Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Eşit Davranın
Hamur açmak için kullanacağınız merdane ya da oklava her ne ise açma işlemi sırasında hamurun her bölgesine eşit baskı uygulamaya özen gösterin. Böylece açılan hamurun bir yanı inceyken diğer yanı kalın kalmaz, eşit bir inceliğe sahip olur.
İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Nişasta, farin veya amidon, suda çözünmeyen, kompleks bir karbonhidrat. Bitkiler tarafından fazla glikozu depolamak için kullanılır. Endüstride tutkal, kâğıt ve tekstil yapımında kullanılır. Gıda sanayisinde kıvamlandırıcı, yemek yapımında sıvıları koyulaştırmakta kullanılır.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
İlgili 16 soru bulundu
Nişastalı Pastane Poğaçası (Yumuşacık) Tarifi İçin Malzemeler. Hamuru için; 5 su bardağı un (artırılabilir ya da hamurun kıvamına göre azaltılabilir) 1 su bardağı buğday nişastası
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Nişastalı Mayalı Poğaça Tarifi Nasıl Yapılır? Ilık süt ve su ile maya eritilir. Sıvı yağ, yumurta akı, tuz ve şeker eklenir ve karıştırılır. Nişasta ve un yavaş yavaş eklenir.
Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Ekmek hamuruna nişasta konur mu? Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller.
Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Hamuru parmaklarınızın arasında yoğurarak veya ellerinizin arasında yuvarlayarak yumuşatmayı deneyebilirsiniz. Hamuru ısıtın. Hamuru biraz ısıtmak için düşük dozda mikrodalgaya atabilirsiniz, sıcak güneş alan bir kısma koyabilirsiniz. Hamur ısıyla yumuşar ve soğukla sertleşir.
Ayrıca hamuru yaparken tarifte belirtilen undan çok daha fazla un ilave etmek de hamuru sertleştiren bir diğer neden. Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor.
Su, tuz ve maya katılan un hamur haline getirilir. Hamur yumuşak, esnek ve pürüzsüz hale gelene kadar yaklaşık 15 dakika kadar yoğurulur. Yoğurma süresi ne az ne çok olmalıdır. Hamur en katı durumuna ulaştığı zaman yeterince yoğurulmuş demektir.
Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Bunun nedeni az yağlı hamurun kuru olmasıdır. Bu da açılmasını daha da zorlaştırmaktadır. Bu nedenle normal hamura göre yağ miktarını biraz daha çok koymalısınız. tarafından sağlanmaktadır.
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Nişastanın faydalarını anlatan Şahin, “Açlık hissini baskılar ve iştah üzerinde etkili olarak vücut ağırlığı denetimi sağlamasıyla obezite tedavisinde kullanılır. Postprandiyal glisemik yanıtı değiştirerek, hipoglisemiyi önler ve hiperglisemiyi azaltır.
Nişasta neden sertleşir? Karışımın üzerine bir kuvvet uygulandığında ise su molekülleri nişasta parçacıkları arasından çıkar ve nişasta molekülleri bir arada kümelenir. Bu durum karışımın üzerine kuvvet uygulandığında oobleck'in katı gibi davranmasına neden olur.
Mayalı poğaçalarda kullanılan mayanın türü ne olursa olsun bir süre hamurun bekletilmesi önerilmektedir. Kuru ve yaş maya ile hazırlanan hamur, güzelce yoğurma işleminden geçtikten sonra en az 30 dakika bekletilmeli. Bekleyen hamur, daha çok kabarır ve fırından çıkan poğaçaların uzun süre yumuşak olmasını sağlar.
Poğaçaların içerisine giren soda, hamurun kocaman bir şekilde kabarmasına yardımıc oluyor. Mayalanırken hamurunuzun iki - üç katına çıktığını görürseniz sebebi sodadır diyebiliriz. Bunun yanında poğaça hamurunun içine konan soda yumuşacık bir şekilde pişmesini de sağlıyor.
Nişasta kullanmanın kek tarifleri üzerindeki etkisi nedir derseniz, yine daha uzun süre bayatlamadan kalmasını sağladığını, bunun yanı sıra malzemelerin bir arada durmasınıa yardımcı olup keklerin daha pofuduk pofuduk, daha kabarık olmasını sağladığını söylemeden geçmeyelim.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir. Kek için temel malzemelerimiz oda ısında olmalıdır. Yumurta ve şeker homojen hale gelene kadar iyice çırpılmalıdır.
Nişasta granülleri temel olarak glikoz polimeri olan amiloz ve amilopektinden meydana gelir, fakat yapısında az miktarda fosfat ve lipid de içerir.
Hangi Nişastayı Kullanmalıyız? Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur. Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri