islamiyet öncesi türk devletlerinde hazine görevlisine verilen ad. eski türklerin değişmez töre kaidelerinden biridir. eşitlik mealindedir.
Tudun, eski Türk bölgesel yöneticilerine verilen unvan. Avar, Göktürk ve kadim Bulgarların kullandığı bu unvan günümüzün valileri ile örneklenebilir.
Bunlar sırasıyla Könilik (adalet), Uzluk (iyilik, faydalılık), Tuzluk-tüzlük (eşitlik) ve Kişilik (insanlık).
Eski Türkler'de “töre” daha çok devletin kuruluş düzeni ve işleyişi ile ilgili kuralları ifade etmekte ise de, Türkler aile yaşantısı açısından da bu kavramı kullanmışlardır. Bu manada töre “görenek” demektir. Çalışmamızda “töre” kavramı “Devlet Töresi” anlamında ele alınmıştır.
Tanım: Adalet, doğruluk.
İlgili 29 soru bulundu
Tuzluk, içinde başta tuz olmak üzere, karabiber, pul biber gibi baharatların tutulması için yapılmış küçük kaplara verilen genel addır.
Töre; bir toplumda yazılı olmayan, gelenekleşmiş kanun ve kurallar. Özellikle halk ağzında hukuk veya mahkeme anlamlarında da kullanılır.
Töre: Bir toplulukta benimsenmiş, yerleşmiş davranış ve yaşama biçimleri- nin, kuralların, görenek ve geleneklerin, ortaklaşa alışkanlıkların, tutulan yolların bütünü, âdet. Örf: Yasalarla belirlenmeyen, halkın kendiliğinden uyduğu gelenek.
Kağan veya hakan, Moğol ve Türk devletlerinde hükümdarlar tarafından kullanılan unvanlardan birisi ve göreceli olarak en eskilerindendir. Avarlar döneminden beri Türk devlet kültürü "kağan" sözcüğünü barındırmaktadır.
Toy, devlet işleri konuşulup tartışıldıktan sonra eğlenilen, yenilen ve içilen karnaval türü bir toplanmadır. Başka bir deyişle, devletin hükümdarlarının (genellikle bu kişiler hakanlar olur) düzenlediği, yılın belirli günlerinde, devlet ileri gelenlerine ve halka verilen resmi bir ziyafettir.
töreler hakanın isteği kurultayın kararı ile değişebilir. mahkeme başkanına yargan (yargucı) denir.
Türklerde siyasi ve sosyal hayatı düzenleyen yazılı olmayan hukuk kurallarına “töre” denir. 2-Kulaktan kulağa, nesilden nesile aktarılır.
Boris'in hıristiyanlığı kabul etmesi, Kpss Koçluğu olarak KPSS 2023 TARİH- İslamiyet Öncesi Türk Tarihi ders notlarını Böri: Köktürklerdeki Kağan Muhafaza Birliği (ÖNEMLİ). Başkomutan olan Kağanın Tuğunda rinin kısa sürede dağılmasına neden olmuştur.
Ön-Türk ya da Proto-Türk, MÖ. 30.-MS. 6. yüzyıl Urheimat ve Sprachbund ayrışmasına kadar Türkçe konuşan toplulukların ortak atasını kapsayan tanımdır.
Eski Türk devletlerinde Hsiung-nu'lardan itibaren görülen devlet meclisi ve Toylar, devletin en önemli kararlarının alınıp görüşüldüğü kurullar olmuşlardır. Hakandan sonra devlet teşkilatında önemli bir yere sahip olan bu meclisler yasama ve yürütme yetkilerine sahiptirler.
Madenî para veya eski dilde sikke; altın, gümüş, bakır, bronz, alüminyum vb. madenlerin alaşımından yapılan para. İlkel çağlardan beri ticarette geçerli olan değiş-tokuş yöntemleri yerine, daha kullanışlı bir değişim aracı olarak icad edilmiştir. Sikke kavramı daha çok tarihî madenî paraları tanımlamak için kullanılır.
Hatun: Kağan/Hakan 'ın hanımına denir. Han: Orta Asya'daki en yaygın unvan. Türklerde daha aşağı olan "kral", Moğollarda "imparator" yerine kullanılır.
Mensup olduğumuz Türk kavmi, tarihe ancak 4.000 yıl önce giriyor. Fakat biz, Türklerin tarihini M.Ö. VII yüzyıl, hatta tam mânâsıyle M.Ö. III.yüzyıldan, ilk Büyük Türk Hakanı Tuman (Teoman) Yabgu'dan biliyoruz.
Hakan, Türk Dil Kurumu sözlüğünde ve isimler sözlüğünde mevcuttur. TDK bu kelimeyi, "hükümdar" anlamıyla açıklamaktadır.
Genellikle eş anlamlı ve birlikte kullanılan örf ve âdet terim olarak, “toplumun geneli tarafından benimsenip süreklilik kazanan, kuşaktan kuşağa aktarılan davranış ve uygulamalar veya dildeki yerleşik kullanımlardır.” Türkçede “an'ane, gelenek, görenek, teâmül ve töre” gibi ifadeler de aynı anlamda kullanılır.
Örf-adetler, bir toplumun kurallarıdır ve yasalar gibi kabul edilirler. Gelenek-görenek ise, bir toplumda yapılması veya yapılmaması gereken şeyleri ifade eder. Gelenek-görenekler, bir toplumun inançları veya alışkanlıklarıdır ve genellikle yazılı kurallar değildir.
Töre başta kağan ve üst yöneticiler olmak üzere toplumun her ferdini bağlayan ve herkesin uyması zorunlu olan değerler ve kurallar bütünü olarak bir kutsallığa sahipti. Törenin bazı şart ve kuralları değiştirilemez nitelik taşırken, bazıları zamanla değişime uğramaktaydı. Her başa gelen kağan yeni bir töre ilan ederdi.
Oksızlık kelimesi, Türklerin bağımsızlık anlamında kullandığı bir sözcüktür. OKSIZLIK NE DEMEK? Oksızlık kelimesi, Türklerin bağımsızlık anlamında kullandığı bir sözcüktür. Geçmişte yaşamış olan atalarımızdan gelen bu anlayış günümüzde de devam etmektedir.
Ongun ya da Totem, Eski Türklerin Tengricilik inancında, içinde bir ruhu barındıran bir cisme verilen isimdir. Diğer eski inanç sistemlerinde de bulunan totem ile karşılaştırılabilir.
Eski Türklerde bakan konumundaki yüksek görevlilere “Buyruk”, başbakan konumundaki birinci vezire de “Ayguci” veya “Öge” denirdi. Buyruk, Eski Türklerde Kağan yardımcılarına verilen unvandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri