Zira sosyal medya sitelerinde gönderileri beğenme, favorilere ekleme, kendi hesabında paylaşma gibi farklı seçenekler mevcuttur. Bu bağlamda, suç teşkil eden davranışlarını gururlanarak paylaşan insanların bu gönderilerini like, fav gibi sosyal medya reaksiyonlarla beğenen kişi de esasen suç işlemektedir.
Buna ek olarak Yargıtay, beğeni (like) ile paylaşım (retweet) arasında bir ayrım yapmaktadır. Yargıtay 4. Ceza Dairesi'nin bir kararında, yalnızca beğeni eyleminin, gönderinin internet ortamında paylaşılmadığı ve başkalarına aktarılmadığı taktirde hakaret suçunu oluşturmayacağı ifade edilmiştir.
Hakaret içerikli paylaşımı beğenmek, internet ortamında paylaşılıp veya başkalarına aktarılmadığı taktirde hakaret suçunun unsurlarını oluşturmaz. Hakaret suçu 5237 sayılı Türk Ceza Kanunun 125.
Yargıtay 5. Ceza Dairesi'nin 2013/5598 Esas, 2014/33171 Karar sayılı ve 17.11.2014 tarihli ilamında; hakaret içeren sosyal medya paylaşımını beğenmek hakaret suçunu oluşturmadığı içtihat edilmiştir.
Yargıtay 18. Ceza Dairesi 2018/7790 Esas, 2019/1445 Karar sayılı ve 16.01.2019 tarihli ilamında, hakaret içeren tweetlerin retweet edilmesi hakaret suçunu oluşturdu içtihat edilmiştir.
İlgili 32 soru bulundu
İnsanların, rahatlıkla twitter üzerinden birbirlerine hakaret, tehdit içerikli sözler sarfettikleri, cinsel tacizde bulundukları ve sair suçlar işledikleri düşünüldüğünde, bunu, kimliklerinin tespit edilemeyeceğini bilmenin rahatlığıyla yapıyor olmalarına bağlamak mümkün.
Bu kelimeler, kişiyi rencide eden ve toplum içinde değersizleştiren kelimelerdir. Örnek vermek gerekirse, hukuki uygulamada en sık karşılaşılan hakaretler; şerefsiz, haysiyetsiz, aptal, geri zekâlı, müsvedde, hayvan, man kafa, spastik, deli, aklı kıt, gibi kelimeler hakaret sayılan kelimelerdir.
Kaba hitap ve nezaketsizlik: Üslup bozuk veya kaba olsa dahi hakaret sayılmaz. Örneğin: bilgisiz, tecrübesiz, terbiyesiz, siz kimsiniz lan, çemkirme bana, sus ulan… gibi ifadeler de hakaret sayılmaz. Yalnız rahatsız edici ifadeler: Birtakım sözler rahatsız edici olsa bile hakaret sayılamaz.
Hakaret suçundan ceza alanlar bu cezanın sicillerine işleyip işlemeyeceğini merak eder. Adli sicile halk tabiriyle sabıka kaydına kesinleşen mahkeme kararları işler. Hakaret davası sonucunda kesinleşen mahkeme kararı da adli sicile (sabıka kaydına) işler.
Hakaret Davası Sicile İşler Mi? Adli sicil kanunu 4. Maddesine göre Türk mahkemeleri tarafından vatandaş veya yabancı hakkında verilmiş ve kesinleşmiş mahkûmiyet hükümleri adlî sicile kaydedilir. Bu sebeple hakaret davası sonucu kesinleşmiş mahkûmiyet hükmü bulunursa adli sicile işleyecektir.
Bir kişiye ait açık cinsel içerikli görüntü veya videoların bu kişinin rızası olmadan internet üzerinde paylaşılması, kişinin gizliliğinin ve X Kuralları'nın ciddi bir ihlalidir.
Amk vb. kısaltmalarla sosyal medya üzerinden yazılan yazılar hakaret suçu oluşturur. Kişiye isnat edilen somut olgu kişinin mevcut fiziksel veya psikolojik bir özelliğine vurgu yapsa da hakaret suçunu oluşturur.
Hakaret, tehdit, özel hayatın gizliliğini ihlal, cinsel taciz, kişisel verilerin kaydedilmesi gibi suçlar doğrudan sosyal medyada işlendiği gibi, hırsızlık, cinsel saldırı ve dolandırıcılık gibi suçlar ise sosyal medyanın suça zemin oluşturduğu dolaylı yoldan işlenen suçlardır.
Kişilerin kendi tarafı bulunduğu bir haberleşmeyi kaydetmesi suç değildir. Söz konusu kayıtları paylaşmanın TCK m. 132/3 hükmü uyarınca suç oluşturması için aleni olarak ifşa edilmesi gerekir. Aksi takdirde haberleşmenin gizliliğini ihlal Yargıtay kararı gereği suç meydana gelmez.
Özellikle Facebook, Twitter, Instagram vb. sosyal platformlarda kullanıcıların paylaşımlarına yapılan veya doğrudan hedef göstermek suretiyle kişinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edecek nitelikte yapılan yorumlar, açıklamalar ve küfürler hakaret suçunu oluşturmaktadır.
Müstehcen görüntü, yazı veya sözleri basın ve yayın yolu ile yayınlayan veya yayınlanmasına aracılık eden kişi altı aydan üç yıla kadar hapis ve beşbin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.” Müstehcenlik suçu suç tipinin unsurları itibari ile de sosyal medya üzerinden işlenmeye müsaittir.
Hakaret davası para cezası ne kadar merak edilen bir konudur. Hakaret davası cezası kaç TL 2023 dava sonucuna göre hapis cezası ya da adli para cezası olarak sonuçlanabilecek davalarda adli para cezası olarak 1.000 TL ile 5.000 TL arasında ceza ödemesi çıkabilmektedir.
Hakarete ilişkin iki dava açılabilir. Bunlar ceza davası ve tazminat davasıdır. Hakaret suçundan kaynaklanan ceza davası şikayet üzerine veya bazı durumlarda re'sen Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma neticesinde açılır. Her ne kadar ceza davası şikayete tabii olsa bile kamu davası niteliğindedir.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Tahdidi olarak sayılmasa da bir kişiye açıkça “mal” “salak” “aptal” “özürlü” “şerefsiz” gibi kelimeler kullanarak sözler söylemekte hakaret suçunu oluşturabilecektir.
KAŞAR TÜRK DİL KURUMUNA GÖRE HAKARET DEĞİLDİR
Çünkü, TDK (Türk Dil Kurumu) sözlüğünde kaşarlanmış kelimesi 'Hoşa gitmeyen bir harekete ve işe alışarak artık ondan üzüntü duymayan' anlamı taşımaktadır.
Sosyal medyadan hakaret suçu şikayet gerektiren suçlar arasındadır. Dolayısıyla kişinin suçu emniyet birimleri ya da savcılığa şikayet etmesi gerekmektedir.
Eğer mesaj atan kişi hakaret içerikli iletisini mağdurun olmadığı bir whatsapp grubunda paylaşırsa huzurda hakaret suçu oluşmaz ancak en az üç kişi ile ihtilat varsa gıyapta hakaret suçu oluşabilir. İleti yoluyla işlenen hakaret suçunun cezası TCK m.125/1'e göre üç aydan iki yıla kadar hapis ya da adli para cezasıdır.
Telefonda Hakaret Suçunun Cezası
Hakaret suçunun cezası üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Bu cezanın tayinini hakim yapacağı inceleme ve vicdani kanaati ile gerçekleştirecek ve hükmünü de buna göre verecektir. Mahkeme hükmünün gerekçeli olması şarttır.
Kaba ve nezaketsiz söz ve davranışlar hakaret suçunu oluşturmaz. “Terbiyesiz, saygısız, yalancı, lan, ulan” vb. kaba ve nezaketsiz sözler hakaret suçu oluşturmaz. Örneğin, kişinin ayakkabılarını çıkartıp ayaklarını masanın üzerine koyması veya bağırarak konuşması hakaret sayılmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri