Adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
YKS puanına bakmak için öncelikle sonuc.osym.gov.tr internet adresine T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile sisteme giriş yapın. Açılacak sayfada karşınıza aday bilgilerinin ve sınav sonuçlarının olduğu sayfa çıkacak.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nda (YKS) geçen yıldan itibaren ön lisans ve lisans programlarını tercihte 150 ve 180 olan Temek Yeterlilik Testi (TYT) ile Alan Yeterlilik Testi (AYT) baraj puanı uygulaması kaldırıldı.
ÖSYM Başkanı Bayram Ali Ersoy, 2023-YKS sonuçlarına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Değerlendirme işlemlerinin tamamlandığını bildiren Ersoy, adayların sınav sonuçlarına ÖSYM'nin, "https: //sonuc.osym.gov.tr" adresi üzerinden erişebileceklerini söyledi.
2022 Kamu Personel Seçme Sınavına (2022-KPSS Lisans) katılan adayların sınav sonuçlarına göre branş bazında sıralamaları ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi'ne yansıtılmıştır. Adaylar, ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile branş bazında sıralamalarını öğrenebileceklerdir.
İlgili 23 soru bulundu
Bir üniversiteye girebilmek için sadece sınav puanınız etkili değildir. Sınav puanı ham haldedir. Sınav puanına ortaöğretim başarı puanı hesaplanarak eklenir ve ortaya yerleştirme puanı çıkar. Ve tercih yaparken yerleştirme puanınızı kullanarak tercih yaparsınız.
Yükseköğretim Kurumları Sınavı sonuçlarının duyurulmasında adaylara sonuç belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin sonuc.osym.gov.tr internet adresinden, mobil uygulamalarından öğrenebileceklerdir.
Adaylar sınav sonuçlarını, T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden veya mobil uygulamasından öğrenebileceklerdir. İnternet sayfasındaki duyurular adaylara tebliğ hükmündedir.
Y- Tyt puanı Yerleştirme Temel Yeterlilik Testi ( Tyt ) puanı anlamına gelmektedir. Y- Tyt puanının içerisinde okul puanı da yer almaktadır. Yani; üniversite adayları tercih yaparken eğer TYT puanı ile tercih yapacaklar ise,Y-TYT puanına bakmalılar.
Yerleştirme puanının belirlenmesinde ağırlıklı ortaöğretim başarı puanı (AOBP) kullanılır.
TYT'nin katkısı % 40'dır.
TYT'den ise en az 150 puan almak koşuluyla, adayın TYT puanı ile sınavın ikinci oturumundaki Alan Yeterlilik testlerinden (AYT) alacağı puanla birlikte hesaplanacak olan Sözel, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanının en az birinin en az 180 puan olması gerekmektedir.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleştim, 2024 yılında sınava girdiğimde diploma puanım yarı yarıya düşecek.
YKS yerleştirme puanı, adayın sınavdan aldığı puanı ve okuldan alının ek puanların yer aldığı puan türüdür. Tercih sürecinde adaylar yerleştirme puan türüne göre seçeneklerini şekillendirir.
Adaylar, sınav sonuçlarına 20 Temmuz 2023 tarihinde saat 07.00'den itibaren ÖSYM'nin https://sonuc.osym.gov.tr adresinden T.C. Kimlik numaraları ve aday şifreleriyle erişebilecektir.
Diploma puanı dışında ulaşılabilecek maksimum puan 500'dür. 100 puan ÖSYM tarafından her adaya verilmektedir. Geriye kalan 400 puanın 160'ı TYT'den 240'ı ise AYT'den gelmektedir.
Lisans programlarını tercih edebilmek için adayların 180 ve üzeri puan alması gerekiyor. geçebilmek için adayların 2021 TYT'de 150 ve üstü puan alması gerekiyor.
Bu puan direkt olarak TYT – AYT – YKS puanlarınıza eklenir, kısacası büyük bir etkiye sahiptir. Ayrıca OBP dışında her öğrenciye sınav için 100 puan veriliyor.
Ek puanlı yerleştirme hakkı meslek lisesi mezunlarına tanınmaktadır. Bu ek puanlı sonuç hesaplanırken öğrencinin okuduğu lise ve bölümle ilgili tercihler yapması hâlinde sahip olacağı puandır. Öğrencinin okuldan alacağı puan yalnızca okunan bölümle alakalı tercihler yapması hâlinde verilir.
Ham puan ise, "Üniversite sınavı da dahil olmak üzere adayın bir testte elde etmiş olduğu ve üzerine okul puanı ya da ek puanların henüz eklenmediği, sonucu kesin olmayan puan türüne ham puan denmektedir." anlamına geliyor.
Bunun için, sana en yakın Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi şubesine gidip ilgili yetkiliden sınav sonuç belgesini iste. Sana en yakın ÖSYM Koordinatörlüğünü bulabilmek şu sayfayı ziyaret edebilirsin. Koordinatörlüğe gittikten sonra Türkiye Cumhuriyeti kimliğini göstererek sınav sonuç belgesini alabilirsin.
Üniversite tercih sonuçları sorgulama işlemi osym.gov.tr adresinden yapılabiliyor. T.C kimlik no ile üniversite tercih sonuçları sorgulama sayfasından yerleştirme sonuçlarınızı öğrenebilirsiniz. YKS yerleştirme sonuçlarının ÖSYM tarafından açıklanmasıyla birlikte gözler üniversite kayıt tarihlerine çevrilecek.
TYT İLE 4 YILLIK BÖLÜME GİDİLİR Mİ? Tercihini sadece TYT olarak belirleyenler, TYT puanı ile 2 yıllık önlisans bölümleri üzerinden tercih yapabiliyor. 2 yıl öğrenim süreci bulunan bölümlere sadece TYT'ye girerek tercih yapılabilir.
Okul görür. Hangi öğrenci kaç net yapmış kaç puan almış sıralaması falan herşeyi görürüler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri