Masanızdaki lamba veya vantilatör için akım koruyucu kullanmanıza gerek yok. Ancak bilgisayar gibi içerisinde mikroişlemci barındıran pahalı cihazlar, müzik sistemleri, televizyonlar ve çoğu elektronik ve pahalı eşya için akım koruyucu kullanmanızda fayda var.
Akım korumalı priz almaya gerek var mı diye sorduğunuzu duyar gibiyiz. Sadece bir tane elektronik cihaz bile kullanıyor olsanız akım korumalı priz tercih etmekte her zaman fayda var. Bahsettiğimiz gibi akım korumalı prizler ani ve düzensiz güç dalgalarına karşı cihazları korur.
Elektronik cihazlara örnek olarak bilgisayar ve benzeri cihazları söyleyebiliriz. Bunların dışında buzdolabı akım koruma prizi de bulunur. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, televizyon ve daha birçok elektronik alet ile kullanımları sağlanabilmektedir.
Özellikle bilgisayar, tablet, buzdolabı, bulaşık makinesi ya da televizyon gibi sık kullanılan ve maddi değeri yüksek olan elektrikli cihazları akım korumalı prizlerle kullanmak gerekir.
Örneğin, LED TV için akım korumalı priz tavsiye ve önerilerinde joule değerinin minimum 800 olması gerektiği belirtilir.
İlgili 33 soru bulundu
Üç ile beş yıl arasında olduğunu düşünüyorum. Evinizde sık sık elektrik kesintisi yaşanıyor ise, aşırı gerilim koruyucularınızı iki yılda bir değiştirmek isteyebilirsiniz.
Akım Korumalı Priz Seçerken Nelere Dikkat Etmelisiniz
Akım korumalı prizlerde yer alan Joule; enerji ölçüm birimidir. Joule değerinin yüksek olması, akım koruması konusunda da daha faydalıdır. Bunun yanı sıra alacağınız akım korumalı prizin kullandığınız cihazların güç değerinin yüksekliğine uygun olması gerekir.
Akım korumalı prizler ekstra bir elektrik harcamaz. Priz üzerinde fişe takılı olan cihazlar, bağlı oldukları sürece elektrik harcar. Ancak kapatma tuşu olan prizleri tercih ederek diğer cihazların da çalışmadıkları zaman enerjilerini keserek tasarruf sağlayabilirsiniz.
Kısaca, akım korumalı priz, hassas ve zarar görmesinin tehlikeye yol açacağı elektronik aletlerin olduğu tüm konumlarda kullanılmalıdır.
Elektrik akım korumalı priz, elektronik cihazların yüksek akım ve voltaja maruz kalmasını engellemeye yarar. Bu priz, elektrikli aletleri ani akım dalgalanmalarına karşı koruma görevini üstlenir. Yüksek akım ve voltaj dalgalanmaları, koruma prizi sayesinde söz konusu cihazlara ulaşamaz.
Prizin iç bileşenlerinin işlevlerini yitirdiği, LED ışığının sönmesi ile anlaşılır. Kısacası bir prizin akım korumalı olup olmadığını anlamak için üzerinde LED ışığı ve prizin kendi sigortasının olması gerekir.
Ayrıca akım korumalı prizde voltaj regülatörleri bulunmaz, elektriği düzenli ve dengeli vermezler. Belli voltaj aralıklarında gelen akım olduğu sürece elektriği kesmeden vermeye devam ederler ve dalgalı akımları doğrudan yansıtırlar.
Burada kullandığınız akım korumalı priz adı altında satılan ürünler Tip 3 kategorisinde olan hassas koruma ürünleridir. Ve yıldırım darbesine karşı koruma sağlayan ürünler değildir.
Akım korumalı prizler sadece yüksek voltajdan koruma sağlayabilir. Basit şekilde yüksek voltaj geldiğinde devreyi kesen yapıya sahiptirler. Düşük voltaja ya da sık olarak görülen voltaj dalgalanmalarına ise akım korumalı prizler herhangi bir çözüm sunmaz.
akım korumalı prizde topraklama şartı yok. rahatça kullanabilirsin.
Genel anlamda düşünüldüğünde, tercih edilen akım korumalı prizin en az 750-800 Jul'un üzerinde bir koruma değerine sahip olması korumayı daha güvenilir ve uzun vadeli kılıyor.
Akım korumalı prizlerin içerisinde ekstra bileşen ve sigorta yer alır. Geniş donanımı nedeni ile akım korumalı prizlerin fiyatları da daha yüksektir. Akım korumalı prizlerde bulunan sigorta yüksek voltajda kendini kapatır. Bu sayede cihaza da yüksek voltaj iletilmesi engellenir.
"Akım korumalı priz" adı altında satılan ürünler olmadan yetkili servisler montaj/devreye alma işlemi yapmıyor. Ancak Fiş/Priz olarak satılan bu ürünler çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, klimalar için oldukça sakıncalı.
Türkiye'de de sıklıkla kullanılan üçlü priz tarzı aygıtlar takılı kaldıkları takdirde enerji kullanmazlar, dolayısıyla boş prizler elektrik harcamaz. Ancak prize takılı olarak bırakılan bir şarj cihazı dahi kendine bağlı bir telefon olsun ya da olmasın elektrik kullanmaya devam eder.
Evet, prizde şarj aleti bırakmak elektrik tüketir. Ancak bu durum her cihaz için geçerli değil. Bazı cihazlar, şarj aletini prizde bıraktığınızda kendilerini beklemeye alır. Bu durumda şarj aleti, cihazın pil seviyesini izler ve pilin tamamen dolması durumunda enerji akışını keser.
Şok Korumalı Sıva Altı Topraklı Priz, cihazlarınızın “yıldırım çarpması, şebekedeki ani gerilim darbeleri” gibi bozucu etkilere karşı korunmasını sağlar. Faz, nötr ve toprak hatlarında koruma mevcuttur. Enerji kontaklarında plastik örtücü koruma mevcuttur. Çoklu çerçeve montajına uyumludur.
Akım korumalı prizler toprak hattını kullanmaz, direk geçirirler, topraklanma olmasa da sıkıntı olmaz, çünkü içindeki şebekeye paralel varistör elemanı faz ve nötr arasında çok yüksek voltaj değerlerinde içten bloklama (Bu yüksek voltajı kendi üzerine alıp tüketmek şeklinde) mutlak korumayı yaparlar.
Toprak ucunun şebeke ile bağlantısı olmadığı için elektrik kaçağı riski azdır. Bu priz çeşidi toprağa gömülü elektrota bir iletken ile bağlıdır. Bundan dolayı da topraklama sayesinde elektrik sisteminde kaçak ya da fazla elektrik akımı olması halinde iletkenler ile bu akım toprağa aktarılmaktadır.
Öncelikle yüksek akım alan ve priz kullanımında en dikkat edilmesi gerekilen cihazlar; Buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, klima, bulaşık makinesi vb. yüksek watt değerine sahip cihazlar için mutllaka joule değeri 400 den yüksek olan priz kullanımı tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri