla buharlaşır. Damıtma için tuzlu su tamamen buharlaşana kadar ısıtılır. Bu işlemin sonunda sadece tuz kalır.
Eğer tuzlu su ya da deniz suyu içerseniz, aslında hiç su içmemiş gibi olursunuz ve üstelik bir de su kaybedersiniz. Bu durumda vücut sıvıları tükenir, kas krampları meydana gelir, ağızda kuruma gözlemlenir ve tabii ki susarsınız.
Asit, baz ve tuz çözeltileri elektrik akımını iletir. TEORİK BİLGİ: Çözeltilerde iyonlarına ayrılan maddeler elektrik akımını iletirler. Asit, baz ve tuz çözeltilerinin ortak özelliklerinden biriside elektrik akımını iletmeleridir.
İçeriğindeki tuz taneciklerinin kütlesinden dolayı deniz suyunun yoğunluğu tatlı/saf suyun yoğunluğundan fazladır; (4oC sıcaklıkta 1.000 g/ml). Deniz suyunun donma noktası tuzluluktaki artışla orantılı düşer; %3.5 tuzluluk derecesinde yaklaşık -2oC'dir.
Tuzlu sudaki iyonlarla pastaki elektronlar arasında elektriksel çekim kuvvetleri var. Bu yüzden tuzlu su, pasın üzerinde akarken elektronları da peşinde sürüklüyor ve böylece bir elektrik akımı ortaya çıkıyor. Bu sayede tuzlu suyun kinetik enerjisi %30 verimle elektrik enerjisine dönüştürülebiliyor.
1 valans elektronlu iletkenler altın, gümüş ve bakır olarak kabul edilmektedir. Sıvı ve gazlarda da iletken olarak kullanılmaktadır. Dış yörüngede bulunan elektron sayısına göre iletken maddenin özellikleri de farklılık gösterir. Bakır en iyi iletken madde olarak elektrik alt yapısında kullanılır.
Sonra SU konusunda bilgimiz arttıkça öğrendik ki SU yani H2O molekülü elektriği hiç iletmez, su içindeki safsızlıklar, mineral iyonları elektriği iletir. Dolayısı ile suyun iletkenliği ne kadar yüksekse bu su o kadar çok su olmayan madde içeriyor demektir.
Genelde maddelere iletken ve yalıtkan olmak üzere iki farklı şekilde ele alınır ve ifade edilir. Ancak deniz suyu içerisinde tuz olduğu için ve tuz iletken bir madde olduğundan dolayı, doğal olarak deniz suyu da iletkendir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri