DiSEqC (Digital Satellite Equipment Control), uydu alıcıları ve çanak antenlerinin iletişim kurmasını sağlayan bir iletişim protokolüdür. DiSEqC 1.0, DiSEqC'in ilk sürümüdür ve 1998 yılında tanıtılmıştır. DiSEqC 1.0, bir uydu alıcısının, çanak anteninin konumunu ve yönünü kontrol etmesine olanak tanır.
DISEqC Modu: DiSEqC1.0 olacak şekilde ayarlayın.
DiSEqC (İngilizce: Digital Satellite Equipment Control, Türkçe: Sayısal uydu ekipman denetimi), dijital uydu alıcısı ile çoklu uydu sistemi, motorlu uydu sistemi arasında kullanılan özel bir iletişim protokolüdür. Bu sistem Avrupa'daki uydu servis sağlayıcısı Eutelsat tarafından geliştirilmiştir.
Çanak antenlerde kullanılan bu aletlere Diseqc adı verilmektedir. Uydu alıcısı üzerinden antenlerin motorları, LNB gibi cihazların kontrol edilmesi amacı ile üretilen bu cihazlar şimdilerde birçok çanak anten ile birlikte kullanılmaktadır.
Çanağın ayarının doğru olduğu kesin ise arızayı tespit etmenin en kolay yolu, diseq'i atlayıp araya birleştirici parça koyup denemekten ibarettir. Yine yayın yoksa LNB arızalıdır. Yayın var ise diseq anahtar arızalıdır.
İlgili 36 soru bulundu
DiseqC switch, Dijital Uydu Ekipman Kontrol Anahtarı anlamına gelir ve birden fazla LNB'yi ve gönderdikleri sinyalleri kontrol etmek için kullanılır.
Diseqc Switch Sıkça Sorulan Sorular
%5 indirimle Dayzek USKEY DiSEqC Switch 89 TL'ye, %43 indirimle Class ACR-2502C Diseqc Switch 47 TL'ye sahip olabilirsiniz.
LNB ayarlarının kontrolü için izlemeniz gereken adımlar oldukça basit. Kumandanızda menü tuşuna basın ve Ayarlar - Resim - Kanal menüsüne gelin. Kanal menüsünde LNB ayarları satırına gelip ok tuşuna basın. Uydu seçip ok tuşuna basın.
Uydu alıcısının “Kurulum” veya “Ayarlar” menüsünden, “Tek Kanal Arama” alt menüsünde, “Uydu” kısmında “Türksat 42° E” ve Türksat Ankara Paket parametrelerini manuel olarak girilerek, “Şebeke Arama” (Network Search) açık seçilmelidir. Otomatik tarama sonucunda, güncel kanal bilgileri uydu alıcınıza eklenmektedir.
Uydu Alıcı Cihazların Ayarlanması
Diğer uydu alıcıları içinse, 12380 MHz frekansı, Dikey V-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı, FEC ¾ veya 11747 MHz frekansı, Yatay H-polarizasyon, 27500 Sembol Oranı ve FEC 5/6 değerleri girilerek “Şebeke Taraması” yapılmalıdır.
LNB'ler alış yaptığı uydu sinyallerini güçlendirmekte ve bu sinyaller üzerinde bir frekans çevrimi yaparak yüksek frekanslardaki uydu sinyallerini düşük frekanslara indirmektedir. Uydu anteni üzerinde bulunan LNB'nin zamanla çeşitli çevresel etkilere maruz kalarak özelliklerini kaybetmesi mümkündür.
DiSEqC 1.0, çanak antenlerinin hareketini kontrol etmek için standart bir 22 kHz ton sinyali kullanır.
Tek LNB koaksiyel bir kablonun bağlanması için gerekli olan türdür. Sky veya Freesat kutusu gibi standart uydu alıcılarına bağlamanızı mümkün hale getirir. Sky ve HD kutusuna bağlanan tek LNB'lerde Sky kutusu tek besleme moduna ayarlanır. Böylelikle programı kaydedip bir diğerini izleme fonksiyonunu kullanabilirsiniz.
LNB uydu alıcısına gelen yüksek frekanstaki uydu sinyallerini düşük frekanslara dönüştüren bir cihazdır. Uydu anteni üzerine monte edilen bu cihaz, uydudan gelen sinyalleri işleyerek uydu alıcısının anlayabileceği bir formata çevirir.
Manuel Ayarlama'ya giriş yapın. 12 Turksat 42E uydusunu seçin. 13 Transponder'e giriş yapın ardından Yeni sekmesini seçin. 14 Frekans seçeneğine 12380 yazın.
Düşük Gürültülü Blok anlamına gelen LNB, uydu alıcınızı besleyen koaksiyel kabloların bağlandığı uydu çanağının ucundaki bağlantıdır.
LNB, (Low Noise Block Downconverter Düşük gürültülü Konvertör) uydu giriş sinyalini ilk karşılayan elektronik ünitedir.
İngilizce Low Noise Block olan ifadenin kısaltması olan LNB, düşük gürültü dönüştürücü olarak çevrilmektedir. Uydunun giriş sinyallerini karşılayan elektronik bir ünitedir. Çanak uydudan gelen sinyalleri alan ilk unsurdur. Çanaktan sonra devreye LNB girer.
Lnb aşırı yüklendi hatası televizyonu izlemeye engel olan bir durumdur. Buna neden olan en önemli sorun ise tesisatta oluşabilecek kısa devredir. Bunun yanında uydu kablosunun yıpranması, kopması veya paslanması bu soruna neden olabilir.
Kablo bağlantıları gevşek veya hasarlıysa, ekranınızda gidip gelme sorunu oluşabilir. Bu nedenle, bağlantıları kontrol ederek gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz. Televizyon ekranında gidip gelme sorunuyla karşılaşmamak için, doğru sinyal gücüne ve bağlantı kalitesine sahip olduğunuzdan emin olmalısınız.
Hava muhalefeti, bağlantı noktalarındaki sorunlar veya çanak anten sorunu vb. durumlardan dolayı sinyalin yetersiz gelmesi nedeniyle görülebilen bir hatadır.
Sıra istenildiği kadar çok çanağa kumanda edebilen DiSEqC 1.0'a gelir. Bu durumda gerekli kumanda bilgileri 22kHz sinyalin üzerine modüle edilir. Örneğin 1,5ms bit periyodunun 0,5ms 22kHz var, 1ms yok konumu 1 bilgisini, 1ms var 0,5ms yok konumu ise 0 bilgisini vermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri