Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Sağılan Süt Ne Kadar Süre Saklanabilir? Sağılan sütü ne kadar süre saklayabileceğiniz, saklama yöntemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir: Oda sıcaklığında, sağılmış anne sütü 6 saate kadar bekleyebilir. Ancak oda sıcaksa, sağılan sütü 4 saat içinde kullanmak en uygun olandır.
Anne sütü sıcakta bozulabilir. Anne sütünü dolapta uzun süre ve güvenle saklamak için özel üretilen süt saklama poşetleri kullanarak muhafaza etmeniz önemlidir. Anne sütü saklama poşetleri kullanırken poşetin üzerine sütünüzü sağdığınız gün ve saati açıkça yazmanız önemlidir.
Sağılmış anne sütü BPA içermeyen bir kap, biberon ya da süt saklama torbaları içinde ağzı kapalı şekilde buzdolabı raflarında 4 derecede 3 gün saklanabilir.
Sağdığınız süt 25 derecenin altındaki oda ısısında 4 saat kalabilir. Daha fazla kalırsa mikroorganizmalar oluşur ve çoğalır. Bu amaçla soğuk tutan termoslar kullanabilirsiniz. Eğer termosunuz yoksa ve yaz aylarında iseniz biberonu buzdolabında soğutulmuş ıslak havluya sarıp 2 saat içinde bebeğinize içirebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
1- Anne sütünü saklama yöntemleri
Sağılmış sütü bu amaçla üretilmiş steril kaplarda ya da önceden kaynatılmış cam kavanozlarda oda ısısında (24-26'C) 3-4 saat, buzdolabı rafında 2-4 gün, derin dondurucuda (-16'C) 3-6 ay saklanabilir.
Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan Anne Sütü Saklama Talimatı kitapçığına göre anne sütü; oda sıcaklığında(19-26°C) 3 saat, buzdolabında(0-4°C) 3 gün, derin dondurucuda(-18°C) 3 ay boyunca saklanabilmektedir. Ufak bir sticker ile sütü sağdınız tarihi ve saati kapların üzerlerine yapıştırmayı unutmamalısınız.
Sütün sağılma saati de önemlidir. Gündüz sağılan sütler gündüz, gece sağılan sütler gece verilmelidir. Bunun sebebi gece ve gündüz sütlerinin yapı olarak birbirlerinden farklı olmasıdır.
Anne sütü oda sıcaklığında 24-48saat kadar bozulmadan durabilir. Toplanan süt daha sonra oda sıcaklığında ılıtılarak bebeğe verilir. Sütün soğuk olarak verilmesinde ise hiçbir sakınca yok!
Anne sütünü ısıtmak, pek çok bebek hafif soğuk sütten rahatsız olmasa da sütün vücut ve oda sıcaklığı arasında bir noktaya kadar ısıtılması anlamında gelir. Süt ısıtmanın en kolay ve güvenli yolu, biberon ısıtıcı kullanmaktır.
Bozuk sütü kokusu ele verir
Anne sütü bozulduğunda ise en belirgin şekilde, kokusu değişmektedir. Diğer bir deyişle, anne sütünün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak yeterli olacaktır.
Anne sütünü çözdürdüğünüzde eğer keskin, ekşi bir koku geliyorsa sütünüz bozulmuş olabilir. Doğru bir şekilde çözdürülmeyen sütler de çabucak bozulabilmektedir. Dondurulmuş anne sütü çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.
İçinde anne sütü olan kap, sıcak su dolu başka bir kabın içine konarak çözünmüş sütün ılınması sağlanıp, bebeğe verilmelidir. Sağılan anne sütünün biberon yerine kaşık veya geniş ağızlı bir bardak ya da fincanla verilmesi daha uygundur. Biberon verilmesi bebeğin anne memesini reddetmesine ve bocalamasına neden olur.
Farklı zamanlarda sağılan sütler aynı kapta biriktirilebilir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken nokta soğuk olan süte soğuk olanı eklemektir yani, eskisine yeni sağılan süt eklenmeden önce mutlaka soğutulmalıdır. Farklı zamanlarda sağılan anne sütü oda sıcaklığında bekletilmişse birbirlerine eklenebilir.
Anne sütü bebekler için oldukça önemli olduğundan çok fazla ısıtılması, anne sütünün değerlerini kaybettirecektir. Bir kereye mahsus olarak anne sütleri ılık kıvama getirilerek bebeklere verilebilir. Anne sütlerinin kaynar şekilde yüksek ısıya getirilmesi uygun değildir.
Bir miktarı içilmiş olan sütün daha uzun sürelerle muhafaza edilip tekrar tekrar verilmesi uygun değildir. Hele ki tekrar dondurulması asla tavsiye edilmez ve sağlık açısından uygun değildir.
Farklı saatlerde sağılan sütler aynı kapta toplanabilir. Ancak burada dikkat edilmesi gereken soğuk olana soğuk olanı eklemektir; yani, yeni sağılan süt eskisine eklenmeden önce soğutulmalıdır. Farklı saatlerde sağılan sütler oda sıcaklığında tutulmuşsa birbirlerine eklenebilir.
Kolostrumun zamanla içeriği değişerek olgun süte dönüşür. Normal emziren bir anne günde 600 ml süt üretir.
Benzer biçimde, sabah saatlerinde su içeriği yoğun sütü alan bebek, gece saatlerin de yağlı sütü alır. Annenin sütündeki su oranı, akşam saatlerinde yavaş yavaş düşmeye başlar. Bu nedenle de anneler, akşam ve gece saatlerinde memelerinin dolu olmadığını, hatta boş olduğunu düşünür ama bu doğru değildir.
Bebeğinizi, size ve bebeğinize uygun doğru pozisyonda emzirmeniz, bebeğinizi emmeye teşvik eder. Daha çok emzirme, daha çok süt üretimine neden olur. Ayrıca doğru ve yeterli sıklıkta emzirmek de süt üretimini arttırır.
Olgun anne sütü, karbonhidrat ve mineral solüsyonundaki protein bileşimidir. Emziren bir anne günde yaklaşık 600 ml süt üretir.
Yine fazla miktarda sütü olan anneler yada süt boşalma refleksi hızlı olan annelerde de gaz problemi olabilir fazla sütü olan annelerde süt şekerinin fazla olduğu ilk süt yutulduğu zaman bebeklerde süt şekeri dediğimiz laktozun fazla olmasının etkisiyle daha fazla gaz yeşil renkli patlayıcı tarzda bol gazlı bir kaka ...
Bu nedenle annenin bol su içmesi, sıvı besinler tüketmesi, proteinden zengin beslenmesi, uykusunu alabilmesi ve stresten uzak olması gerekli. Büyüklerin de sıklıkla tavsiye ettiği hoşaf, ayran, şerbet gibi sıvıların da sütü artırmada olumlu etkisi var. Ayrıca ılık bir duş da annenin sütünü arttırabiliyor.
– Sağma işleminden önce ılık bir duş alınması veya göğüse sıcak havlu konması sağma işlemini kolaylaştıracaktır. – Memeyi sıkıp bırakma tekniği uygulanırken, memenizi göğüs duvarına doğru nazikçe bastırınız. – Süt akışını arttırmak için, öne doğru eğilip, memeleri hafifçe sallamak size kolaylık sağlayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri