U dalgası genelde kalp hızı 65/dk'nın altına düştüğünde görünür hale gelir. U dalgasının voltajı genelde T dalgasının voltajının %25'inden küçüktür: orantısız geniş U dalgaları anormaldir. U dalgası normal amplitüdü en fazla 1-2 mm'dir.
ST Segmenti: Ventriküler depolarizasyonun bitmesi ile repolarizasyonun(T dalgası) başlaması arasındaki aralığı gösterir. T Dalgası: Ventriküler repolarizasyon tarafından oluşturulan elektrik kuvvetleri gösterir. U Dalgası:Tartışmalı ventrikül kasındaki ardpotansiyeller yada purkinje liflerin repolarizasyonunu gösterir.
Lateral derivasyonlarda (V5-6) Q veya R dalga başlangıcından R dalgasının tepe noktasına kadar geçen süredir. Sol ventrikül endokardından epikard yüzeyine uyarının yayılması için geçen süreyi gösterir. R dalgası tepe süresi > 45 ms olursa uzamış kabul edilir.
EKG'deki P dalgası, atriyal kasılma veya atriyal sistol ile sonuçlanan atriyal depolarizasyonu temsil eder.
- 16 yaş üzerindekilerde ≥ 110 ms ise. Akut perikardit geçiren bazı hastalarda, PR segment çökmesi ilk bakışta patolojik q dalgası zannedilebilir.
İlgili 22 soru bulundu
Şiddetli iskemi diğer fonksiyonel anor- malliklerle beraber miyokardın elektriksel olarak inert olmasına yol açabilir. Miyokard örselenmesi (Myocardial stunning) denen bu olay sonucu oluşan elektromotif güçlerin geçici kaybı, geçici Q dalgaları- nın oluşumuna neden olur.
QRS kompleksinin sonu ile ST segmentinin başlangıcı arasındaki kavşağa J noktası denir. o Ventriküler repolarizasyon sonucu oluşur. o QRS kompleksinden sonra gelen ilk dalgadır. o QRS ile aynı yöndedir. o Normal süresi 0.10 sn- 0.25 sn'dir.
“QRS” dalgası ise ventriküllerin kasılma olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır. “T” dalgası da ventrücüllerin gevşeme olayı sırasında ortaya çıkan biyoelektriksel güçleri yansıtır.
QRS Kompleksi: EKG'de Q dalgasının başlangıcından S dalgasının sonuna kadar olan süreyi gösterir. QRS'in süresi 0.12 saniyeden (3 küçük kare) küçük olmalıdır.
Normal QRS genişliği 70-100 ms'dir (sağlıklı olgularda zaman zaman 110 ms'lik süre gözlenmektedir). QRS genişliği her bir QRS kompleksinin kaynağını belirlemede faydalıdır.
İki R dalgası arası (R-R aralığı = bir atım) küçük kare sayısını 1500'e bölerek dakika atım sayısını (nabız/dk) hesaplayabiliriz. İki R dalgası arası (R-R aralığı = bir atım) geniş kare sayısını 300'e bölerek dakika atım sayısını (nabız/dk) hesaplayabiliriz.
Normal PR aralığı 120 – 200 ms süreleri arasındadır (üç ila beş küçük kare). PR aralığı > 200 ms ise, birinci derece kalp bloğu varlığı söz konusudur. PR aralığı < 120 ms olması ise pre-eksitasyonu (atriyum ve ventriküller arası aksesuar yolak varlığı) veya AV nodal (junctional) ritmi akla getirir.
Egzersiz seanslarından veya maçlardan alınan kalp atış hızı verilerinden RR aralıklarını, yani ardışık kalp atışları arasındaki süreyi bir grafikte görüntüleyin. Grafik, daha fazla analiz için verilerin bölümlerini yakınlaştırmanıza ve daraltmanıza olanak tanır.
T dalgası her QRS kompleksinden sonraki pozitif sapmadır. Ventrikül repolarizasyonunu temsil eder.
PR aralığı: 0.12-0.20sn olmalıdır, trase üzerindeki tüm PR aralıkları eşit olmalıdır. ST segmenti: izoelektirik hattan >1mm çökme veya elevasyon göstermemelidir.
Deprem oluştuğunda yeryüzüne sırası ile iki çeşit hareket dalgası ulaşır: P-dalgası öncül dalgadır ve yer yüzeyine paralel doğrultudaki titreşimlerdir. P-dalgası yıkıcı özellik içermeyip yayılımı yere paralel olduğu için ilk önce yeryüzüne varan titreşimdir. S dalgası ise yeryüzeyine göre dik yönde hareket eder.
QRS : < 0.12 sn. PR aralığı : 0.12 – 0.20 sn.
aVR'de ST segment elevasyonu (0.5 mm-1 mm).
PR oranı basitçe gerçekleşen üretimin hesaplanan (beklenen) üretime oranıdır. Gerçekleşen üretim OSOS sayacından almamız gereken değer.
EKG kağıdı üzerinde P, QRS, T 'yi tam olarak içine alacak şekilde bir kalın çizgiye çentik atılır. Buradan başlayarak 30 büyük kare sayılır. 30. karenin bittiği yere ikinci ikinci çentik atılır. 2 çentik arasındaki bölüm 6 saniyedir. Bu bölüm içindeki R dalgaları sayılır ve 10 ile çarpılır.
Dar QRS kompleksli taşikardiler sıklıkla yapısal kalp hastalığı olmayan insanlarda görülmekle beraber nadiren altta yatan bir yapısal kalp hastalığına eşlik eden ve yaşamı tehdit eden bir aritmi olarak ta karşımıza çıkabilmektedir.
QRS-T açısı
QRS aksı ile T aksı arasındaki açı normalde 60 dereceden küçüktür. Bu açının 60 dereceden büyük olması anormaldir. Hele hele 90 dereceden büyük olması kesin bir anormallik işaretidir.
EKG cihazı, P, Q, R, S, T ve U dalgalarından oluşan kalp atımlarını elektrokardiyogram üzerine kaydeder. Bu dalgaların oluşturduğu grafiksel değerler hekime, hastanın kalp sağlığı hakkında bilgi verir.
R dalgası; ventrikül depolarizasyonunun ilk pozitif ritim dalgasıdır. Normal bir R dalgasındaki QRS' deki birden fazla pozitif defleksiyon dal bloklarının göstergesidir. S dalgası; ventrikül depolarizasyonunun R dalgasını izleyen negatif ritim dalgasıdır..
Normal bir EKG'de kalp hızı dakikada 60 ile 80 arasında ve düzenli bir ritimde olmalıdır. EKG' de bulunan bütün çizgiler uzman kardiyolog tarafından tek tek yorumlanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri